Mario Šiljeg novi je zamjenik ministra zaštite okolišta i prirode

Na sjednici Vlade za zamjenika ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića izabran je dr. Mario Šiljeg, docent i znanstveni suradnik iz područja inženjerstva okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Šiljeg je radio i na Energetskom institutu Hrvoje Požar, a vodio je i Agenciju za zaštitu okoliša RH. Šest godina proveo je u zagrebačkoj Vodotehnici kao voditelj projekata kemijske tehnologije, uglavnom na izgradnji uređaja za pitke vode.

Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu kemijskog inženjerstva, upravo na rezultatima dobivenim na postrojenjima koje je Vodotehnika gradila diljem Slavonije i Baranje. Jedan je od prvih mladih hrvatskih znanstvenika koje je stipendirala Republika Slovenija, omogućivši mu usavršavanje na priznatom Kemijskom institutu u Ljubljani.

U HDZ-u ga smatraju umjerenim i sklonim okupljanju stručnjaka oko sebe. U suradnji s njemačkim IFO institutom, bio je zadužen za izradu stranačkog programa za poglavlje Okoliš, koje je uz poglavlje Energetike ocijenjeno jednim od najbolje pripremljenih.

Za sebe voli reći kako je o vodama najviše naučio od vodoinstalatera i radnika koji su cijeli radni vijek na uređajima, a da će mu odlaskom na novu dužnost nedostajati rad sa studentima. Na fakultetu kažu da to i ne čudi jer je od studenata upravo Šiljeg ocijenjen vrlo visokom ocjenom (4,9), istaknuvši se svojom pristupačnošću, atmosferom na predavanjima kao i odnosom prema studentima.

Šiljegov rad prepoznat je i od udruga civilnog društva i ima njihovu podršku, što je na funkciji koju će obnašati izuzetno bitno.

U ekoudruzi ‘Lijepa naša’ rekli su nam kako ih je dr. Šiljeg poučavao da u javnost treba uvijek ići samo s dokazanim činjenicama i znanstvenim spoznajama kako se ne bi izgubila vjerodostojnost.

Ostaje vidjeti koliko će mu stečeno raznoliko iskustvo od javne uprave do akademskog i realnog sektora koristiti u resoru koji su partneri iz MOST-a istaknuli kao jedan od najzahtjevnijih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije