Čistoća: Neplatišama ne uskraćujemo uslugu, samo na izričit osobni zahtjev

Živi zid Varaždin u nekoliko je navrata otvorio pitanje ustavnosti obustave pružanja javne usluge vodoopskrbe. Kako je tada istaknuto, voda kao jedna od temeljnih životnih potreba ne smije biti uskraćena ni jednom ljudskom biću. Varkom se nije složio s takvom dijagnozom te je ukazao kako je isključivanje korisnika s vodoopskrbnog sustava nužno kako bi sustav mogao opstati.

U nastavku vam prenosimo odgovor koji je Živi zid Varaždin zaprimio od društva Čistoća, još jednog od gradskih pružatelja javnih usluga.

Razlika između Varkoma i Čistoće počiva, kako pokazuje odgovor Čistoće, na tome što Čistoća ne isključuje korisnike u slučaju neplaćanja računa, već samo u ako korisnici to izričito zatraže.

Cjelokupno priopćenje pročitajte u nastavku.

‘Društvo Čistoća, temeljem ovlaštenja jedinica lokalne samouprave, obavlja javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada (dalje u tekstu: ‘Javna usluga’) na području grada Varaždina te 12 (slovima: dvanaest) okolnih općina te se smatra uslugom od općeg interesa.

U odnosu na Vaše pitanje o slučajevima obustava pružanja Javne usluge pojedinim korisnicima ističemo da do obustave pružanja iste dolazi samo u iznimnim situacijama i to isključivo na izričiti zahtjev korisnika usluge.

Korisnik usluge je uz zahtjev za obustavom pružanja Javne usluge obvezan društvu Čistoća dostaviti dokaze o tome da na adresi nekretnine, za koju se Javna usluga izvršava, nitko ne stanuje odnosno da je nekretnina napuštena pa iz tog razloga nema niti potrebe za pružanjem Javne usluge.

S tim u vezi ponovno ističemo da društvo Čistoća obustavlja pružanje Javne usluge jedino na izričit zahtjev korisnika te nema slučajeva u kojima bi pružanje Javne usluge bilo obustavljeno samoinicijativno od strane društva Čistoća (kao što to običavaju činiti pojedina trgovačka društva zbog korisnikovog ne plaćanja računa za usluge koje ta društva pružaju).

Obavještavamo Vas kako u odnosu na korisnike koji ne plaćaju račune za izvršenu Javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada društvo Čistoća pokreće ovršne postupke sukladno Ovršnom zakonu.

Pritom ističemo kako društvo Čistoća u trenutku sastavljanja ove obavijesti ima u tijeku oko 261 (slovima: ‘dvijestošezdesetijedan’) pokrenuti ovršni postupak radi naplate tražbina u odnosu na korisnike usluga koji nisu podmirili račune za obavljenu javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada.

Pritom napominjemo kako je predmetni broj pokrenutih postupaka svakodnevno podložan promjeni obzirom da se ovršni postupci svakodnevno pokreću, a pojedini budu obustavljeni iz razloga plaćanja duga od strane ovršenika.

Konačno, ističemo da se svi predmetni postupci provode sukladno odredbama Ovršnog zakonu te drugih važećih propisa koji su na snazi u Republici Hrvatskoj’, stoji u priopćenju koje potpisuje Odvjetničko društvo Jelković & Partneri, koje zastupa društvo Čistoću.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije