Šumarski institut

TARTUF HRVATSKOG SJEVERA Varaždinski i međimurski šumovlasnici učili od istarskih tartufara

Tom prigodom posjetili su obiteljsko gospodarstvo 'Karlić tartufi' koje se desetljećima bavi lovom na tartufe, njihovim otkupom, preradom i prodajom.

U sklopu projekata Istraživanja podzemnih gljiva (tartufa) koje
na području Varaždinske i Međimurske županije provodi Hrvatski
šumarski institut u suradnji sa Savezom udruga privatnih
šumovlasnika Varaždinske županije i Udrugom privatnih
šumoposjednika Međimurja ‘Jegnjed’, organizirana je stručna
ekskurzija na šire područje Buzeta i Motovuna u Istarskoj
županiji.

Tom prigodom posjetili su obiteljsko gospodarstvo ‘Karlić
tartufi
‘ koje se desetljećima bavi lovom na
tartufe, njihovim otkupom, preradom i prodajom.

Radmila Karlić održala je edukativno predavanje
o bijelom i crnom tartufu, njihovim  gastronomskim
vrijednostima i velikoj ulozi koju tartufi imaju u turističkom,
ali i gospodarskom razvoju i brendiranju Istre. Posebno zanimljiv
bio je obilazak plantaže tartufa na kojoj je održana
demonstracija ‘lova na tartufe’ uz pomoć za to posebno
obučenih pasa.

Stručni vodiči kroz svijet traženja tartufa u Motovunskoj šumi
bili su Anton Brenko i Dino
Buršić
, predstavnici Centra za općekorisne funkcije šuma
‘Josip Ressel’ iz Pazina koji djeluje u sklopu Hrvatskog
šumarskog instituta.

Motovunska šuma danas zauzima oko tisuću hektara i pruža se
dolinom rijeke Mirne, sve od Istarskih toplica do Livada te
dolinom rječice Botonege, a predstavlja posljednju sačuvanu
nizinsku poplavnu mediteransku autohtonu šumu hrasta lužnjaka,
poljskog jasena i brijesta. Motovunska šuma posebna je i poznata
jer je najveće nalazište bijelog tartufa (Tuber
magnatum
) na planetu, a on se smatra najkvalitetnijom vrstom
tartufa na svijetu.

– Projekt Istraživanja podzemnih gljiva na području sjeverne
Hrvatske financiraju Varaždinska i Međimurska županije te
Zagrebačka banka. Zanimljivo je da gljivari na tom području već
nekoliko godina pronalaze tartufe, no za značajniji iskorak na
tom polju potrebno je uložiti još mnogo truda i novca. To se
prije svega odnosi na obučavanje pasa, usvajanje temeljnih znanja
o tartufima te gdje ih i kako treba tražiti. Svi se slažu u tome
da Varaždinska i Međimurska županija u tartufima imaju veliki
potencijal koji može biti značajan doprinos kvalitetnijem
iskoraku u turističkoj i gastronomskoj ponudi na seoskim
gospodarstvima, restoranima i hotelima koji djeluju na području
sjeverne Hrvatske – rekao je  mr.sc. Miljenko
Županić
iz Centara za urbane i privatne šume Hrvatskog
šumarskog instituta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije