31. SVIBNJA - NACIONALNI DAN UDOMITELJSTVA

UDRUGA UDOMITELJA ZIPKA Kako postati udomitelj?

Svim udomiteljima čestitamo Nacionalni dan udomiteljstva, 31. svibnja!

Udomiteljstvo predstavlja jedan od najplemenitijih oblika skrbi za djecu i mlade koji iz različitih razloga ne mogu odrastati u svojoj biološkoj obitelji. Udomiteljstvo nije samo pružanje krova nad glavom; ono podrazumijeva osiguravanje topline, ljubavi, podrške, sigurnosti i stabilnosti, što su ključni elementi za zdrav razvoj djece.

Značaj udomiteljstva za djecu

Djeca smještena u udomiteljske obitelji često dolaze iz sredina obilježenih stresom i traumatskim iskustvima. Udomiteljska obitelj im pruža priliku za novi početak u sigurnom i stabilnom okruženju gdje se mogu osjećati voljeno i prihvaćeno. Udomitelji djeci i mladima omogućuju razvoj njihovih potencijala, izgradnju samopouzdanja i prevladavanje negativnih iskustava iz prošlosti.

Kako postati udomitelj?

Proces postajanja udomiteljem u Hrvatskoj uključuje nekoliko koraka koji osiguravaju da potencijalni udomitelji ispunjavaju sve potrebne uvjete za pružanje adekvatne skrbi djeci.


Koraci su sljedeći:

  1. Informiranje o udomiteljstvu i prijava u nadležnu instituciju
    Informacije o tome kako postati udomitelj, što podrazumijeva udomiteljstvo možete saznati u ZIPKI Udruzi udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije (Graberje 33, 42000 Varaždin) te u Hrvatskom zavodu za socijalni rad – Područnom uredu Varaždin (Ul. Vladimira Nazora 22, 42000 Varaždin).
  2. Predaja službenog zahtjeva
    Službeni zahtjev sa svom potrebnom dokumentacijom predaje se u Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Varaždin (Ul. Vladimira Nazora 22, 42000 Varaždin). Tim za udomiteljstvo Varaždinske županije rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja.
  3. Pregled predanog zahtjeva
    Hrvatski zavod za socijalni rad radi uvid u predanu dokumentaciju, procjenjuje stambene i materijalne uvjete potencijalnog udomitelja. U ovom koraku također se ispituje motivacija osobe za bavljenje udomiteljstvom.
  4. Osposobljavanje budućih udomitelja
    Ukoliko je zahtjev pozitivno ocijenjen potencijalni budući udomitelj prolazi osposobljavanje, odnosno edukaciju koja ih priprema za ulogu udomitelja. Ova edukacija je ključna kako bi udomitelji bili spremni suočiti se s izazovima koje donosi skrb o djeci koja su doživjela traume i stresne situacije.
  5. Dobivanje dozvole za udomiteljstvo
    Nakon uspješno završene edukacije i pozitivne procjene svih uvjeta, potencijalni udomitelj dobiva dozvolu za obavljanje udomiteljstva

Osnovni uvjeti za obavljanje udomiteljstva

Osnovni kriteriji za udomiteljstvo u Hrvatskoj propisani su Zakonom o udomiteljstvu. Potencijalni udomitelj mora biti punoljetan, poslovno sposoban, hrvatski državljanin s prebivalištem u Hrvatskoj i mlađi od 60 godina, osim ako nastavlja obavljati udomiteljstvo.

Podrška udomiteljima

Udomitelji u Hrvatskoj imaju pravo na opskrbninu koja pomaže u pokrivanju troškova života djeteta, te na naknadu za rad. Postoji i specijalizirano udomiteljstvo koje pruža složeniju skrb za djecu s posebnim potrebama ili problemima u ponašanju, što uključuje dodatna prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja

Društvena dimenzija udomiteljstva

Udomiteljstvo također igra važnu ulogu u izgradnji socijalne solidarnosti i smanjenju institucionalizacije djece. Kroz integraciju djece u obiteljsko okruženje, zajednica postaje inkluzivnija i humanija. Povećana svijest o važnosti udomiteljstva doprinosi osnaživanju lokalnih zajednica i promicanju vrijednosti poput empatije, solidarnosti i odgovornosti.

Zaključak


Postati udomitelj znači pružiti djeci priliku za bolje sutra. Udomiteljstvo je čin ljubavi i nesebičnosti koji donosi koristi ne samo djeci već i cijelom društvu. Ako razmišljate o tome da postanete udomitelj, znajte da je podrška dostupna na svakom koraku.
Udomiteljstvo omogućuje djeci da ponovno pronađu sigurnost i ljubav, dok udomiteljima donosi neprocjenjivo iskustvo i osjećaj ispunjenja.
Svim udomiteljima čestitamo Nacionalni dan udomiteljstva, 31. svibnja!

Programe „Sa srcem u udomiteljstvo“ i „Zagrljaj podrške“ financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti ZIPKE Varaždin i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije