poklanjamo ulaznice na FB profilu

SAJAM AGRA Posjetite najveći i najbogatiji poljoprivredno prehrambeni sajam

Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA i ove 2024. godine održava se u Gornjoj Radgoni od 24. do 29. kolovoza

Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA i ove 2024. godine u Gornjoj Radgoni od 24. do 29. kolovoza, u svojoj 62. iteraciji i dalje zadržava reputaciju najvećeg i najznačajnijeg poljoprivredno-prehrambenog sajma u ovom dijelu Europe.

S više od 1700 izlagača iz više od 30 zemalja sudionica, ponuditi će vrhunsku tehnologiju, opremu i sredstva za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane. Stručno vođenim izložbama životinja i prezentacijama u manježu predstavit će najbolje uzgojne rezultate a pozivati će vas i na prostore sajamskih vrtova gdje će s vama podijeliti najbolje prakse i savjete. Povezat će vas na strukovne i grupacijske susrete te nazdraviti uspješnim poslovnim, stručnim i prijateljskim druženjima uz proizvode nagrađene na stručnim ocjenjivanjima kakvoće mesa, mliječnih proizvoda, bezalkoholnih i mednih pića, vina, ambalaže i poljoprivredne mehanizacije. Na ocjenjivanjima su izvrsne rezultate postigli i sudionici iz Hrvatske.

U društvu Vinske kraljice Slovenije posebno će se pozlatiti plemenite vinske kapljice odabrane na jubilarnom, 50. ocjenjivanju Vino Slovenija Gornja Radgona.

Zemlja partner sajma bit će Bugarska. Uz nju i druge ugledne domaće i strane izlagače, ključne slovenske državne, gospodarske i strukovne organizacije, predvođene Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane kao i Ministarstvom gospodarstva. Oni će predstaviti pogled u budućnost, inovativne poljoprivredne i prehrambene tehnologije, izvrsne proizvode, prehranu, vina i ukazati na mogućnosti međunarodne suradnje.
Stručni skupovi osvijetliti će ekološku, održivu i regenerativnu poljoprivredu, nove digitalne alate u poljoprivredi i šumarstvu, pametnu i preciznu poljoprivredu, upravljanje rizicima u svjetlu klimatskih promjena i druge aktualne teme. Pozvani ste na poslovni sastanak B2B Meet4business, Mađarsko-Slovenski poslovni forum kao i mnoga druga društvena događanja.

Prepoznatljivi domaći i inozemni izlagači nuditi će inovativna digitalna rješenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svjetske brendove poljoprivredne i šumarske mehanizacije i opreme.

Na raspolaganju će biti sjemenska roba, sadnice, sredstva za prihranu i zaštitu bilja, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju. Predstavit će se izvrsni prehrambeni proizvodi slovenske prehrambeno-prerađivačke industrije i dopunskih djelatnosti poljoprivrednih gospodarstava. Vinska dvorana ponudit će vrhunska vina te vinogradarsku i vinarsku opremu. Bit će prikazan bogat program građevina za poljoprivredu, proizvoda za korištenje obnovljivih izvora energije te opreme za uređenje vrtova i okoliša stambenih objekata. Tvrtke koje će sudjelovati na izložbenom prostoru Bugarske predstavit će između ostalog med, slatka i slana jela od organski uzgojenog voća i povrća, vina, prirodna organski uzgojena ulja, uljane esencije, prirodnu kozmetiku, bademe, orahe , lješnjake i pistacije…

Sajam će suorganizirati vodeće vladine, strukovne i granske organizacije. Važan i zanimljiv događaj pripremaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane i Ministarstvo gospodarstva, turizma i sporta. Poljoprivredno šumarska zbornica Slovenije i Zadružni savez Slovenije predstavit će svoje aktivnosti, proizvode i članove, a najbolji će biti i nagrađeni.

Gospodarska zbornica Slovenije – članice iz sektora poljoprivrednih i prehrambenih poduzeća izložit će i ponuditi na kušanje vrhunske proizvode najuglednijih slovenskih prehrambenih poduzeća. Pčelarski savez Slovenije u suradnji s Pčelarskim društvom Pomurja organizira promociju pčelarstva, pčela i pčelinjih proizvoda. Sajam će se ovom prilikom može pohvaliti novom akvizicijom, paviljonom Pčelinji svijet u kojem posjetitelji mogu upoznati svijet pčela uz pomoć virtualnih VR naočala, pogledati filmove snimljene tehnologijom 360°, upoznati ljepote Slovenije iz pčelinje perspektive te proniknuti dublje u tajne života pčela i slovenskog pčelarstva. Također se mogu fotografirati s pčelama, pa čak i pomirisati propolis. Šumarski institut Slovenije bit će aktivan u parku šumske plantaže kroz organizaciju stručnih događanja kao i atraktivnog natjecanja šumoposjednika u sječi stabala motornom pilom.

Najbolje tradicije i nove prakse

Najbolje tradicije i nove prakse oživjet će stručnim prezentacijama govedarstva, konjogojstva, svinjogojstva, stoke sitnog zuba i autohtonih pasmina domaćih životinja. Maneža će svakodnevno biti mjesto atraktivnih revija. Zanimljivo će biti vođenje teladi od strane mladih uzgajivača te prezentacija izvornih pasmina domaćih životinja uz dodjelu priznanja u nedjelju.

U ponedjeljak će biti predstavljena i nagrađena najbolja goveda.

Utorak će biti dan uzgajivača konja, a posebno dan slovenskog hladnokrvnog konja koji ove godine slavi 60. obljetnicu pasmine. Tu je i dan pasmine ljutomerskog kasača koji slavi svojih visokih 150 godina postojanja. Istog dana predstavit će se i Lipicanac, Haflinger, Bosanski brdski konj i gostujući Quater hors…

Srijeda, kao dan uzgajivača stoke sitnog zuba, predstavit će pasmine ovaca i koza koje se uzgajaju u Sloveniji, prikazati šišanje ovaca. te podrezivanje papaka, rad ovčarskog psa Border collie s ovcama i nagrade za najbolji uzgoj. Bit će tu i izložbe malih životinja, ribica u ribnjaku te uzgajalište malih životinja za najmlađe.

Praktične savjete pružit će vam Vrt usjeva, povrća i bilja Biotehničke škole Rakičan, Ekološki poligon Zeleni dragulji Udruge ekoloških proizvođača Slovenije, Permakulturno-biodinamički vrt s ekološkom kućom od slamnatih bala Udruge za permakulturu Slovenije u suradnji sa sjemenarskom kućom Amarant i Zavodom za šumske nasade Slovenije. Pozivamo Vas da posjetite plantažu starih sorti jabuka i vinove loze, rasprostranjenih u Sloveniji. Tu je i pokazni pčelinjak s nasadom medonosnog bilja koji educira na sajmu AGRA i tijekom cijele godine o važnosti pčelarstva i poslanju pčela i medonosnog bilja za opstanak čovječanstva.
Sjenik sa klimatskim ciljevima koji smo postavili u ogledne nasade vodi vas kroz poveznice na razne sastanke i radionice na temu održive poljoprivrede, kružnog gospodarstva kao i realizacije klimatskih politika i ciljeva Organizacije ujedinjenih naroda.

Agru će popratiti brojni stručni skupovi, predavanja i okrugli stolovi sa aktualnim temama. Predstavit će se: organska, održiva i regenerativna poljoprivreda, novi digitalni alati za strateško planiranje razvoja poljoprivrednih gospodarstava, digitalizacija u šumarstvu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, skraćivanje tržišnih lanaca u akvakulturi, subvencije za šumarstvo i poljoprivredu, regulacija krčenja šuma, klimatske promjene i pristup navodnjavanju, značaj zajedničkih robnih marki za gastronomski turizam i ruralni razvoj, Javnu poljoprivrednu savjetodavnu službu, osvrt na aktivnosti čuvara odnosa u lancu opskrbe hranom… Program će obuhvatiti savjetovanja za hranu, voće i povrće, savjetovanje o javnoj nabavi, o bioraznolikosti, sastanak povjerenstva Državnog savjeta za poljoprivredu, šumarstvo i hranu, sastanak partnera SRIP Hrana, susret povodom dana austrijske Štajerske, poslovni susret B2B Meet4business, Mađarsko-Slovenski poslovni forum kao i ciljana stručna događanja iz područja svinjogojstva, govedarstva, uzgoja sitnih životinja, pčelarstva, šumarstva, veterine,… List Večer i Pomurski sajam vas u utorak pozivaju na stručno savjetovanje o pametnoj i preciznoj poljoprivredi kao budućnosti za samodostatnost u opskrbi te o upravljanju rizicima u poljoprivredi u svjetlu klimatskih promjena.

Popratni društveni programi biti će obilježeni dodjelama priznanja najboljima na ocjenjivanju kvalitete mesa, mliječnih proizvoda, bezalkoholnih i mednih pića, vina, ambalaže i poljoprivredne mehanizacije.
Dan Zadružnog saveza Slovenije i Dan Poljoprivredno šumarske zbornice Slovenije uz dodjelu priznanja obećavaju živo i vedro druženje.

U međuvremenu će se odvijati Državno natjecanje u sjeći šuma šumoposjednika, krunidba medene kraljice Slovenije, natjecanje u plesanju polke, prikaz držanja i vođenja teladi najmlađih uzgajivača, susret starodobnih Steyr traktora, utakmica slovenske vinske reprezentacije, natjecanje u potezanju konopa „John Dere“ za najjače slovenske mladiće kao i još mnogo drugih vedrih susreta i događanja.

Web cijena ulaznice samo 7 evra!

https://www.eventim.si/si/vstopnice/mednarodni-kmetijsko-zivilski-sejem-agra-gornja-radgona-pomurski-646544/event.html

www.sejem-agra.si

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije