Gimnazija Žiger: Škola s kojom ste uvijek stepenicu više

Gimnazija Žiger je institucija koja stvara buduće pokretače pozitvnih promjena našega društva. Škola realizira svoju viziju, a to je obrazovati mlade ljude koji umiju kritički promišljati o svemu. Trenutno su u Gimnaziji Žiger u tijeku rani upisi.

> Gimnazija Žiger: Upisi u tijeku

Pitate li se koja bi srednja škola bila najprimjerenija za vašeg osmaša, ne propustite razmotriti opciju koju predstavlja Gimnazija Žiger. Naime, odabirom prave srednje škole, uvelike određujete smjer kojim će vaše dijete u životu ići, kakve će radne navike imati, kakav će odnos imati prema radu, prema prijateljima i profesorima i prema različitim drugim vrijednostima koje su nam u životu važne. Gimnazija Žiger zasigurno jedna je od ustanova koja se nesebično daje i raduje se uspjehu svakog svog učenika.

Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti – Gimnazija Žiger mala je škola s velikim srcem, brigom o svakom učeniku te povoljnim uvjetima za učenje, usvajanje znanja i vještina potrebnih za daljnje obrazovanje i život.

Gimnazija Žiger se u odgoju i obrazovanju vodi idejom da svaki učenik može biti uspješan ukoliko ima povoljne uvjete za učenje i rad, a što i ostvaruje individualiziranim pristupom svakom učeniku u rješavanju njihovih poteškoća u učenju, dodatnim izvannastavnim učenjem uz pomoć profesora, mulitmedijalnom opremljenošću škole, vlastitom dvoranom, informatičkom učionicom i kemijskim laboratorijem.

Osobita se pozornost posvećuje ugodnoj radnoj atmosferi bez stresa u kojoj se problemi rješavaju odgovorno i zajednički. Kako bi se učenici osjećali ugodno i smatrali školu svojim drugim domom, imaju na raspolaganju opremljenu čajnu kuhinju i organiziran topli obrok.

Škola realizira kvalitetan suvremeni program i stvara buduće samostalne vrijedne članove društva, nositelje najodgovornijih funkcija.

Predanim radom svih djelatnika stvara se poticajna atmosfera za učenje i razvoj osobnosti svakog učenika. Škola u kojoj učenici pršte od samopouzdanja s pokrićem te takvi kreću u život, s najboljim predispozicijama da postanu uspješni i zadovoljni ljudi.

Uz osnovne predmete jezične i opće gimnazije, program Gimnazije Žiger obogaćen je fakultativnim predmetima kao što su Govorništvo kojim učenici svladavaju tehnike javnog nastupa, govora, argumentiranja, izlaganja i debatiranja te Filmska kultura kojom učenici šire kulturne vidike i razvijaju svijest o filmu na višoj razini. Informatiku kao izborni predmet učenici uče sve četiri godine što im omogućuje da budu izvrsno informatički pismeni i u budućnosti konkurentni na tržištu rada.

Primjenjujući moderni način učenja, druženja, putovanja i promišljanja, Gimnazija Žiger obrazuje mlade ‘svjetske’ ljude. Vještine pisanja te usmenog izražavanja, informatičke vještine te stečeno znanje učenici primjenjuju na jednodnevnoj terenskoj nastavi u zemlji i višednevnoj terenskoj nastavi u inozemstvu.

Učenici Gimnazije Žiger su se prije mjesec dana vratili s petodnevne terenske nastave održane u Beču i Pragu. Prvi su dan posjetili kulturne i povijesne znamenitosti Beča kao što su: Hofburg, Opera, Ringstraße, Parlament, Gradska vijećnica, Schönbrunn i Katedrala svetog Stjepana gdje su održali svoja usmena izlaganja te svoje znanje primijenili na izvornim lokacijama.

O praškim su znamenitostima, povijesti, geografiji, glazbi, likovnoj umjetnosti i turizmu učili tri dana tijekom kojih su posjetili poznata mjesta kao što su: Hradčany, Katedrala svetog Vida, Kraljevska palača, Karlov most, Muzej Franza Kafke, Zlatna ulica, Židovsko groblje i muzej, Španjolska sinagoga.

Neke od najdražih uspomena bit će zasigurno večernja vožnja Vltavom, Barrandov filmski studio u kojem su se snimale mnoge svjetske filmske uspješnice te posjet pivovari Staropramen. Posljednji dan terenske nastave bio je posvećen češkom dvorcu Konopište te povratku kući i sažimanju svega doživljenog.

Oko 150 tisuća koraka na terenskoj nastavi

Mobilne aplikacije pokazale su da su učenici sa svojim profesorima na terenskoj nastavi propješačili oko 60 kilometara, odnosno napravili oko 150 tisuća koraka. No nije samo terenska nastava ta na kojoj se putuje i uči na trgovima Europe – uključeni su i u međunarodne projekte koji se financiraju sredstvima EU.

Tu se razmjenjuju ideje, upoznaje povijest i kulturu, geografiju, nacionalne kuhinje, putuje i razgovara na stranim jezicima, pjeva, pleše, ugošćuje i druži se s vršnjacima iz Njemačke, Latvije, Slovenije, Bugarske, Rumunjske, Italije, Cipra, Grčke, Turske. Jednostavno, postaje se građaninom Europe i u toj Europi se dobro osjećamo.

Stručni, mladi i motivirani profesori trenutačno intenzivno pripremaju maturante za polaganje ispita državne mature te za upise na željene fakultete u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Istovremeno se učenici pod vodstvom svojih profesora pripremaju za izložbe i radionice vezane uz Dan Europe te za završnu dramsku predstavu u kojoj će pokazati svoja glumačka i druga kreativna umijeća.

– Veseli me raditi s mojim učenicima. Svakom se učeniku mogu posvetiti te ga upoznati – kako njegove vrline, tako i njegove slabosti. I latinski jezik može se učiti na interesantan način i ne mora uopće biti suhoparan. Otkrivamo svijet starih Latina i suvremenu upotrebu tog jezika. Imamo izvrsnih jezičara, a osobito volim onaj osjećaj kada u svakom pojedinom učeniku otkrijem njegov potencijal koji dalje razvijamo zajedno – kaže Martina Friščić, prof. njemačkog i latinskog jezika.

S rečenim se slaže i Maja Fatiga, profesorica informatike.

– Onog trenutka kada uđem u razred, svu moju pažnju dobiju učenici, a sve drugo postaje manje važno. Kad s njima uspostavim kontakt, što nije uvijek isključivo vezano za nastavu, kada razgovaramo o stvarima koje njih interesiraju, kada ispričamo i poneku šalu, tada nam je najmanji problem naučiti i svladati gradivo nastavnog plana i programa. Ima jedna uzrečica koja kruži društvenim mrežama: ‘Učenici se neće sjećati svega što ste ih učili, ali će se uvijek sjećati kako su se zbog vas osjećali’. Tako je i moj cilj, ali i mojih kolega, učiniti učenika centrom nastavnog procesa i njegovim aktivnim sudionikom. Mogu reći da smo u tome prilično uspješni – izjavila je.

S njima se slaže još jedan profesor, Petar Babić, koji predaje povijest i engleski jezik u Gimnaziji Žiger.

– Ništa u školi nije nevažno, ali mislim da je za srednju školu – a pogotovo gimnaziju – najvažnije posvetiti učenicima dovoljno vremena da se prepoznaju njihovi potencijali, i da se ti isti potencijali izvuku na površinu i maksimiziraju. Svatko od nas odličan je u nečemu, treba samo naći to nešto i hrabro slijediti svoju viziju i snove. Kod svojih učenika nastojim razviti kritički odnos prema svim povijesnim zbivanjima. Mislim da je najvažnija uloga profesora (i razrednika) dovoljno se približiti učenicima kako bi ih uspješno proveli kroz često turbulentni pubertet, te ih ispratili iz srednje škole kao sposobne, snalažljive i obrazovane mlade ljude. Razvijanje kritičkog mišljenja i vlastitih stavova trebalo bi biti apsolutni prioritet u obrazovanju, popraćeno zdravom dozom zabave i humora. Naš je cilj stvoriti jednu zabavnu i poticajnu sredinu, u kojoj će se učenici osjećati opušteno i slobodno, jer to je pravi temelj za razvoj – kako akademski, tako i osobni! Naši zadovoljni učenici i roditelji, izvrsni rezultati na državnoj maturi te upisi na željene fakultete govore da smo u tome doista uspješni – zaključio je profesor Babić.

