U kategoriji velikih gradova Varaždin najizdašniji u stipendiranju

Portal gradonacelnik.hr proveo je istraživanje o tome koliko gradovi izdvajaju za stipendiranje studenata. U kategoriji velikih hrvatskih gradova, prema podacima, Varaždin je prvi po izdašnosti za stipendije, odnosno po postotku koliko izdvaja iz proračuna za stipendije.

Proanalizirani su podaci Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna za 2014. godinu (podaci za 2015. još nisu kompletirani), po kriteriju izdvajanja po glavi stanovnika te u odnosu na cjelokupni proračun i sastavljena je top list gradova i gradonačelnika koji su najviše izdvajali za svoje mlade.

Uvjerljivi prvak po ulaganju u stipendije i školarine je grad Novska, odnosno njegov gradonačelnik Vlado Klasan. Za ovu stavku Novska je naime u 2014. izdvojila čak 4,96 posto svog proračuna, odnosno 129 kuna per capita.

Gledajući po kriteriju udjela u proračunu, iza Novske sa uloženih 3,43 posto proračuna slijedi Imotski, a potom Vukovar, koji je za stipendije i školarine izdvojio 2,84 posto svog proračuna.

Na četvrtom mjestu je Čakovec sa uloženih 2,31 posto proračuna, a na petom je sa 1,88 posto proračuna izdvojenih za stipendije i školarine Pregrada.

Kad su veliki gradovi u pitanju, najviše je, sa 1,09 posto proračuna i 50,86 kuna po glavi stanovnika, svoje studente i školarce pomogao Varaždin. Slijede Vinkovci, Slavonski Brod, Split, Kaštela, Velika Gorica, Sisak, Pula, Bjelovar i Samobor.

– Grad Varaždin posebnu pažnju posvećuje daljnjem ulaganju u obrazovanje mladih u obliku dodjele stipendija i potpora u obliku financijske pomoći za pokriće troškova prijevoza. U prošloj godini dodijeljeno je i praćeno stanje 396 korisnika stipendija u iznosu od 300 ili 600 kuna ovisno o mjestu studiranja. Uz stipendije, proračunskim sredstvima sufinanciraju se troškovi prijevoza učenicima srednjih škola i studentima iznad zakonskog standarda. U prošloj godini praćen je 631 korisnik sa iznosom sufinanciranja od 150 kuna po korisniku mjesečno. Ujedno je i oko 50 učenika srednjih škola steklo pravo na mjesečne pokazne karte. Iz Proračuna Grada Varaždina za te je namjene u 2015. godini izdvojeno 2.655.000 kuna – javili su iz Grada Varaždina.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije