KORONA U DUBROVNIKU Dosad oboljele 64 osobe, zaražena trgovkinja iz Pema nije bila u kontaktu s kupcima (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
"Dobili smo najnovije rezultate uzoraka, dakle trenutno ostajemo na 64 osobe pozitivne na koronavirus. Čak i ako bude još neki nalaz pozitivan možemo ustvrditi da je stanje stabilno, no jednako ozbiljno. Nismo imali kršenje samoizolacije, imali smo primjer gdje je jedna trgovina kasno reagirala da se zatvori," izjavio je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite o situaciji s koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 

"Jučer sam imao videokonferenciju s gospodarstvenicima kako bismo čuli i njihovo viđenje situacije. Veoma je pohvalno da se svi brinu o zadržavanju zaposlenih te svi podržavaju mjere Vlade koje ih je donijela i očekuju određene poteze od državnih poduzeća, jedinica lokalne samouprave...," kazao je Dobroslavić te pozvao sugrađane da se i dalje pridržavaju mjera.

"Prema Zagrebu smo dosad uputili 549 uzorka na analizu, očekujemo rezultate za 27 uzoraka. U Općoj bolnici Dubrovnik je hospitalizirano 14 osoba. U Splitu su na respiratoru i dalje četiri osobe, a jedna osoba je prebačena u Zagreb. U karanteni imamo dvije osobe te su dvije osobe izliječene. Zaprimili smo dodatnu količinu zaštitne opreme te je proslijeđena stožerima, HGSS-u,policiji, Caritasu, vatrogascima... Tijekom jutra je u Studentski dom stiglo 200 kreveta," kazao je načelnik Stožera Joško Cebalo.

"U ovom trenutku je u jedinici intenzivnog liječenja jedan pacijent, a njegovo stanje ide prema poboljšanju. Na zaraznoj je sedam pacijenata, a šest u Studentskom domu. Svi pacijenti su stabilno. Što se tiče pacijenata u KBC Split, oni su stabilno, a neki idu i prema poboljšanju. Što se tiče medicinskog osoblja, 12 medicinskih sestara, osam liječnika i dvoje nemedicinskog osoblja su u izolaciji preventivno, a svi testirani su negativni na Covid 19 osim dvoje već spomenutih koji se nalaze na kućnom liječenju," kazao je dr. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

"Od jučer imamo dvije pozitivne osobe, jedna je iz Konavala i ona je obiteljski kontakt drugih oboljelih, a druga je trgovac koja radi u trgovini u Dubrovniku, a živi u Opuzenu. Ona zadnjih pet dana ne radi u trgovini i taj dan kad je radila nije bila u kontaktu s kupcima nego u zasebnoj prostoriji jer se osjećala loše. Ta trgovina inače provodi sve propisane mjere koje su na snazi, dakle nošenje maski, rukavica, dezinfekcijska sredstva...," kazao je dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

"Proveli smo 680 terenskih provjera, 17 ih je rezultiralo kršenjem mjera. Što se tiče punktova, 274 osobe su zatečene koje nisu imale propusnice. Imali smo dvije dojave oko 'korona partij'a. Jedna dojava je bila vezana uz otok i nije se pokazala točnom, a što se tiče druge dojave, u jednom hotelu koji je dulje vrijeme zatvoren nije se ništa događalo, ali je portir stavio stare slike na društvene mreže. Posljedica toga je kaznena prijava za širenje lažnih vijesti," kazao je Ivan Pavličević, načelnik PU DN.

Po pitanje trgovkinje iz Pema, 16 osoba je stavljeno u samoizolaciju koje su bile u kontaktu s istom, kazao je Lakić odgovarajući na novinarska pitanja.

"Danas sam se čuo s Domom zdravlja u Dubrovniku, sutra će se naručivati testiranja za prekosutra," kazao je Lakić oko drive in testiranja u Dubrovniku. Na pitanje imaju li dovoljno briseva, Lakić je odgovorio kako imaju.

Na pitanje hoće li se otvoriti placa do Uskrsa, Cebalo je odgovorio kako su županijski stožeri prema jedinicama lokalne samouprave uputili dopis prema kojem bi trebaju javiti imaju li namjeru otvarati tržnice te jesu li u stanju osigurati sve uvjete.

"Ta tržnica mora biti ili ograđena ili zatvorenog tipa da bi se mogao kontrolirati ulazak ili izlazak kupaca iz tržnice, ne smije postojati kontakt kupca i prodavača i moraju se zadovoljiti sve mjere. Tražili smo da jedinice danas do 13 sati dostave podatke pa ćemo u narednih dan ili dva imati podatke koje će tržnice biti otvorene na području DNŽ," kazao je Cebalo.

Podsjetimo, dvije osobe su izliječene, a jedna osoba je preminula.

IB/VS

Popularni Članci