Habijan: ‘U Nadzorne odbore gradskih tvrtki biraju se politički podobne osobe’

Na današnjoj press konferenciji Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, nakon što je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da izađu na parlamentarne izbore i glasaju za listu HDZ-a, osvrnuo se na trenutno stanje u tvrtki Aquatehnika.

– U Narodnim novinama je 24. kolovoza objavljen poziv za izvanrednu Glavnu skupštinu društva Varkom d.d. Glavna skupština održati će se početkom listopada, a jedna od točaka dnevnog reda predviđeno je poništavanje odluke skupštine Varkoma d.d. o davanju suglasnosti na privatizaciju Aquatehnike d.o.o. koja je donijeta u lipnju 2009. godine, a sljedećom točkom predviđeno je donošenje odluke o prodaji Aquatehnike d.o.o. na javnom natječaju – rekao je Habijan i dodao kako je sedam mjeseci prije izbora društvo Varkom odlučilo prodati svoju imovinu – poslovne udjele u društvu Aquatehnika.

– Prvo moram naglasiti kako Glavna skupština ne može poništiti svoju odluku iz 2009. godine. Odluka se eventualno može staviti van snage. Poništiti se može samo sudski putem, odnosno podnošenjem tužbe radi utvrđenja ništetnosti odluke.

Društvo Varkom u većinskom je vlasništvu Grada Varaždina, dok je Aquatehnika u stopostotnom vlasništvu Varkoma.

– Prodajom Aquatehnike Varkom će ostati bez dijela imovine, prihoda i dobiti koja se nakon konsolidacije raspoređuje u Varkomu, a posljedično u gradski proračun. Iz poziva nije razvidno da li je izvršena procjena vrijednosti društva, kolika je cijena stjecanja, koji su kupoprodajni uvjeti? Također, nisu razvidni niti razlozi za takvu odluku.

Prema financijskim pokazateljima, kako tvrdi Habijan, društvo ima oko 9 milijuna kuna zadržane dobiti, a u 2015. godini ostvarilo je oko 600.000 kuna neto dobiti.

– Poslovni prihodi društva 2015. godine porasli su u odnosu na 2014, godinu za više od 50 posto, dobit za 112 posto. To su financijski pokazatelji, a sada me netko mora uvjeriti u razloge ovakve odluke – kazao je.

Osim toga, Habijan je napomenuo kako se u Nadzorni odbor Varkoma ponovno pokušavaju imenovati osobe prema političkoj podobnosti.

– Ponovno po N-ti put, u Nadzorni odbor ulaze, ovaj put ravnomjerno zastupljeni predstavnici SDP-a i HNS-a. Nažalost, politika podobnosti i stručnog stranačkog osposobljavanja nastavlja se i dalje. Na to upozoravam od kada sam preuzeo HDZ, i apeliram da se s ovakvom praksom prestane. Trebamo staviti javni interes, grada, firme ispred stranačkih.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije