Obnoviti proizvodnju heljde na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Varaždinske županije, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske, cilj je projekta koji zajednički provode Varaždinska županija i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba - podružnica u Varaždinskoj županiji u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
Obnoviti proizvodnju heljde na obiteljskim poljoprivrednim
gospodarstvima Varaždinske županije, ali i cijele sjeverozapadne
Hrvatske, cilj je projekta koji zajednički provode Varaždinska
županija i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
– podružnica u Varaždinskoj županiji u suradnji s
obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
Osim toga, cilj je sortu Varaždinska heljda upisati na sortnu
listu Republike Hrvatske.
Program održavanja osnovnog sjemena heljde odvija se na tzv.
pokušalištu u Šašinovcu, koje su prošli tjedan obišli
predstavnici OPG-a Pocedulić, Mara Bogović ispred Savjetodavne
službe i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za
poljoprivredu Varaždinske županije.
Na osnovu provedenih analiza i rezultata istraživanja, sjeme
najbolje populacije sorte Varaždinske heljde odabrano je kao
osnova za nadziranu proizvodnju osnovnog sjemena na pokušalištu u
Šašinovcu, ali i za daljnju prijavu na sortnu listu i obnavljanje
proizvodnje heljde na OPG-ima, što će Varaždinska županija i
dalje podržavati i nastaviti poticati.
– Korist od krajnjih rezultata istraživanja i priznavanja sorte
Varaždinske heljde imat će svi trenutni i budući proizvođači
heljde u Republici Hrvatskoj, ali i prerađivači i pčelari koji
heljdu koriste kao medonosnu biljku. Osim toga, rezultati
provedenih pokusa s Varaždinskom heljdom, kao i rezultati
istraživanja namijenjeni su svim potrošačima koji rado
konzumiraju heljdu, ugostiteljskim objektima zainteresiranim da
promiču gastronomiju temeljenu na autohtonim specijalitetima kao
što su hajdina kaša, hajdini žganci, hajdina gibanica i kučanski
koščičjak, a uz to i konditorskoj i pekarskoj industriji koje su
već iskazale interes za otkup heljdinog brašna – rekao je
pročelnik Dragutin Vincek.
S obzirom da je interes potrošača za konzumiranjem domaćih
proizvoda sve veći, pokusi s Varaždinskom heljdom na području
Varaždinske županije provode se već desetak godina.
Prije pet godina su sakupljeni uzorci sjemena lokalnih populacija
Varaždinske heljde na OPG-ima sjeverozapadne Hrvatske i podaci o
dosadašnjoj praksi uzgoja. Županija pokuse s Varaždinskom heljdom
duži niz godina provodi u suradnji s OPG Pocedulić i
Savjetodavnom službom. Naime, OPG Pocedulić više od 20 godina na
svojim oranicama sije tu poznatu sortu, koju su u literaturi
spominjali kao sorta Bednja.
– U suradnji s Agronomskim fakultetom i Savjetodavnom službom
prijavljen je projekt za revitalizaciju Varaždinske heljde. U
sklopu tog projekta praćena su morfološka i agronomska svojstva
prikupljenih populacija i ispitivana u poljskim pokusima
postavljenim na tri lokacije, u kojima se ujedno utvrdila
optimalna tehnologija uzgoja. Osim provedenih pokusa na kraju
vegetacijske godine, provedene su molekularno-genetičke analize
selekcioniranih populacija primjenom mikrosatelitskih markera, a
u svrhu utvrđivanja genetske strukture i statusa sorte –
pojašnjava Mara Bogović iz Savjetodavne službe.
Na temelju rezultata provedenih pokusa i genetske analize koji će
poslužiti za buduću genetičku identifikaciju sjemenskog
materijala, sorta Varaždinska heljda planira se upisati na sortnu
listu Republike Hrvatske.
– Sveobuhvatna društvena korist od realizacije provedenog
projekta s Varaždinskom heljdom je višestruka, počevši od
selekcije i razvoja domaće sorte Varaždinske heljde, postavljanja
temelja za povećanje proizvodnje domaćeg sjemena, kao i poticaja
proizvođača na ekološku proizvodnju heljde, uz povećanje spoznaje
hrvatskih proizvođača i potrošača o kvaliteti heljde kao vrijedne
prehrambene namirnice. Da sada se heljda najčešće plasirala kao
heljdina kaša ili kao heljdino brašno – napomenula je Mara
Bogović.
Dodala je da se osiguranjem kvalitetnog sjemenskog materijala
sorte Varaždinske heljde kao i povećanjem tehnoloških znanja,
proizvodnih kapaciteta i poboljšanja ponude, može ostvariti i
proširenje asortimana na tradicionalne poluprerađene i prerađene
domaće proizvode.