Žene u politici: SDP osudio odluku Ustavnog suda o kvotama na izbornim listama

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske, uputio je priopćenje za javnost u kojem reagira na odluku Ustavnog suda kojom se djelomično ukida odredba o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske, zajedno sa saborskim zastupnicama SDP-a, oštro osuđuje odluku Ustavnog suda kojom se djelomično ukida odredba o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama za Hrvatski sabor. Tako je ta odredba i dalje ostala potpuno neobvezujuća, deklarativna, bez ikakvih sankcija za one koji je neće primijeniti.

Ukinutom odredbom Zakona Ustavni sud doveo je u pitanje ostvarenje jednakih šansi, jednakih mogućnosti da žene ravnopravno s muškarcima sudjeluju u svim procesima političkog odlučivanja.

SDP je svojim prijedlogom Zakona želio učiniti vidljivi iskorak u participaciji žena u političkom životu. Odredbom o najmanje 40% obaveznog kandidiranja podzastupljenog spola kao društvo stvaramo temelje za socijalnu pravdu, poštivanje prava čovjeka i jednakost.

Upravo i sve ono što piše u članku 3. Ustava Republike Hrvatske. Taj članak, na koji se Ustavni sud poziva u svojoj Odluci, kaže da su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Ustavni sud se u svom obrazloženju vodi tumačenjem višestranačkog demokratskog sustava kao višom od najviših vrednota, čak i kada u istome članku stoji sa svim ostalim najvišim vrednotama, između ostalih i s ravnopravnošću spolova.

Pritom zaboravlja da nema demokracije bez istinske ravnopravnosti žena i muškaraca pa i kada, ili bolje – naročito kada je političko djelovanje u pitanju.

Odluka Ustavnog suda nije ništa drugo nego politička odluka koja nažalost ide na mlin onih koji nikada nisu niti razumijevali niti provodili najviše vrijednosti demokratskih društava. Iskreno žalimo što se i Ustavni sud svrstao na njihovu stranu, stoji u priopćenju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije