Habijan o balama: ‘Prijevoz otpada od točke A do točke B nije investicija’

I varaždinski HDZ reagirao je na mišljenje Ministarstva Ministarstva kojim se očitovalo na upit Grada Varaždina oko mogućnosti zaduženja jedinice lokalne samouprave za odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada kao I. faze sanacije odlagališta.

Podsjetimo, gradonačelnik Habuš objavio je kako je Ministarstvo dalo suglasnost da se Grad može zadužiti, čime se bi riješio problema baliranog otpada.

> Ministarstvo financija: Da, Grad se smije zadužiti za rješavanje problema bala

Predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan kaže da gradonačelnik, namjerno ili omaškom, netočno interpretiraju dopis ministarstva.

– Ministarstvo ne može dati suglasnost na kreditno zaduženje jedinice lokalne samouprave, već Vlada RH, uz uvjet da je kreditno zaduženje odobreno od strane Gradskog vijeća, što se u konkretnom slučaju nije dogodilo – podsjetio je Habijan.

– Naime, u svom dopisu, ministarstvo navodi kako se ‘na temelju članka 87. stavak 1. Zakona o proračunu, grad može dugoročno zadužiti samo za investiciju koja se financira iz njezina proračuna’. Međutim, u nastavku navedene odredbe stoji ‘a koju potvrdi njezino predstavničko tijelo uz suglasnost Vlade, a na prijedlog ministarstva finacija’ – citirao je Habijan, dodajući da u ovome slučaju nije ispunjen čak ni prvi uvjet za kreditno zaduženje grada.

Habijan se također protivi ideji referenduma, koji se najavljivao, na kojem bi se građane pitalo jesu li za rješavanje problema bala kreditnim zaduživanjem.

– Riskirali bi milijun kuna za provedbu referenduma, a ak i ako građani glasaju za kreditno zaduženje, Vlada RH ne mora dati svoju suglasnost – upozorio je Habijan te nastavio s obrazloženjem zašto postoji mogućnost da Vlada.

– Zato što namjena zaduženja nije investicija. Naime, Zakonom o proračunu jasno je definirano što je investicija. ‘Investicija je ulaganje u povećanje i očuvanje vrijednosti imovine, ulaganja u zemljište, građevine, opremu i drugu materijalnu i nematerijalnu imovinu…’. Činjenica je, a to potvrđuje i Ministarstvo, kako je aktualna gradska vlast predmetnu investiciju planirala u proračunu kao rashod za nabavu nefinancijske imovine. Međutim, problem je što se navedena ‘investicija’ ne može računovodstveno provesti pod navedenu proračunsku stavku. Dakle, prijevoz otpada od točke A do točke B grad Varaždin tretira kao rashod za nabavu nefinancijske imovine.’

Dakle, na papiru i za potrebe Ministarstva imamo jedno, u stvarnosti nešto sasvim drugo, zaključio je Habijan.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije