Promo

VODEĆI U HRVATSKOJ

Podaci Otvorenog proračuna potvrdili: Varaždinska županija i u 2021. prva po povlačenju EU sredstava

Podaci Otvorenog proračuna potvrdili: Varaždinska županija i u 2021. prva po povlačenju EU sredstava
PR foto (Varaždinska županija)

Župan Radimir Čačić podsjetio je da je Varaždinska županija ovime samo potvrdila rezultate iz prijašnjih 2018., 2019. i 2020. godine...

Prema podacima aplikacije Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija, Varaždinska županija ponovno je vodeća u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava.

Ukupno 216 milijuna kuna EU sredstava planira Varaždinska županija u proračunu za 2021. godinu, dok je na drugom mjestu Osječko-baranjska županija s 180,2 milijuna kuna EU sredstava, a slijede Vukovarsko-srijemska 167,7 milijuna kuna i Splitsko-dalmatinska županija s 151.6 milijuna kuna. Grad Zagreb objedinjuje sredstva grada i Županije pa nije mjerljiv s ostalim Županijama.

Župan Radimir Čačić podsjetio je da je Varaždinska županija ovime samo potvrdila rezultate iz prijašnjih 2018., 2019. i 2020. godine, čime je četvrtu godinu zaredom na samom vrhu u Hrvatskoj.

Izvor:  https://www.opencity.hr/hrvzz/ 
Datum preuzimanja podataka: 07.05.2021.

Županija je jedinstvena je i po tome što ima 100-postotnu učinkovitost pri realizaciji EU projekata - baš svi kandidirani projekti su odobreni za sufinanciranje.

- U 3,5 godine je realizirano ili u realizaciji više od 860 milijuna kuna vlastitih EU projekata, u odnosu na 4 milijuna kuna u mandatu bivše županijske vlasti. Ti projekti ne utječu na financijsko stanje Županije, sve možemo platiti, pri čemu se ne trebamo ni zaduživati. Međutim, želimo zadržati potencijal, tako da ćemo i sve buduće projekte raditi na isti način. Naša ulaganja su usmjerena na projekte koji još više i bolje mogu doprinijeti financijskom i razvojnom potencijalu Županije - istaknuo je Čačić.

Već se intenzivno pripremaju novi EU projekti, među kojima su najveći projekt ulaganja u zdravstveno-turistički kompleks u Varaždinskim Toplicama, u hotele 'Jupiter' i Josipova kupelj', vrijedan 600 milijuna kuna te projekt izgradnje geotermalne elektrane na području Lunjkovec-Kutnjak, a u drugoj fazi i na području Ludbrega, vrijedan 630 milijuna kuna.

Posebno je značajan projekt izgradnje i opremanja Centralnog operacijskog bloka, 'srca' Opće bolnice Varaždin bolnice“ vrijedan 405 milijuna kuna.

- Ovaj projekt je Vlada već uvrstila u prijedlog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, što je gotovo polovica svega što smo dosad realizirali. I dok će taj projekt biti financiran iz dodatnog EU fonda za oporavak, za financiranje novog EU proračuna 2021. - 2027. godine pripremamo i niz projekata vrijednih više od dvije milijarde kuna - istaknuo je župan Čačić. 

Centralni operacijski blok - projekcija

U obrazovanje će biti uloženo više od 500 milijuna kuna. Najveći je projekt rekonstrukcije i dogradnje Glazbene škole u Varaždinu i uspostava konzervatorija kao dodiplomskog studija Sveučilišta Sjever u suradnji s Glazbenom školom, vrijedan 100 milijuna kuna, a uz to je iznimno važna i dogradnja te rekonstrukcija Osnovne škole Ivanec, čime će se u Županiji osigurati uvjeti za 100 posto jednosmjensku nastavu.

Na području zaštite kulturne i prirodne baštine će, uz izgradnju replike dvorca Opeka, revitaliziran će biti jedinstveni arboretum, kreće se u obnovu bolnice u dvorcu Drašković u Klenovniku, najvećem dvorcu u Hrvatskoj, a u povijesnim podrumima Županijske palače uređen će biti Centar za posjetitelje s visokom tehnologijom koji će kroz virtualnu stvarnost prezentirati kulturne i prirodne ljepote Varaždinske županije.

Dom umirovljenika nakon obnove

U 3,5 godine obnovljene su sve zgrade u krugu varaždinske bolnice

Medicinska škola - projekcije

Energetski je obnovljena Minerva - najveći objekt Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

Energetski obnovljena Osnovna škola Novi Marof

Palijativni centar u Novom Marofu

Projekt primarne zdravstvene zaštite

Područna škola Cvetlin

Vodotoranj

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video