Promo

Međimursko veleučilište u Čakovcu

Međimursko veleučilište u Čakovcu s hrvatskim i slovenskim partnerima uspješno privodi kraju projekt 'Living Castles'

Međimursko veleučilište u Čakovcu s hrvatskim i slovenskim partnerima uspješno privodi kraju projekt 'Living Castles'
MEV

Dekan Klopotan podsjetio na još jedan uspješan projekt – Centar održivog razvoja

Međimursko veleučilište u Čakovcu, kao glavni partner, kraju privodi još jednu uspješnu priču – projekt „Living Castles“. U petak je na Međimurskom veleučilištu održana završna konferencija projekta vrijednog 1,5 milijuna eura, u kojem sudjeluju partneri iz Hrvatske i Slovenije.

U središtu projekta „Living Castles“ je očuvanje i vrednovanje ljetnikovaca i dvoraca kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine.

Dekan Međimurskog veleučilišta doc. dr. sc. Igor Klopotan naglasio je da realizacija ovog projekta znači i novu suradnju u budućnosti.

– Vjerujem da je to korak prema boljem umrežavanju, nastavku projekta i da ćemo i dalje ovako dobro i uspješno surađivati. Na završnoj konferenciji sudjelovalo je svih osam projektnih partnera – po četiri iz Hrvatske i Slovenije. Projekt smo provodili u posljednje dvije godine, a vrijedan je 1,5 milijuna eura. Uveli smo nove informatičko-komunikacijske tehnologije u muzeje, djelomično obnovili muzeje u Varaždinu, Čakovcu i Rakičanu. Mi na MEV-u iznimno smo zadovoljni projektom, s obzirom na to da se dosta naših studenata i nastavnika uključio kroz idejne prijedloge, programiranje, rješavanje programskih zadataka, a to je i bio cilj projekta – rekao je dekan Klopotan.

Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, koji je bio jedan od partnera na projektu „Living Castles“, istaknula je kako je 30 mjeseci rada rezultiralo velikim pozitivnim iskustvom i modernizacijom samog muzeja.

– Isfinancirali smo kompletne građevinske radove na drugom katu jugoistočnog dijela Palače i unutar toga je postavljen novi postav Zrinski čakovečki Stari grad. Izdali smo publikaciju, razradili muzejski postav, modernizirali ga, izdali knjigu priča gdje se našla legenda o tajnom tunelu u kombinaciji sa Zmajem Pozojem i kraljicom Barbarom Celjskom. Mislim da je to uspješna suradnja – kazala je Hrustek Sobočan.

Napomenula je da su implementirali nove stvari u Muzej Međimurja: dobar vizual, ogromnu lentu vremena, modernije efekte, obiteljsko stablo, atraktivne elemente, nove tehnologije i primanje informacija na drukčije načine.

Dekan MEV-a podsjetio da su uz projekt „Living Castles“ paralelno radili na još jednom – uspostavi Centra održivog razvoja.

– Njime se također volimo pohvaliti i otprilike je jednake vrijednosti kao i projekt „Živi dvorci“. Projekt je odradio tim veleučilišta, a prije nekoliko dana dobili smo završno izvješće. Sva izvješća su prihvaćena i projekt je uspješno završen, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja je zadovoljno – rekao je Klopotan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video