Promo

SVJETSKI DAN PSORIJAZE

NAPREDAK U LIJEČENJU Uz pomoć suvremenih terapija čista koža može biti cilj liječenja psorijaze

NAPREDAK U LIJEČENJU Uz pomoć suvremenih terapija čista koža može biti cilj liječenja psorijaze
PROMO

Psorijaza je kronična bolest koju je uz moderne terapijske opcije moguće uspješno liječiti, odnosno postići potpuno povlačenje promjena po koži te održavati taj učinak.

U toplim ljetnim danima, koji su sad već za nama, mnogi vrlo rado brojne slojeve odjeće i duge rukave zamijene ljetnom odjećom, otkrivajući tako svoju kožu bez straha od bilo kakve osude ili reakcije drugih.

Nažalost, za gotovo 70.000 ljudi u Hrvatskoj, tako nešto može predstavljati dodatan stres, budući da, radi plakova na svojoj koži, kao i crvenila, karakterističnih za psorijazu, mogu privući brojne poglede.

Upravo na temu psorijaze, njenog utjecaja na kvalitetu života, ali i mogućnostima liječenja ove kronične, nezarazne bolesti, razgovarali smo s doktoricama Sandom Gojčetom Burnić i Jelenom Krtanjek Maček, specijalisticama dermatovenerologije iz Opće bolnice Varaždin.

Za početak, što je točno psorijaza te koji su simptomi, specifični za ovu bolest?

Psorijaza je kronično recidivirajuća, upalna, nezarazna bolest, prvenstveno kože, ali može zahvatiti i druge organe. U takvim slučajevima govorimo o psorijatičnoj bolesti. Bolest podjednako pogađa oba spola i može se pojaviti u svim dobnim skupinama.

Obzirom da se radi o čestoj bolesti, koja pogađa oko 2% svjetske populacije, psorijaza danas predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Unatoč znatnom napretku u razumijevanju etiopatogeneze, uzrok bolesti je i dalje nepoznat. Smatra se da psorijaza nastaje u genetski podložnih osoba pod utjecajem različitih unutarnjih i okolišnih čimbenika.

U kliničkoj slici javljaju se crvena ljuskava žarišta (plakovi) različite veličine na koži trupa i udova, uz često zahvaćanje vlasišta i noktiju. Tada je riječ o kroničnoj plak psorijazi koja je najčešća. Promjene na noktima vrlo su česte i ponekad mogu biti prvi znak bolesti, a uključuju zadebljane ili lomljive nokte, žućkaste (uljne) mrlje te sitne točkaste udubine.

Ovisno o površini kože koja je zahvaćena psorijatičnim plakovima, bolest se dijeli na blagu (zahvaćeno je manje od 10% površine kože) te srednje tešku do tešku (zahvaćeno je više od 10% površine kože).

Od subjektivnih smetnji često je prisutan svrbež kože.

Od rjeđih oblika bolesti razlikujemo inverznu psorijazu (zahvaćanje genitalne regije i pregiba), kapljičastu psorijazu (česta kod djece), palmoplantarnu psorijazu (zahvaćanje dlanova i tabana) te eritrodermijsku i pustuloznu psorijazu koje su srećom rijetke (potencijalno životno ugrožavajuće).

Kod oko trećine oboljelih upala zahvaća i zglobove, stoga u tim slučajevima govorimo o psorijatičnom artritisu. Ta se bolest manifestira bolovima i oteklinama u zglobovima, najčešće šaka i stopala. Ako se bolest ne prepozna i liječi na vrijeme, može dovesti do trajnih posljedica na zglobovima i, posljedično, trajnog invaliditeta. Osim psorijatičnog artritisa, uz psorijazu kože češće se javljaju bolesti kardiovaskularnog sustava (povišeni krvni tlak, infarkt miokarda), metaboličke bolesti (povišene masnoće u krvi, pretilost i šećerna bolest) te upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest). Životni vijek oboljelih od težih oblika psorijaze u prosjeku je skraćen za oko 3 do 5 godina.

Iz svega navedenog jasno je koliko je u liječenju važna uloga liječnika obiteljske medicine da na vrijeme prepozna oboljele od psorijaze te ih uputi na pregled dermatologu, koji potom indicira ciljane dijagnostičke postupke za potvrdu dijagnoze i otkrivanje potencijalnih pridruženih bolesti te ordinira liječenje optimalno za svakog bolesnika, ovisno o više čimbenika.

Dijagnoza psorijaze postavlja se na temelju anamneze i kliničke slike, a potvrđuje se histološkom pretragom.

Što to konkretno znači za oboljele osobe, kako se one nose s opisanim simptomima?

Kronične bolesti su često stresne za oboljele, a sama činjenica da je psorijaza bolest koju oboljeli i njihova okolina mogu svakodnevno vidjeti dodatno utječe na psihološki status oboljelih. Pritom se često javljaju osjećaji srama i poniženosti te nedostatak samopouzdanja. Navedeno dodatno pogoršavaju subjektivne smetnje kao što su svrbež ili pečenje kože te zahtjevnost u primjeni lokalne terapije. Naime, primjena masnih ili uljnih pripravaka više puta dnevno, tijekom dužeg razdoblja i povećani financijski izdatci od strane bolesnika za lokalne pripravke i njegu suhe kože mogu biti izrazito velik teret za oboljele.

Kožne promjene, kao što su promijenjeni nokti ili jako ljuskanje u vlasištu, ponekad su prepreka u pronalaženju i obavljanju pojedinih poslova (npr. u ugostiteljstvu) te oboljeli mogu imati suženi izbor u pronalasku zanimanja.

Sve to značajno utječe na kvalitetu života oboljelih te može dovesti do nastanka psihičkih poremećaja i bolesti kao što su anksioznost, depresija ili ovisnost o alkoholu (dokazano se javljaju češće kod oboljelih od psorijaze u odnosu na opću populaciju). Navedene bolesti je važno na vrijeme prepoznati i liječiti pa tako osim liječničke pomoći postoje i udruge oboljelih (Društvo psorijatičara Hrvatske) gdje se bolesnici mogu obratiti i dobiti pomoć u rješavanju navedenih problema.

Koje su metode liječenja psorijaze i je li psorijazu moguće u potpunosti izliječiti?

Psorijaza je kronična bolest koju je uz moderne terapijske opcije moguće uspješno liječiti, odnosno postići potpuno povlačenje promjena po koži te održavati taj učinak. Iako danas svjedočimo sve uspješnijem liječenju psorijaze i dalje nije moguće garantirati izlječenje i doživotno povlačenje promjena po koži, primarno zbog kompleksnih mehanizma nastanka bolesti.

Pristup liječenju psorijaze je individualiziran, odnosno prilagođen svakom pacijentu te ovisi o brojnim faktorima, poput površine zahvaćene kože promjenama, pridruženih bolesti zglobova, drugih bolesti koje pacijent ima, lijekova koje uzima i sl.

Zaista je potrebno istaknuti važnost multidisciplinarnog pristupa u ranom postavljanju dijagnoze te pravovremenog početka liječenja psorijaze. Multidisciplinaran pristup uključuje rano postavljanje sumnje na psorijazu od strane liječnika obiteljske medicine, farmaceuta ili liječnika drugih specijalnosti kojima se pacijenti obraćaju, uz prepoznavanje potrebe za upućivanjem pacijenata dermatologu. Pravodobnom dijagnozom i liječenjem možemo utjecati na tijek bolesti te spriječiti pojavu teškog oblika bolesti, zahvaćanje zglobova, pa čak utjecati i na pojavu i tijek drugih pridruženih bolesti (depresija, oboljenja srca, šećerna bolest i druge).

Metode liječenja psorijaze ovise primarno o površini kože (uključujući vlasište, nokte, pregibe kože te genitalnu regiju) koja je zahvaćena psorijatičnim promjenama. Ukoliko je zahvaćeno manje od 10% površine kože, terapija je u najvećem broju slučajeva lokalna. Pod lokalnu terapiju podrazumijevamo mazanje lokalnih protuupalnih lijekova (kortikosteroida), sredstva koja omekšavaju zadebljalu kožu (keratolitika), derivate vitamina D (kalcipotriol), imunomodulatore; uz svakodnevnu njegu kože odgovarajućim neutralnim pripravcima. Danas prednost dajemo pripravcima u obliku gela i pjene jer imaju bolju sposobnost prodiranja u kožu, uz postizanje bolje suradljivosti pacijenta vezano uz primjenu lijekova, budući da takvi pripravci nisu masni i brže se upiju u kožu.

Ukoliko je zahvaćeno više od 10% površine kože tijela, u obzir dolazi liječenje drugim oblicima terapije, što uključuje primjenu lijekova na usta u vidu tableta, terapiju svjetlom ili primjenu moderne biološke terapije.

Od lijekova koji se primjenjuju na usta izdvajamo: antireumatski lijek koji utječe na tijek bolesti (metotreksat), imunomodulatore (ciklosporin), derivate vitamina A (acitretin).

Od ostalih modaliteta terapije psorijaze izdvajamo još terapiju svjetlom/fototerapiju, odnosno kontrolirano izlaganje UVA ili UVB zrakama unutar posebnih uređaja, uz mogućnost prethodne primjene tableta koje povećavaju osjetljivost kože na UV zrake (psoraleni). Iako fototerapija i dalje ima svoje mjesto u liječenju psorijaze, zahtjeva brojne dolaske u bolnicu, što u današnje vrijeme nije idealna opcija.

Najveću revoluciju u liječenju psorijaze pokrenula je biološka terapija, tzv. pametne molekule koje blokiraju nastanak upalnog procesa potrebnog za razvoj psorijaze. Biološka terapija pokazala se kao iznimno učinkovita u postizanju i održavanju čiste kože kod pacijenata koji boluju od psorijaze, kao i u liječenju bolesti koja učestalo prati psorijazu, psorijatičnog artritisa. U Hrvatskoj (kao i u većini drugih razvijenih država) postoje stepenice u liječenju psorijaze koje je potrebno zadovoljiti kako bi liječenje biološkom terapijom bilo odobreno od strane Povjerenstva za lijekove svake bolnice.

Odluka o načinu liječenja donosi se individualno, uzimajući u obzir sve relevantne čimbenike, kao što su dob i spol pacijenta, površina zahvaćene kože, zahvaćanje posebnih regija – vlasišta, noktiju ili genitalne regije, postojanje pridruženih bolesti, lijekovi koje pacijent uzima i kontraindikacije za određene modalitete terapije.

Obzirom da oboljelima od psorijaze sama bolest i pridružene bolesti mogu znatno narušiti kvalitetu života i utjecati na svakodnevno funkcioniranje, važno je naglasiti potrebu za suradnjom liječnika i pacijenta u uspješnom liječenju psorijaze. Na liječniku je da pokuša prenijeti jasne i precizne upute pacijentu , a pacijent bi se trebao  pridržavati, tih uputa, uglavnom vezanih uz liječenje i disciplinu u primjeni terapije.

Svjetski dan psorijaze

Svjetski dan psorijaze obilježava se 29. listopada svake godine. Od 2004. godine, navedeni datum posvećen je oboljelima od psorijaze i(li) psorijatičnog artritisa. Obilježavanje ovog značajnog dana inicirao je globalni konzorcij udruga bolesnika iz cijelog svijeta, s ciljem isticanja težine i utjecaja bolesti na oboljele osobe te međusobnu suradnju s lokalnim, regionalnim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave psorijazom i psorijatičnim artritisom.

Edukacija i pružanje relevantnih i pouzdanih informacija o psorijazi putem javno dostupnih izvora, poput internetske stranice www.psorijaza.hr, od velikog su značaja. Boljim shvaćanjem bolesti, bolesnici mogu poduzeti određene korake, a njihova okolina može postati otvorenija i biti od pomoći u podizanju kvalitete života oboljelih osoba.

“HR-IMMD-210045, listopad 2021”

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video