LICE IZ KREATIVNICE

JELENA KOSIĆ ŠĆURIC ‘Špancirfest je meni deset dana odmora za dušu’

Iako trenutno ima njemačku adresu, u srcu ove kreativke samo je Varaždin.

Uska ulica postala je ove godine preuska za sve kreativce koji svoje radove žele pokazati na Špancirfestu pa se tako dio kreativaca prelio i na Kukuljevićevu ulicu. Među njima se nalazi i Jelena Kosić Šćuric, vlasnica brenda Maruška. Ona je Varaždinka, no već duži period živi u Njemačkoj. Svestrana je umjetnica, a kreativnost je njena nit vodilja.

– Ja sam Varaždinka s Banfice, kreativka sam, slikam, ja sam neka vrsta likovnog frika. Svašta radim, oslikavam vaze, galanteriju staklenu i keramičku. Staklo ne pušem, već mu udahnjujem novi život, oplemenim stvari i dajem im novi smisao. Otkad znam za sebe, uvijek sam nešto kreativno stvarala. Pa sam počela slikati, s četrnaest sam imala prvu samostalnu izložbu, a kako rastete kao osoba, tako se i šire vidici i neke stvari vam dolaze same od sebe.

Protivi se brzoj modi i masovnom kupovanju nakita i odjeće.

– To nije ništa drugo no zagađivanje planeta. Zato dajem drugu šansu odbačenom nakitu. Nakit koji ja lijepim, kombiniram i dizajniram je stari, rabljeni nakit. Ili pak kupujem u njemačkim antikvarnicama i udahnem tom nakitu novi život. To je moja i poslovna i životna filozofija.

Trenutno još živi u Njemačkoj, no plan je da se vrati u Varaždin. Kako kaže, ‘svugdje je lijepo, no doma je najljepše’.

Poduzetnički put dug 25 godina

U poduzetničke vode otisnula se prije nekih 25 godina te je surađivala s Ivanom Kuzminski, vlasnicom brenda Kuzminski design.

– Mi smo bile zagorski Dolce&Gabbana, ona je radila odjeću, ja nakit. Prije nekih deset godina mi je ovo postalo egzistencija. Od 29. godine sam doma radila, imala sam atelje, naveliko sam dizajnirala kolekcije i sve ručno oslikavala. Kad sam otišla u Njemačku, rad je malo usporio, iz osobnih razloga, no nije stao. Sad sam ponovo krenula, to je moj stil života i ja se moram izražavati i podijeliti to s drugima.

Njen brend Maruška također se s vremenom promijenio.

– Maruška je novi dizajn, to su nove kreacije – prije smo bili jako šareni, sad smo više decentni, valjda to tako dođe s godinama, što starije, to elegantnije. Svaki moj nakit je unikat, moj moto je – kreativnost je esencija života – rekla nam je Jelena te je dodala da je jedini problem što bi joj za izlaganje svega što radi trebala bar tri štanda, umjesto jednog.

Ime brenda inspirirale su – tete iz vrtića.

– Maruška je osebujan stil, takav nakit ne radi nitko. Ime sam odabrala zbog kćeri Mare. Tete u vrtiću nju su zvale Maruška i meni se to dopalo. Kako svoju kreativnost volim kao i svoje dijete, spojila sam to dvoje i brend nazvala po njoj. Nadam se da će i onda raditi sa mnom, već sad pomaže.

Iako živi u Njemačkoj, njene kreacije ipak stižu do varaždinskih klijentica.

– S Blaženkom Roth super surađujem, baš su se sljubili moj nakit i njezine kreacije, baš super pašu. Tako da Varaždinke mogu, iako sam ja u Njemačkoj, kupiti moje proizvode.

Novo lice i veteranka Špancirfesta

Njena sjećanja na Špancirfest sežu na početke festivala. Spletom okolnosti, u posljednjih osam godina nije izlagala na Špancirfestu, no ove godine vratila se pa je ujedno i novo lice i veteranka.

– Dosad sam bila na svakom Špancirfestu, još dok je Špancirfest trajao tri dana i bio je lokalni mali festival. Propustila sam tek tri godine festivala zbog bolesti. A nakon pokretanja Maruške sam bila na svakom Špancirfestu sa svojom ‘supatnicom’ Ivanom Kuzminski. Jako me to oduševljava. Ne samo zbog promoviranja radova, nego na Špancirfestu sretnete sve ljude koje niste vidjeli godinu dana, sjediš, a cijeli svijet dolazi k tebi.

Izlagala je u Padovčevoj ulici, Uršulinskoj, pa sad i u Kreativnici.

– Kreativnica je super, ali teško mi je biti objektivna kad jako volim Varaždin. Čak i kad ne poznajete sve izlagače, čim je netko kreativan, kao da ga znaš, razgovor odmah krene i kao da se niste tek tad upoznali, nego se znate već duže vrijeme. Duša se prepozna.

Vrijeme koje sad provodi kao izlagač na Špancirfestu zapravo je njen godišnji odmor.

– Ja sam sad na godišnjem, tu imam obiteljsku kuću, a pošto izrada nakita meni nije posao, već ljubav, to me veseli i ispunjava pa spajam ugodno s korisnim. Lijepo mi je ovdje, lijepo se zabavljam, družim se s ljudima. Ljepši godišnji ne mogu zamisliti.

Kupci zadovoljni

Njoj usporedbe Špancirfesta nekad i danas nisu potrebne.

– Meni je na Špancirfestu bilo lijepo nekad, a lijepo mi je i sad. Mijenja se festival, raste i razvija, no meni je podjednako lijep. Nismo ni mi svaki dan isti. Upoznajem nove ljude, sa starima se prisjećam kako je bilo. Špancirfest je meni deset dana odmora za dušu.

Kaže kako kupaca ima i iznimno su zainteresirani za ponudu.

– Kupci su oduševljeni, ima novih, kažu da nisu sličan nakit prije vidjeli. Nitko se ne žali na cijene, znaju koliko je truda potrebno da se napravi ovakav nakit.

Povratak u Varaždin uslijedit će za neke četiri godine te planira otvoriti malu galeriju-radionicu gdje će ljudi moći donijeti stvari koje će im ona modernizirati i prilagoditi njihovim željama.

– Kad se vratim u Varaždin planiram svoju proizvodnju proširiti, no još ne znam u kojem smjeru, ne može se kreativu tako usmjeravati. Svi se mi mijenjamo. S Maruškom nikad ne znaš.

Jelenu Kosić Šćuric i ostale kreativce pronaći možete u Kreativnici koja se nalazi u Uskoj ulici i dijelom na Kukuljevićevoj ulici.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije