Promo

Finasterid i minoxidil - 'ubojite' kombinacije protiv gubitka kose

Finasterid i minoxidil - 'ubojite' kombinacije protiv gubitka kose
cunaplus / Shutterstock.com

Većinu muškaraca tijekom njihova života pogađa određeni oblik gubitka kose. Iako ih gotovo polovica misli da se ne može ništa učiniti po tom pitanju, lijekovi ipak postoje.

Statistički podatci ukazuju na to da čak 30% muške populacije primjećuje znakove opadanja kose do svoje tridesete godine, a vjerojatnost se, nažalost, povećava starenjem.
Ako patite od ovog stanja, mora vam biti jasno da nećete izgubiti 'samo kosu'; česte posljedice su i gubitak samopouzdanja te javljanje osjećaja manje vrijednosti. Međutim, znajte da se ovo stanje može tretirati, zahvaljujući učinkovitim, sigurnim, brzim i lakim tretmanima.
Možda ste do sada već čuli za moćni finasterid i minoxidil. Riječ je, naime, o dva najpouzdanija lijeka kada je u pitanju opadanje kose. No, jeste li znali i to da redovnom primjenom možete povećati šanse za ponovnim i potpunim rastom kose?

Što su minoxidil i finasterid?

To su dva osnovna lijeka na tržištu koja su licencirana za liječenje ćelavosti odnosno gubitka kose, a to su potvrdila brojna provedena istraživanja. Bitno je napomenuti da oni djeluju na prilično različit način; dok jedan uklanja uzrok ćelavosti, drugi promiče zdravlje folikula dlake. Zajedno stvaraju optimalne uvjete za rast zdrave kose. Naravno, isti ne djeluju ako je posrijedi potpuna, nego djelomična ćelavost.

Po čemu je poseban finasterid?

Finasterid ili propecija je lijek koji sprječava proizvodnju DHT-a (dihidrotestosterona). DHT se veže za folikule dlake te uzrokuje njihovo slabljenje, smanjenje i na kraju dolazi do trajnog oštećenja. Svrha finasterida je, dakle, spriječiti proizvodnju navedenog hormona te tako omogućiti daljnji rast kose.

Po čemu je poseban minoxidil?

Umjesto da 'zadire' u uzorke opadanja kose, minoxidil je zadužen za promicanjem zdravijeg vlasišta kako bi se poboljšale funkcije folikula dlake. Naime, ovaj lijek širi krvne žile na onim područjima na kojima se primjenjuje.
Dakle, ako se lokalno primjenjuje na tjeme, širi krvne žile na tom dijelu glave te samim time krv i hranjive tvari cirkuliraju do folikule dlake. Budući da su iste opskrbljene tvarima nužnim za poticanje njihova rasta, folikulama ne preostaje ništa drugo - nego rasti. Isto tako učinkoviti minoxidil ujedno produžuje fazu rasta dlake što je također vrlo bitno u procesu ponovnog rasta kose.

Najnovije

Reci što misliš!