Nakon pada proračuna Varaždinci do ljeta ne moraju strahovati od Piškornice?

Neprihvaćanje proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu u drugi plan je, barem naizgled i barem na neko vrijeme, stavilo priču koja je proteklih dana i tjedana dominirala javnim prostorom – budućnost Varaždina kao međužupanijskog ili čak i nacionalnog smetlišta.

Najava da tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište želi kupiti MBO-pogon u Brezju od sadašnjeg vlasnika, tvrtke C.I.O.S. MBO, digla je na noge Varaždince, a naročito stanovnike toga dijela grada, koji su održali i prosvjedni zbor građana.

Razlog je taj što bi Piškornica u Varaždinu obrađivala otpad iz 110 jedinica lokalne samouprave iz četiriju županija sjeverozapadne Hrvatske, a neki upozoravaju da postoji mogućnost da smeće u Varaždin dolazi i sa šireg područja.

Jedan od preduvjeta da Piškornica realizira tu kupnju bio je da se maknu svi tereti sa zemljišta na kojem je izgrađen MBO-pogon. Teret na parceli ima upisan i Grad Varaždin, temeljem sudskih sporova koje vodi s bivšim vlasnikom, tvrtkom T7 VIS, odnosno njezinim pravnim slijednicima.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 29. prosinca, vijećnici su skinuli s dnevnog reda točku u kojoj se trebalo odlučivati o mirnom rješenju spora s vlasnikom, tijekom kojeg bi Grad bio i obeštećen. Tražili su više informacija i temeljitu javnu raspravu.

Na istoj sjednici je pao i proračun, a dan kasnije izglasano je privremeno financiranje. Prema tumačenjima iz Grada, to u vezi ovoga slučaja znači da će eventualna odluka pričekati novi saziv Gradskog vijeća, nakon što se u svibnju održe lokalni izbori.

Naime, kako su objasnili u Gradu, iako bi u ovome slučaju bila riječ o prihodu proračuna, Gradsko vijeće u ova tri mjeseca svejedno ne može donijeti tu odluku jer u odluci o privremenom financiranju nije predviđena stavka koja se zove ‘prihod od prodaje zemljišta’. A sporazum s tvrtkom C.I.O.S. MBO realizirao bi se, kažu gradonačelnik i njegovi suradnici, upravo na taj način.

Ta stavka, naime, nije ni mogla biti planirana, jer, kažu u Gradu, tijekom razdoblja privremenog financiranja nije moguće kupovati ili prodavati nekretnine. Ipak, od nadležnog ministarstva zatraženo je očitovanje o toj situaciji.

No, kako sada stvari stoje, do ljeta Varaždinci mogu biti ‘mirni’ što se tiče mogućnosti da Piškornica kupi MBO-pogon u Brezju. Osim, naravno, ako se na tu akviziju ne odluči usprkos tome što se po pitanju upisanog tereta na parcelu ništa nije promijenilo.

Neke glasine govore da je ta kupnja zapravo proteklih dana već i obavljena, no zasad nema pouzdane potvrde te informacije. A direktor Piškornice Mladen Jozinović nedavno je za Varaždinski.hr izjavio da je skidanje tereta sa zemljišta nužan preduvjet da ta tvrtka kupi MBO-pogon.

> Bunić i Avar o velikoj prijetnji: ‘Varaždin će postati nacionalno smetište!’

> Varaždin nacionalno smetlište? Jozinović: ‘Nije točno, građani ne trebaju biti zabrinuti’

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije