Promo

PROJEKT VRIJEDAN 5,3 milijuna kuna

CER-CO Tvrtka iz Biljevca uz EU sredstva do novog pogona za preradu industrijske konoplje

CER-CO Tvrtka iz Biljevca uz EU sredstva do novog pogona za preradu industrijske konoplje
CER CO

Tvrtka CER-CO d.o.o. iz Biljevca investira u pogon za preradu industrijske konoplje uz sufinanciranje EU sredstvima, u projektu ukupno vrijednom 5,3 milijuna kuna.

Marko Cerjan (28) direktor tvrtke CER-CO d.o.o. iz Biljevca u općini Maruševec u ponedjeljak je na početnoj konferenciji predstavio EU projekt pod nazivom 'Ulaganjem u opremu, strojeve i zapošljavanje do proizvodnje i komercijalizacije inovativnih proizvoda CER-CO d.o.o.'.

Nova tehnologija, zapošljavanje novih radnika i čaj od konoplje

Provedbom projekta CER-CO d.o.o. povećat će razinu svoje tehnološke spremnosti i produktivnosti ulaganjem u povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi se na učinkovit način zadovoljile potrebe postojećih i potencijalnih i kupaca.

Isto se planira riješiti osiguranjem uvjeta za adekvatnu proizvodnju putem nabave opreme za sušenje sirovine (ubrane industrijske konoplje), linije za separaciju s displejem, linije za separaciju i kalibraciju, opreme za automatsko punjenje bočica, etiketirki, viličara, strojeva za pakiranje, industrijskih usisavača te putem uspostave GACP (Good Agricultural and Collecting Practice) sustava, odnosno, usklađenosti proizvodnog procesa s dobrom poljoprivrednom praksom.

Navedeno će rezultirati zapošljavanjem minimalno 3 nova radnika i usavršavanjem zaposlenika za rad s novom opremom kao i inovativnim proizvodnim procesom te konačno novim inovativnim proizvodom - čaj od konoplje s dodatkom šipka.

Opći cilj projekta je omogućiti ulaganja u provedbu novih rješenja - inovativnih proizvoda MSP-ova u S3 područjima putem ulaganja u inovacije procesa i organizaciju poslovanja, dok je svrha i specifični cilj projekta podržati ulaganje društva CER-CO d.o.o. koja su u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjerena na proizvodnju i komercijalizaciju inovativnih proizvoda novih za tržište i moći će se primijeniti i svrstati u S3 tematsko prioritetno područje: Zdravlje i kvaliteta života.

Očekivani rezultati projekta:

  1. Pokrenuta proizvodnja i komercijalizacija inovativnih proizvoda koji su novost na tržištu i novost u ponudi društva
  2. Osigurani kapaciteti društva za uvođenje inovacija preko ulaganja u nematerijalnu imovinu
  3. Uspostavljena organizacija poslovanja povezana s komercijalizacijom inovativnog proizvoda koji je novi za tržište
  4. Osigurane adekvatne mjere informiranja i vidljivosti o provedbi projekta sufinanciranog EU sredstvima
  5. Osigurano adekvatno upravljanje projektnim aktivnostima, verificirani nastali troškovi projekta, osigurano stavljanje u funkciju materijalne imovine te pomoćnih usluga za inovacije

Pokreće se i pogon za preradu konoplje za klijente širom Hrvatske

- Radi se o inovativnom proizvodnom procesu s naglaskom na preradu industrijske konoplje čime je cilj CER-CO d.o.o. pozicionirati se kao white-label poduzeće koje će raditi usluge drugim srodnim tvrtkama s obzirom da su do sada uslugu prerade obavljali izvan granica Hrvatske – ističe Marko Cerjan, iz tvrtke CER-CO.

Tako će se u novih 560 m2  poslovne zgrade nalaziti proizvodni pogon od 250 m2 u koji će se smjestiti strojevi za obradu ljekovitog bilja i prešanje ulja, a preostala površina obuhvatiti će uredski prostor s konferencijskom dvoranom, inhouse laboratorij te prodajni prostor s asortimanom kozmetičkih i drugih proizvoda od konoplje.

Nastavak ulaganja za nove usluge i proizvode

Iduće godine planira se uložiti u pogone i strojeve za sušenje ljekovitog bilja, s posebno reguliranom temperaturom i i mikroklimatskim uvjetima za sušenje biljke, a to je jako važno kod sušenja konoplje kako bi se zadržala njezina ljekovita svojstva kao što su kanabinoidi i terpenoidi. CER-CO d.o.o. će biti prvi u Varaždinskoj županiji koji će pružati uslugu iznimno zahtjevnog sušenja ljekovitog bilja.

Nadalje, projekt obuhvaća i uređenje prostora za pakiranje, etiketiranje, punionicu, prešaonu, a u planu je nabava linije za separaciju s displejem, linija za separaciju i kalibraciju, opreme za automatsko punjenje bočica, etiketirke, viličara, strojeva za pakiranje, industrijskih usisavača, a projektom će se uspostaviti i GACP (Good Agricultural and Collecting Practice) sustav za usklađivanje proizvodnog procesa s dobrom poljoprivrednom praksom.

Trenutno tvrtka CER-CO d.o.o prerađuje samo sjeme, stabljiku i cvijet dok će se realizacijom EU projekta odrađivati dodatni proces proizvodnje koji podrazumijeva fazu prešanja ulja, proizvodnju proteina, brašna od industrijske konoplje, proizvodnju CBD ulja, kozmetike. Zasada zapošljavaju 3 radnika, a u vrijeme berbe konoplje zapošljavaju i do 20 sezonskih radnika, s obzirom da se cvijet konoplje bere ručno kako bi zadržao svoju kvalitetu.

- U planu je i dodatno zapošljavanje, jer se nadamo da će jenjati ova pandemija korona virusa pa ćemo moći nastaviti s proizvodnjom, koja je ove godine podbacila zbog loših uvjeta na tržištu. Surađujemo s brojnim kooperantima, a u Varaždinskoj županiji imamo pod uzgojem 30 ha industrijske konoplje, ali ipak, većinu proizvodnje nam je u Slavoniji gdje su veće površine pa je i jednostavnija proizvodnja, te nešto malo u Zadarskoj županiji – zaključio je Marko Cerjan, direktor tvrtke.

Ukupna vrijednost projekta: 5.338.734,98 HRK
Ukupni prihvatljivi troškovi: 4.019.744,16 HRK
Ukupan korisnički udio u prihvatljivim troškovima: 3.357.217,91 HRK
Ukupan maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 1.981.517,07 HRK
Razdoblje provedbe projekta: 01.10.2019. - 01.10.2021.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost društva CER-CO d.o.o.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video