Habuš: Ne razmišljam o ostavci, no dugoročno takva odluka nije isključena

– U ovome trenutku ne razmišljam o ostavci, ali dugoročno takva odluka nije isključena. Jer ako vas netko dovede pred zid, ako ste napravili sve što ste mogli i ako se obistini ono čega sam se bojao, a to je da odluke izađu iz područja vaše ingerencije, onda dolazite u poziciju da ste nemoćni. U toj situaciji svaka je odluka moguća. Ali prepustite tu odluku meni osobno.

Izjavio je to varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je ponovno bilo riječi o aktualnim disonantnim tonovima na relaciji između Grada Varaždina, Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vezano uz problematiku sanacije odlagališta baliranog otpada u Brezju.

Daljnja rasprava samo pravnim putem – činjenicama

Gradonačelnik je uglavnom ponovio stavove koji je iznio i na jučerašnjem prosvjedu u Zagrebu ispred zgrade Ministarstva i Fonda.

> Habuš Zmajloviću: Vuče nas za nos dvije godine, napravili smo sve što su tražili

> Zmajlović: Koncesija je ilegalna, a Habuš je iz nekog razloga odbija poništiti

Najavio je kako će inzistirati na tome da se daljnja rasprava vodi isključivo činjenicama.

– Daljnja bitka bit će pravnim putem. I neću dozvoliti da se izvuku iz ovoga što su napravili Gradu Varaždinu i to ovako paušalnim izjavama koje nisu utemeljene na činjenicama. Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća u utorak donijet ćemo zaključke s kojima ćemo ići prema ministru, direktoru Fonda i premijeru – najavio je Habuš. Poziv na sjednicu upućen je i ministru Mihaelu Zmajloviću i direktoru Fonda Svenu Mülleru.

Habuš i dalje očekuje pozitivan ishod oko sufinanciranja

Rekao je kako i dalje očekuje da će se problem riješiti na način koji je dogovoren.

– Smatramo da nema niti jedne pravne zapreke da se Gradu Varaždinu, na temelju zahtjeva za sanacijom odlagališta u Brezju, zajedno sa svim pratećim dokumentima, ne odobri sufinanciranje u iznosu od 60%, čime bismo napokon došli u poziciju da potpišemo ugovor za postojeću koncesiju i time napokon riješimo najveći varaždinski problem – izjavio je gradonačelnik.

Ilustrirao je situaciju podacima da u Hrvatskoj danas postoje 303 deponije, od čega je njih 299 u postupku sanacije i sufinancira ih Fond.

– U tim slučajevima radi se najčešće o zakapanju otpada, no jedino mi nemamo pravo naše smeće negdje odvesti i zakopati – dodao je.

Ne možemo raskinuti koncesiju jer nam tada slijedi tužba

Osvrnuo se ponovno i na izjave ministra Zmajlovića da je postojeća koncesija nezakonita te da ju je potrebno poništiti i raspisati novi natječaj.

– Koncesiju ne možemo raskinuti jer je ona prošla Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave, a i Upravni sud je rekao da je koncesija zakonita. Nitko nema pravo reći da je nezakonita. Ako to tvrdi, neka rečeno potkrijepi činjenicama – kaže Habuš i napominje da ministar Zmajlović gura Grad u tužbu, koju bi koncesionar zasigurno dobio u slučaju kada bi se koncesija raskinula.

– Tako bismo izgubili i novac, ali i vrijeme, oko godinu do godinu i pol za raspisivanje novog postupka javne nabave. No to je nepotrebno, jer nema nikakvog razloga da se sanacija ne sufinancira – smatra Habuš.

Ako treba, neka Vlada angažira neovisni pravni tim

Gradonačelnik predlaže da, ako postoji takvo razmimoilaženje u pravnim mišljenjima Grada, Fonda i Ministarstva, neka Vlada angažira neovisni pravni tim koji bi donio pravorijek.

– Ako se pokaže da je koncesija zakonita, neka se odradi, a ako je nezakonita, onda treba reći zašto i vidjeti što napraviti nakon toga – zaključio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije