‘Branitelji su obranili ono što smo mi antifašisti stvorili’

>> “Branitelji su obranili ono što smo mi antifašisti stvorili”

– U povodu ovoga praznika želim reći da mi je žao što ponovno svjedočimo događanjima za koja smo mislili da su iza nas. Svjedočimo novim ekscesima i vidimo da se nas antifašiste danas ponovno proziva. Međutim, između branitelja i antifašista nužna je suradnja i mi je želimo. Zato smo danas položili i vijence na njihovo spomen obilježje, koje će oni obići uz Dan državnosti 25. lipnja.

Naglasio je to Zvonimir Gregurinčić, potpredsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca prigodom svečanog polaganja vijenaca na varaždinskom groblju uz Dan antifašističke borbe. Taj službeni državni praznik, nije naodmet podsjetiti, u Hrvatskoj se obilježava na današnji dan u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Osim antifašista vijence su danas kod spomen obilježja položili te svijeće zapalili i predstavnici Varaždinske županije te Grada Varaždina.

U svome prigodnom obraćanju iznio je Gregurinčić i nekoliko detalja više o odnosu branitelja Domovinskog rata i boraca Narodnooslobodilačke borbe.

– Branitelji nose upravo taj naziv jer su branili i obranili nešto što je stvoreno prije. A to što je stvoreno prije stvorili smo mi tijekom NOB-a. U toj borbi stvorena je Republika Hrvatska koja je potvrđena odlukama u Topuskom. To što smo stvorili agresor nam je htio uzeti i tada su branitelji to obranili. To znači da smo zajednički stvorili i obranili ovu našu domovinu – naglasio je Gregurinčić za što je dobio pljesak okupljenih, netipično za protokole ovakve vrste.

Izvijestio je okupljene da je Udruga antifašističkih boraca uz ovu 74. obljetnicu ustanka u petak, 19. lipnja, položila vijence na sve spomenike u cijeloj županiji, a u bivšoj općini delegacija je bila u Sračincu, Petrijancu, Cestici, Vinici, Kučanima, Zbelavi, Kelemenu, Jalžabetu, Šemovcu, Žabniku…

– Na taj način odali smo počast našim poginulim suborcima u čitavom ovom našem kraju – rekao je Gregurinčić, dodavši da ih i građani i veliki broj branitelja podržava, ali da među njima i onih koji ne gledaju blagonaklono na ono što rade.

Udruga antifašističkih boraca u Varaždinu ima oko 160 članova, u ostalim dijelovima županije najviše ih je u ludbreškom i ivanečkom kraju, nešto manje u novomarofskom, dok u Varaždinskim Toplicama više ne djeluje. Ipak, antifašiste veseli što im se i dalje pridružuju mlađi članovi te vjeruje da antifašizam neće umrijeti zajedno s borcima NOB-a.

Da je antifašizam temelj hrvatske države podsjeto je zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić.

– Svake godine obiljažavamo Dan antifašističke borbe, dan kad je pobijeđeno jedno od najvećih ludskih sramota. Antifašizam je upisan i preambuli hrvatskog Ustava, dakle i suvremena neovisna Hrvatska osnovana je na temeljima antifašizma i to je vrednota koju moramo njegovati. Upravo zato me žalosti pojava određenih napjeva, izjava ili znakova na nogometnim stadionima i to je nešto protiv čega cijelo društvo mora ustati – iznio je Kišić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije