‘Nadam se da će netko odgovarati za ovo što je Štromar izveo s aglomeracijom’

– Varaždinski župan Predrag Štromar jedinstvena je pojava na hrvatskoj političkoj sceni. Ostat će upamćen kao jedini župan u Hrvatskoj koji tijekom osam godina mandata nije uspio ne samo realizirati, već ni započeti nijedan jedini projekt!

Izjavio je to danas u Varaždinu na konferenciji za novinare Radimir Čačić­, predsjednik Narodne stranke Reformisti.

Osvrnuo se Čačić na neka od brojnih županovih obećanja i najava velikih projekata, od čega, ustvrdio je, na kraju nije bilo ništa. Prije svega je naglasak stavio na dogradnju preostalog broja škola te na projekte vezane uz varaždinsku bolnicu.

– Jedina konstanta Štromarovih objava je da veličina projekata raste, odnosno da se balon obećanja napuhuje, ali zato meni alibija koji se pruža postaje sve oskudniji. Kod izgradnje škola alibi je bio da država ne prati projekte. Nakon što ih je država počela sufinancirati s 55%, ponovno se nije dogodilo ništa, kao ni kod bolnice, koju država financira s 90%. Sada dolazimo do projekta aglomeracije, vrijednog više od 800 milijuna kuna, u kojem je osigurano i zagarantirano praćenje EU fondova i države 95% – rekao je Čačić.

Ustvrdio je kako je izvjesno da do lokalnih izbora neće biti ništa od projekta aglomeracije, čak neće biti završena ni natječajna procedura.

> O kanalizaciji: Štromar demantirao i Vlašića i Habijana, pa čak i samoga sebe

Ali upozorio je Čačić da je jedan natječaj u sklopu projekta aglomeracije ipak realiziran. Ali, kaže, upravo onaj koji nije trebao biti realiziran, jer se odnosi na vođenje projekta, što dolazi tek – na kraju, kada se ima što voditi!

– Jedino što je Štromar uspio realizirati je ugovor vrijednosti 8,6 milijuna kuna, koji je povjeren njegovom dugogodišnjem suradniku i direktoru Županijske razvojne agencije AZRA-e.

Riječ je o Nikoli Kučišu, koji je lani dobio otkaz i otpremninu od 84.000 kuna te osnovao privatnu tvrtku koja je sada dobila od Varkoma posao težak tih gotovo 9 milijuna kuna. Preciznije rečeno, posao je dobila zajednica ponuditelja predvođena Kučiševom tvrtkom Euro Consulting.

> Nikoli Kučišu otpremnina od 84.000 kuna za odlazak iz Azre

Čačić je povukao paralele s nekim drugim gradovima u kojima se također provodi ili se provodio projekt aglomeracije. Naveo je tako primjer Petrinje.

– U jednom malom gradu kao što je Petrinja, s deset puta manjim komunalnim poduzećem u odnosu na Varkom te daleko manjim brojem zaposlenika, to komunalno poduzeće cijeli posao Aglomeracije odradilo je samostalno, i to za ukupno 6,4 milijuna kuna! Komunalno poduzeće u Petrinji samo je pripremilo projekt, prošlo sve instance Republike Hrvatske i Europske unije, prošlo sve natječaje, ugovorilo sve poslove i projekt je visokoj fazi realizacije, a zaposlenici koji su radili na projektu sada svoja znanja koriste i naplaćuju na drugim projektima! – iznio je Radimir Čačić.

S druge strane, kao što vidimo, u Varaždinskoj županiji i Varkomu taj se posao, vrijednosti 8,6 milijuna kuna, dodijelio vanjskoj, privatnoj tvrtki Štromarovog, do jučer najbližeg suradnika Nikole Kučiša.

Dodatni dio priče je taj što su u Varaždinskoj županiji svi raspisani natječaji pali, a neki nisu još ni raspisani.

– Sve navedeno jasno govori da će od cijelog projekta Aglomeracije građani platiti ‘usluge upravljanja’ 8,6 milijuna kuna kako bi tvrtka HNS-ovca Kučiša upravljala ničim – zaključio je Čačić, rekavši da se nada da će netko odgovarati za ono što se dogodilo.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije