glasni pucanj

Tko je ove subote zadužen za glasni pucanj? Purgari skrivaju identitet počasnog topnika!

Tko bi to mogao biti?

U subotu, 8. kolovoza, Varaždinska građanska garda nastavlja sezonu smjene straže uz glasni pucanj iz varaždinskog topa. U već dobro poznatom terminu, subotom od 11 do 12 sati, popularne Purgare možete vidjeti ispred novoobnovljene Gradske vijećnice u Varaždinu, jedne od najstarijih u Europi, koja je povodom 500. rođendana dobila novi sjaj, a potom točno u podne odjeknut će pucanj iz varaždinskog topa na Starom gradu.

Kroz povijest, uloga Varaždinske građanske garde bila je zaštita gradskih zidina i njezinih građana, a danas su Purgari prava atrakcija koja čuva identitet i tradiciju Varaždina. Njihov defile praćen zvukom bubnjeva, ujednačeni koraci i vješto baratanje oružjem obogaćeno glasnim pucnjem iz topa, autentičan su turistički proizvod grada Varaždina.

Povijest Varaždinske građanske garde seže u davnu 1750. godinu, na poticaj Turističke zajednice grada Varaždina Garda je ponovno zaživjela 1990., a od 2017. godine uvrštena je na popis nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Informaciju o tome tko je ovotjedni topnik Varaždinska građanska garda drži u tajnosti, a tko je gost iznenađenja otkrit će tek u podne ove subote na Starom gradu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije