Kosovski predstavnici boravili u Varaždinu, raspravljalo se o mobilnosti u gradu

Zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina Marijo Sambolec te suradnici, primili su jučer, 22. listopada, u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina delegaciju predstavnika kosovskih općina i gradova.

Grupa koja je došla u Varaždin, osim toga posjetila je Zagreb, Koprivnicu i Krapinu, a cilj studijskog posjeta sakupljanje je primjera dobre prakse uređenja prometa u gradovima i općinama, prvenstveno na području prometa i gradske mobilnosti. Stručne prezentacije na temu održale su Marijana Cindrić, viši stručni suradnik za promet i urbanu sigurnost i Emanuela Grđen, savjetnica za prostorno uređenje Grada Varaždina.

Među temama od interesa o kojima se raspravljalo bile su: inovativne solucije za unaprjeđivanje gradske mobilnosti, izazovi u osiguravanju gradske mobilnosti, rješavanje mobilnosti za nemotorizirani promet (pješaci i biciklisti), inovativna rješenja za pristup mobilnosti osobama sa posebnim potrebama (osobama sa invaliditetom) i izazovi i mogućnosti u zamjeni privatnog prijevoza javnim.

Studijski posjet organiziran je na ime programa DEMOS (Decentralisation and Municipal Support), švicarske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj HELVETAS na Kosovu.

DEMOS je prisutan na Kosovu od 01. srpnja 2014. do 31. prosinca 2017. te surađuje sa slijedećim općinama: Gjakovë/Đakovica, Gračanica/Graçanicë, Hani i Elezit/Elez Han, Junik/Junik, Kaçanik/Kačanik, Kamenicë/Kamenica, Klokot Vrbovac/Kllokot Vërbovc, Lipjan/Lipljan, Rahovec/Orahovac, Novo Brdo/Novobërdë, Parteš/Partesh, Pejë/Peć, Prishtinë/Priština, Ranilug/Ranillug, Shtime/Štimlje, Štrpce/Shtërpcë i Viti/Vitina.

DEMOS također surađuje i s Ministarstvom lokalne samouprave, Ministarstvom financija i nekoliko drugih ministarstava kao i sa udrugom općina Republike Kosovo.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije