Promo

BOLJE SPRIJEČITI, NEGO LIJEČITI!

EUROPSKI DAN PRAVOSUĐA Javni bilježnici pozivaju da im se javite u slučaju pravnih nedoumica i problema

EUROPSKI DAN PRAVOSUĐA Javni bilježnici pozivaju da im se javite u slučaju pravnih nedoumica i problema
Pixabay

Europski dan pravosuđa već se tradicionalno obilježava 25. listopada. U obilježavanje dana uključeni su i javni bilježnici u Republici Hrvatskoj, kao dio njezinog pravosudnog sustava.

Europski dan pravosuđa već se tradicionalno obilježava 25. listopada. U obilježavanje dana uključeni su i javni bilježnici u Republici Hrvatskoj, kao dio njezinog pravosudnog sustava.

Hrvatska javnobilježnička komora za dane pravosuđa odabrala je ove godine temu 'Bolje spriječiti, nego liječiti'. Navedenom temom nastoji se građanima ukazati na važnost prevencije u svrhu postizanja pravne sigurnosti i time izbjegavanje sporova.

Narodna poslovica 'Bolje spriječiti nego liječiti' poručuje na kratak i jednostavan način da je za zdravlje svakog čovjeka i zajednice bolja preventiva, nego liječenje kad već bolest nastupi.

No, prevencija ne postoji samo kod bolesti, već i u pravnom sustavu.

Tu možemo bolest usporediti s parnicama i štetom koju netko može pretrpjeti u svezi pravnog posla kojeg je poduzeo. Kakva je tu prevencija moguća? Kako spriječiti moguće štetne posljedice?

U prevenciji sporova, javni bilježnici su sigurno oni kojima se stranke mogu slobodno obratiti, a da znaju da će dobiti adekvatnu pravnu pomoć. Javni bilježnik je osoba od javnog povjerenja i nepristrani povjerenik stranaka, te uvijek mora raditi u interesu svih stranaka koje mu se obrate za pravnu pomoć.

Javni bilježnici prilikom postupanja moraju utvrditi pravu i ozbiljnu volju stranaka te utvrditi njihov identitet. Nakon što utvrde što stranka doista želi, dužni su joj objasniti kako na zakonit i siguran način može postići cilj koji nekim poslom želi ostvariti.

Da će se doista raditi o stručnom i zakonitom savjetu, jamči pravna osposobljenost javnih bilježnika, koji su magistri prava, te imaju položena dva specijalistička ispita, pravosudni i javnobilježnički i veliko radno iskustvo.

U svom radu javni bilježnici svakodnevno sastavljaju ugovore kao javnobilježničke akte ili potvrđuju privatne isprave ili, kao najčešći posao, ovjeravaju potpis.

Kod ovjere potpisa javni bilježnik nije odgovoran za sadržaj pismena, niti ispituje ovlaštenje osobe za poduzimanje dotičnog posla, kao što je to slučaj prilikom sačinjavanja  javnobilježničkog akta. Zbog navedenog takova radnja ne osigurava i pravnu sigurnost.

Zbog toga preporuka je strankama da sačinjavaju javnobilježničke akte ili potvrđuju (solemniziraju) privatne isprave, a ne samo ovjeravaju potpise na privatnoj ispravi.

Kako bi spriječili moguće štetne posljedice kod poduzimanja pravnih radnji, preporuka je strankama da se obrate u ured javnog bilježnika koji će mu u svakom zasebnom slučaju predložiti najbolji pravni posao za postizanje cilja i time biti jamac pravne sigurnosti.

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video