Zimska služba spremna, vozačima poručeno da ‘guma glavu čuva’

– Kao i zadnjih dvadesetak godina sve je spremno za predstojeće zimske uvjete – rekao je Tomislav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste uoči sastanka zimske službe, održanog danas, 10. studenog, u Županiji.

– Pripremljene su dovoljne količine soli. Biti će pripremljeno i tridesetak ekipa, a nadam se da neće biti potrebe za svima, kao što ni proteklih godina nije bilo jer zime više nisu tako jake. Nekoliko je kriterija po kojima se čiste ceste, tako da su županiji prioritetne prometnice koje vode do škola, bolnica, a ostale se čiste unutar 24 sata, sve kako bi se promet odvijao neometano. U pravilu se na teren izlazi kad snijeg napada oko 15 centimetara, ali kad padne snijeg unutar nekoliko sati kreću ralice na teren – dodao je Osonjački.

Mario Vdović iz zimske službe varaždinske tvrtke PZC također je naglasio kako je sve spremno za sezonu.

– PZC je vozila i ljude, kao i svake godine do sad, pripremio sukladno planovima zimske službe. Konkretno, za Varaždinsku županiju pripremili smo 48 vozila, za grad Varaždin 24. U tijeku je nabavka kamenog posipala i soli, tako da ne očekujemo nikakve probleme, naravno, uz korištenje zimske opreme. Raposlagat ćemo sa 12 tisuća tona soli, a ako bude potrebno, naručit ćemo i veće količine.

Tijekom zimskih uvjeta na cestama valja posebni biti oprezan u prometu, istaknuo je i Danijel Posavec, voditelj odjela za sigurnost PU varaždinske.

– Za vrijeme zimskih mjeseci povećava se broj prometnih nesreća, ali, zasad, nije bilo onih s težim posljedicama. Nadamo se da nastupajući zimski uvjeti neće biti uzrok pogoršanja stanja sigurnosti na prometnicama. Uvjeti zimske vožnje nisu idealni, tako da treba voziti defanzivno – izbjegavati nagla kočenja, skretanja te voziti ispod brzina koje su dopuštene prometnim propisima. Uz to, važna je zimska oprema koja je obavezna od 15. studenog do 15. travnja. Početi ćemo i s provođenjem akcija posjedovanja zimske opreme kad će temperature biti oko nule ili će pak biti najavljeno značajnije padanje snijega. Poručio bih vozačima neka poštuju prometne propise, obavezno neka nabave zimsku opremu jer ‘guma glavu čuva’, a samim time biti će veća sigurnost u prometu – zaključio je.

Zamjenik župana Alan Košić rekao je kako je Varaždinska županija, u koordinaciji sa svim službama, osigurala sve potrebno kako bi zimska služba mogla normalno raditi.

– U okvirima naše zemlje, ali i inozemstva, naša je služba na vrlo visokom nivou. Građani mogu biti sigurni kako će služba odraditi svoj dio, ali i oni moraju ispuniti zakonske obaveze poput korištenja zimske opreme. Sredstva županija izdvaja putem ŽUC-a, a ove je godine namijenjeno 8 milijuna kuna.

Čini se kako je sve spremno, a kako će to izgledati u praksi, tek treba vidjeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije