Promo

Varaždin ima najsuvremeniji studentski dom u regiji!

Varaždin ima najsuvremeniji studentski dom u regiji!

Novi varaždinski studentski dom, izgrađen po najvišim mogućim suvremenim standardima, svečano je otvoren 2. prosinca uz prisustvo najvišeg državnog vrha.

Faza III sveučilišnog kampusa tako je privedena kraju nakon svega 18 mjeseci rada. A zasluge za to usmjerene su na dva ključna elementa - sinergiju brojnih institucija i stručnih tijela te na ravnatelja Studentskog centra Varaždin Nenada Milijaša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo je on detaljno predstavio sve značajke novog studentskog doma, po kojima on spada, kako je rečeno, u jedan od najsuvremenijih objekata ovakve vrste u regiji. Na pet katova nalazi se 12 učionica, 6 dnevnih boravaka, 6 čajnih kuhinja, 243 sobe, 600 kreveta, u svakoj sobi su kupaonica i toalet razdvojeni.

- Na krovu zgrade nalazi se solarna elektrana od 119 kW. Grijanje i hlađenje je riješeno pomoću dizalice topline voda-voda. Kišnicu koristimo kao sanitarnu vodu. Susjedi su dobili novu ulicu sa šetnicama i drvoredom. Studenti su dobili ograđeno igralište, sprave za vježbanje na otvorenom na pet poligona, prekrasan trg. Tu je podzemna garaža sa 117 mjesta, punjači za električne automobile, spremište za bicikle za 340 bicikala. Pa zatim suvremena sušionica i praonica rublja na kartice, prostor studentskog kluba gdje će biti sve što je njima potrebno, od medijateke na dalje. A radnici SC-a dobili su uredske prostore. Ispred starog doma dobili su solarni park sa solarnim drvetom i solarnim klupama - nabrojio je Milijaš neke od najznačajnijh karakteristika novog studentskog doma.

Osim toga, dizajn studentskog doma i cijelog studentskog kompleksa teži održivom razvoju i očuvanju okoliša.

Dodao je Milijaš i zanimljiv podatak - ovaj projekt trebao je koštati 141,5 milijuna kuna, a koštao je 127 milijuna!

- Ostalo je 14,5 milijuna, zahvaljujući javnoj nabavi, za druge projekte u Hrvatskoj - otkrio je tom prilikom ravnatelj Studentskog centra.

Svečanom otvorenju novog studentskog doma prisustvovao je i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, koji nije skrio svoje oduševljenje viđenim.

- Ovo je jedan izniman doprinos za grad Varaždin kao sveučilišno središte u Hrvatskoj. Ne samo da smo transformirali državnu imovinu, nego smo uspjeli stvoriti dodatnu vrijednost za grad. Siguran sam da će to omogućiti ne samo dolazak mladosti u ovaj grad, nego i razvoj sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Na kraju je Milijaš uputio i zahvalu studentima na strpljenju i jednu molbu.

- Vi ste prvi korisnici novog objekta i prvi ćete otkriti njegove nedostatke. Molim vas da ih prijavite na recepciji kako bi ih izvođači što prije mogli popraviti - pozvao je ravnatelj Studentskog centra studente na suradnju, nakon čega su gosti obišli prostorije ovog modernog objekta, a na završetku službenog dijela, prije obilaska doma, Plenković je simbolično predao ključ-karticu studentici Lauri, koja je među privma već ostvarila pravo na sobu u novom studentskom domu.

Spomenimo za kraj da su autori ovoga uspjeloga projekta arhitekti Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera, Mladen Hofmann, Andrej Doronjga, Hrvoje Davidovski, Iva Marjančević i Antonija Milovac, a dizajnerski tim Gordana Gregorić Miočić, Ida Katić, Martina Petrač.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci