Desetmilijunski kineski Wuhan novi grad prijatelj Varaždina

Viši savjetnik Narodne gradske uprave Grada Wuhana, Ruan Chengfa, i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš potpisali su u četvrtak, 7. svibnja, sporazum o suradnji između ova dva grada.

Svečanom događaju u salonu Gradske vijećnice prisustvovalo je, uz varaždinske gradske vijećnice i pročelnike upravnih odjela, 40-ak gostiju iz Kine, među kojima je bilo 30-ak gospodarstvenika. Oni su se, po završetku potpisivanja sporazuma, s predstavnicima gospodarstva Varaždina i Varaždinske županije susreli u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Varaždin.

Kako je u svome obraćanju rekao Ruan Chengfa, Wuhan je desetmilijunski grad smješten u sredini središnjeg dijela Kine. Prepoznatljiv je, napomenuo je Chengfa, po obrazovanju i tehnologiji.

– Wuhan se iznimno brzo razvija. Danas u njemu djeluje 80 veleučilišta, na kojima se školuje milijun i dvjesto tisuća studenata. Osim toga, Wuhan je i svjetski poznato ime na polju optičkih tehnologija, s udjelom od 25 posto na globalnoj razini – istaknuo je Chengfa, zahvaljujući na dobrodošlici, pritom se posebno osvrnuvši na ljupkost varaždinskih mažoretkinja koje su izaslanstvo dočekale prigodnim programom na glavnom gradskom trgu.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u svome je obraćanju rekao da Grad Varaždin ovo partnerstvo vidi kao izazov.

– Osim partnerstvom nama se svakako otvaraju brojne nove mogućnosti. Varaždin je danas bogatiji za novih 10 milijuna prijatelja. Zahvaljujem vlastima Wuhana što su odabralo upravo Varaždin za svojega partnera i uvjeren sam da je ovo početak jednog lijepog prijateljstva – rekao je Habuš.

Kineskoj delegaciji potom je u Gradskoj vijećnici predstavljen projekt Tehnološkog parka i Aerodroma Varaždin, nakon čega je gospodarski dio delegacije krenuo put Gospodarske komore, dok je politički dio delegacije u pratnji domaćina razgledao grad.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije