Svi poslovi Grada Varaždina s tvrtkama povezanih s pročelnikom Marijem Sambolcem

Varaždinski komunalni pročelnik Mario Sambolec, kojeg je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prozvala HDZ-ova vijećnica Otilija Cvetko, nije ni u kakvom sukobu interesa.

Takav se barem zaključak stječe nakon uvida u relevantne dokumente. Međutim, iako je formalno, na papiru, ‘sve čisto’, ostaje činjenica da je Grad Varaždin redovito davao poslove tvrtki s kojima je Mario Sambolec bio izravno povezan kao osnivač i direktor, a kasnije i novoj tvrtki koja je osnovana na istoj adresi i čija je osnivačica supruga Sambolčevog donedavnog poslovnog partnera.

Nova tvrtka, ista adresa

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Otilija Cvetko osvrnula se tek na slučaj drugospomenute tvrtke, Latere iz Donjeg Kućana, zatraživši podatke o svim poslovima koje je s njome Grad sklopio.

– Raspolažem informacijom da navodno tvrtka Latere iz Donjeg Kućana na pozivnom natječaju dobiva poslove i od Grada i od gradskih ustanova i tvrtki. Postavlja se pitanje koje su joj reference da ju se uopće poziva na natječaje, budući da je u 2014. godini ostvarila prihod od 56.900 kuna i imala jednog zaposlenog. Vlasnica joj je osoba koja je ujedno i vlasnica obrta za masažu tijela Manuela. Zanimljivo da je na istoj adresi prije djelovala tvrtka LS gradnja, čiji članovi društva su do 2013. bili Mario Sambolec i Zvonimir Lovrić, s time da je Sambolec od 2005. do 2013. bio i direktor LS gradnje. Ta je tvtka u međuvremenu likvidirana, a sada je na istoj adresi osnovana tvrtka Latere. Navedena tvrtka navodno je obnovila dva WC-a u dječjem vrtiću čija rekonstrukcija je koštala kao cijena jednosobnog stana – izjavila je Cvetko za govornicom.

Za rekonstrukciju dva zahoda 293.724,60 kuna!

Prema podacima koje smo dobili iz Grada, tvrtka Latere zaista je u 2015. godini dobila posao sanacije sanitarnih čvorova u Dječjem vrtiću Varaždin u Koprivničkoj ulici, a cijena izvršenih radova bila je čak 293.724,60 kuna!

Osim toga, Latere je te godine za vrtić obavila i druge manje radove, sve skupa vrijednosti oko 15.000 kuna, a u 2014. radove u vrijednosti 30.000 kuna.

Radove je naručila i Peta osnovna škola, krajem 2014. godine, njihova vrijednost bila je oko 12.000 kuna.

Isto tako, Latere je radila i izravno za Grad Varaždin, ukupno u 2015. godini fakturiravši oko 90.000 kuna.

Postupak ‘bagatelne’ nabave

Svi ti radovi dogovoreni su mimo postupka javne nabave, primjenom takozvanog postupka bagatelne nabave, što je Otilija Cvetko nazvala ‘pozivnim natječajem’. Zakon, naime, omogućuje takav postupak ugovaranja kada se radi o nabavi robe i usluga čija je procijenjena vrijednost do 200.000 kuna, odnosno za radove vrijednosti do 500.000 kuna.

Drugim riječima, za radove do pola milijuna, izvođač se bira izravno. Zanimalo nas je kojim kriterijima se Grad rukovodi pri odabiru tvrtki kojima se upućuju pozivi kada se usluge ili radovi naručuju primjenom Pravilnika o provedbi postupka nabave bagatelne vrijednost.

– Poziv se upućuje gospodarskim subjektima temeljem prethodno istraženog tržišta (putem interneta), odnosno prethodnih poslovnih iskustava naručitelja – odgovorili su iz Grada Varaždina. Koji je točno odgovor na pitanje Otilije Cvetko o referencama tvrtke Latere i dalje ostaje nejasno.

Osnovana u rujnu, ugovori s Gradom već u prosincu

Naime, tvrtka Latere osnovana je u rujnu 2014. godine i već u prosincu, dakle, bez ikakve objektivne reference, dobiva poslove od Grada i od Pete osnovne škole.

Jedina ‘referenca’ tvrtki Latere je činjenica da je riječ o tvrtki povezanoj sa Zvonimirom Lovrićem, koji je bio poslovni partner Mariju Sambolcu u tvrtki LS gradnja. Njih su dvojica bili osnivači i direktori te tvrtke, sve do 30. rujna 2013. godine. Toga dana kao jedini preostali član društva ostaje Zvonimir Lovrić, dok se Sambolec, tada već formalno bez ikakve veze s tvrtkom, javlja na natječaj za komunalnog pročelnika raspisanog – dva tjedna kasnije! I na tome natječaju pobjeđuje.

Zašto je u kolovozu 2015. likvidirana LS gradnja, dok je na istoj adresi gotovo godinu dana ranije, u rujnu 2014., osnovana tvrtka Latere, ali u kojoj se više ne spominje ime Zvonimira Lovrića, već ono njegove supruge, nije poznato. No Latere nastavlja, pa čak i unapređuje, dobru praksu suradnje s Gradom Varaždinom koju je ustanovila već tvrtka LS gradnja.

Prije Habuša: 0 kuna, s Habušem: 750.000 kuna

Istine radi, napomenimo da je LS gradnja s Gradom i gradskim ustanovama surađivala i prije stupanja Sambolca na pročelničku funkciju. Ali, prema dobivenim podacima, ne i prije nego što je gradonačelničku funkciju, potkraj 2011. godine, preuzeo Goran Habuš.

Tako je Dječji vrtić Varaždin s LS gradnjom u 2012. godini ugovorio radove u iznosu od oko 40.000 kuna, u 2013. oko 84.000 kuna, a Grad Varaždin još oko 22.000 kuna. U godini koja je uslijedila, 2014., kada je Sambolec već izašao iz LS gradnje i postao pročelnik, ugovoreni su radovi ukupne vrijednosti oko 140.000 kuna. Iste te godine i Peta osnovna škola naručuje radove vrijedne oko 23.000 kuna.

Kada se sve zbroji, dolazimo do sljedećih brojki… Prije dolaska Gorana Habuša na mjesto gradonačelnika: nula kuna. Nakon dolaska Gorana Habuša na mjesto gradonačelnika: 755.484 kuna (LS gradnja 313.448 kn i Latere 442.036 kuna). Prije dolaska Marija Sambolca na pročelničku funkciju: 147.157 kuna (LS gradnja). Nakon dolaska Marija Sambolca na pročelničku funkciju: 608.327 kuna (LS gradnja 166.291 kuna i Latere 442.036 kuna).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije