Matija Posavec: Prioritet nam je da Međimurje zadrži status županije

Iako je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko najavljivao kako od preustroja županija neće biti ništa, ipak bi do lokalnih i regionalnih izbora na proljeće 2017. godine Hrvatska trebala dobiti novi teritorijalni preustroj.

Tako navodi Jutarnji list u broju od 3. veljače, pozivajući se na ‘izvor iz Vladinih krugova’. Neslužbeno se tako barata prijedlogom o podjeli Hrvatske na pet do sedam županija, dok ih je sada, uključujući i Grad Zagreb, čak 21.

> Vlada predlaže do sedam županija, Štromar cijeli pristup smatra neozbiljnim

Nove županije, piše Jutarnji list, bile bi ustrojene oko vodećih regionalnih središta, a to je na ovome području upravo Varaždin. Tako se kao središta novoformiranih županija navode Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Zadar i Varaždin.

Jedan od kriterija u podjeli na županije svakako bi bio broj stanovnika, a govori se primjerice i o postojanju središnjih bolnica na novodefiniranim prostorima. Država tek treba precizno definirati kriterije.

Ako prođe taj prijedlog, cijela Slavonija bila bi jedna županija, Dalmacija bi bila podijeljena u dvije, Istarska bi ostala kakva i jeste, a Rijeka bi pokrila područje sve do neke nove Zagrebačke županije.

Po nekoj logici Varaždin bi mogao postati županijski centar barem četiri sadašnje županije: Varaždinske, Međimurske, Krapinskozagorske i Koprivničkokriževačke. Uz uvjet da će se nove županije formirati tek spajanjem sadašnjih županija unutar postojećih granica.

Varaždinski župan Predrag Štromar smatra da je navedeni pristup regionalizaciji neozbiljan. – Radi se o velikim i važnim promjenama i treba je napraviti na najbolji način. Struka treba napraviti analizu i dati prijedloge, a tek onda politika donijeti neke odluke – kaže Štromar.

Sličnog je mišljenja i njegov stranački kolega, međimurski župan Matija Posavec.

– Ne mislim da je teritorijalni preustroj nemoguć, o njemu se već predugo priča, no moram napomenuti kako u tom razdoblju nije ni precizirano na koji bi se to način učinilo te koji bi bio krajnji učinak, točnije što bi to značilo za naše građane. Stoga je potrebno napraviti jedan prijedlog koji će zatim potaknuti tu mogućnost i daljnju raspravu, uvijek sam spreman za aktivno sudjelovanje u tome da u Hrvatskoj imamo veću učinkovitost javne uprave uprave, da javni sektor može biti još funkcionalniji i još bolji servis građanima.

Budemo li efikasniji u tom segmentu, nije nam potreban nikakav novi teritorijalni ustroj niti ukidanje županija. To nije tema koju ćemo u skoro vrijeme razriješiti, ovo je preveliki pothvat koji stručnim konzultacijama i argumentima tek mora biti utemeljen, mora se iznaći način da se smanje troškovi i zadaju kriteriji za učinkovitost zaposlenih u javnom sektoru.

Prioritet nam je svakako da Međimurje zadrži svoj status županije, da ostane jedna cjelina, kompaktna kao što je bila dosad, primjer ostatku države. – rekao je za naš portal župan Posavec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije