Oznaka se dodjeljuje samo najboljim OPG-ovima, koji su prošli kroz rigozornu provjeru kvalitete.
Njihovi su sokovi, sirevi, medovi, pršuti i ostala tradicijska
hrana među najkvalitetnijima u državi, a razlog te kvalitete
proizvodnja je u domaćoj radinosti, koristeći samo
najkvalitetnije namirnice. Usto, da je ta hrana zaista na
najvišoj razini, provjerili su Nastavni zavod za javno zdravstvo
‘Dr. Andrija Štampar’ i Prehrambeno-biotehnološki fakultet.
Ovi su OPG-ovi, njih sve zajedno
23 iz cijele Hrvatske, zato od grada Zagreba
dobili oznaku Plavi ceker, a jučer su se na
Strossmayerevom šetalištu, u sklopu manifestacije Ljeto na
Štrosu, predstavili i javnosti, koja je njihove proizvode mogla i
isprobati.
Na popisu se nalaze i OPG Matučec iz Varaždina
koji proizvodi kupinovo vino i ludbreški Domed obrt
za pčelarstvo u vlasništvu Martine
Matanović i njihov bagremov med.
– Iako je priča o Plavom cekeru zagrebačka, ona je prije svega
hrvatska. To je razlog zašto je oznaka dodijeljena gospodarstvima
iz cijele zemlje – objašnjava gastronomad Rene
Bakalović, koji je ove gospodarstvenike predstavio, a
pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu Dejan
Jaić, objasnio je da se oznaka dodjeljuje samo najboljim
OPG-ovima, koji su prošli kroz rigozornu provjeru kvalitete.
– Stoga možemo biti sigurni da kad netko kupi proizvod sa ovom
oznakom, da je kupio najkvalitetniji mogući – kazao je Jaić,
najavivši pri tom da će uskoro biti objavljen i drugi javni poziv
kojim se hrvatski OPG-ovci mogu prijaviti da bi i sami mogli
dobiti ovu oznaku.
Pomoćnik pročelnika Emil Tuk dodao je da će
OPG-ovi s Plavim cekerom na Dolcu imati rezerviran prostor za
prodaju svojih proizvoda.