Da je odabir Gimnazije Žiger bio pun pogodak, potvrđuju i roditelji čija djeca pohađaju školu.

– Ima jedna uzrečica: ‘Koga su bogovi htjeli kazniti, dali su mu da odgaja djecu!’ Nije lako odgajati djecu, pogotovo danas kad smo okruženi tolikim napastima koje na njih utječu i odvlače im pažnju s bitnih na manje važne ili čak nepoželjne stvari. Stoga Gimnazija Žiger ima veliku ulogu jer omogućava i njeguje individualan pristup i uvažava raznolikosti djece. Vrlo je važno da se učenika ne tretira kao broj već kao osobu s određenim stavom, s određenim sposobnostima i osobitostima. To ova škola zasigurno čini – A.N., roditelj.

– Jako smo zadovoljni organizacijom i programom škole, a mislimo da su sati učenja posebno korisni. Naša ih je starija kći maksimalno koristila, tako da je kod kuće imala vremena za ostale aktivnosti. Bez problema je upisala Pravni fakultet. Uz uobičajena znanja i vještine koje je stekla, već sada joj uvelike koriste prezentacijske vještine i govorništvo – B. H., roditelj.

– U ovoj školi učenike se uči misliti svojom glavom, što će im biti potrebno kroz život. Bubanje činjenica napamet nema previše smisla – ionako je toliko znanja i spoznaja na svijetu da nitko živ ne može naučiti sve napamet. Za mene, to je škola života. Ova škola ima srce i dušu – čine ju divni ljudi, kojima želim reći od srca hvala. – A. B. sestra učenika.

– Budući da smo i treće dijete upisali u Gimnaziju Žiger, jasno je koliko smo zadovoljni školom, a prije svega profesoricama i profesorima – T. Š., roditelj.

– Iz prethodnog iskustva u drugoj školi zaključujem da očekivanja od učenika u vašoj školi nisu manja, ali se učenje odvija u potpuno drugačijoj atmosferi. Škola omogućuje stjecanje znanja i vještina bez nepotrebnih stresova – I. K., roditelj.

Nastavna se godina bliži kraju, a u Žigeru se već raduju novim učenicima za sljedeću školsku godinu.

– Dragi osmaši, ukoliko želite suvremen i drugačiji pristup poduci, ne želite biti samo broj, očekujete i tražite više od škole i obrazovanja, želite aktivniju ulogu u vlastitom obrazovanju – onda smo prava škola za vas – poručili su iz Gimnazije Žiger.

Odlike programa i rada Gimnazije Žiger

– mentorsko vođenje učenika

– ocjene dostupne roditeljima putem e-dnevnika

– upis na željeni fakultet

– treći strani jezik

– grupe: dramska, prirodoslovna, kreativna, planinarska, sportska

– poticanje lkreativnog izražavanja i humanitarnih aktivnosti

– ljetne škole stranih jezika u inozemstvu

– i brojne druge –> OVDJE PROČITAJTE VIŠE

Gimnaziju Žiger možete osobno obići u petak, 13. svibnja, od 14 sati, kada se na školi održava Dan otvorenih vrata.

Za popust na raniji upis i sve ostale informacije kontaktirajte Gimnaziju Žiger i uvjerite se u kvalitetu programa osobno u Ulici S. Vraza 37, 42000 Varaždin, putem telefona na 042/ 330 385 ili mobitela na 098 284 948.

Također, sve potrebne informacije možete zatražiti i putem emaila na gimnazija@skola-ziger.hr, a više o školi možete pronaći na njihovim službenim web stranicama www.skola-ziger.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije