Promo

KRUMPIR JE NAŠ SVIJET

KMETIJA KOLENKO Iz prekmurskog mjesta Črenšovci stiže povrće spremno za ubaciti u lonac

KMETIJA KOLENKO Iz prekmurskog mjesta Črenšovci stiže povrće spremno za ubaciti u lonac

Kmetija Kolenko iz Črenšovca, u Sloveniji je poznata po proizvodnji i obradi krumpira, luka, češnjaka i mrkve, a prva je na domaćem tržištu ponudila i votku od krumpira

Iz Črenšovca, mjesta u slovenskoj sjeverozapadnoj pokrajini Prekmurje na hrvatsko tržište stiže povrće već spremno za upotrebu. Kmetija Kolenko proizvodnjom više poljoprivrednih kultura započela je još osamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas uz vlastite proizvode radi i otkup te obrađuje povrće da bi ga kao gotov proizvod, proizvod 'ready to use' ponudila restoranima, hotelima i drugim ugostiteljskim objektima te odgojno obrazovnim institucijama.

Naš sugovornik, doktor agrarne ekonomije Matej Kolenko, treća je generacija obitelji pred kojim su u startu bili brojni izazovi koji od današnjeg poljoprivrednika traže da osim što barata obradivom zemljom i kulturama koje sadi, njihovim specifičnostima i plodoredom, bude i vrstan ekonomist, prodavač i marketingaš.

- Najveći izazov pri preuzimanju obiteljskog gospodarstva bio je odabrati smjer razvoja kako bi cijela obitelj mogla pristojno živjeti od svog rada, započinje Kolenko.

Proizvodnja hrane i dalje je osnovna smjernica razvoja, no gospodarstvo je modernizirano i infrastrukturno i strojno, a radi se i po svjetski priznatom standardu kvalitete Global Gap koji ih obvezuje da u svakom trenutku poštuju plodored, prskanje, gnojidbu te na taj način prate proizvod od pripreme za sadnju do izlaska na trežište .

- Poljoprivreda je tvornica bez krova, stoga svaka godina nosi svoje izazove koje nastojimo sagledati kroz sve prilike i prijetnje, te istovremeno biti spremni za brzu adaptaciju, ističe Kolenko.

'Ready to use' povrće

Tehnologija ubrzano napreduje zbog potreba i želja potrošača koje se neprestano mijenjaju i zahtijevaju viši standard te nema druge nego da se razvoj poljoprivrednog gospodarstva gleda u cjelini. Na Kmetiji Kolenko, koje je po europskim standardima srednje veliko, polovica svih obradivih površina posvećena je komercijalno zanimljivim kulturama, a to su osim krumpira, češnjak, luk i mrkva. Ono što ih izdvaja iz mase poljoprivrednih gospodarstava koje imamo i mi u Međimurju jest prodaja već oguljenog i vakumiranog krumpira, a naravno prodaju i neoguljeni te pakirani u vreće od pet ili deset kilograma. Uzgajaju se uglavnom žute sorte krumpira, koje su pogodne za preradu i pogodne za pečenje, prženje, kuhanje i salate. Uzgajaju i takozvani perupas krumpir, koji je prvenstveno namijenjen elitnoj kuhinji.

Oguljeni krumpir, oguljeni luk, olupljeni češnjak i oguljena mrkva znatno olakšavaju i optimiziraju pripremu hrane u kuhinjama restorana, hotela i odgojno obrazovnih institucija te tako štede vrijeme i osiguravaju učinkovitost cijelog procesa.

Kao jednu od svojih prednosti, Kolenko navodi svakodnevne isporuke.

- Narudžbe prikupljamo do 12 sati, a sljedeće jutro već dostavljamo, objašnjava te dodaje da sada svoje proizvode žele ponuditi i Međimurcima.

Najviše krumpira, luka, mrkve i češnjaka prodaju se oguljeni i vakumirani po pet ili deset kilograma, a tek pokoji u rinfuzi. Kuhinje tako ne trebaju voditi brigu oko skladištenja i guljenja, a obroci se mogu pripremati brže i s manje zaposlenih.

Spomenimo da je između brojnih škola, vrtića i restorana, njihov najveći kupac upravo veliki kranjski hotelski lanac Sava Turizam. Njihove, svima nama dobro znane Moravske Toplice su krumpirom opskrbljivali još za vrijeme Jugoslavije, prisjeća se Kolenko.  

Kmetija Kolenko poziva sve zainteresirane kupce spomenutih poljoprivrednih proizvoda u rinfuzi, praktičnim pakiranjima ili u već djelomično obrađenom, oguljenom obliku da se jave na broj telefona +386 31 475 206 ili na mail [email protected].

OGULJENI KRUMPIR

Radi se o našem najprepoznatljivijem proizvodu. Krumpir je svježe oguljen i vakumiran, bez dodanih konzervansa, ističe Kolenko.

OGULJENI LUK

Otvorite vrećicu, narežite luk po želji i popržite ga. Vakumirani luk zadržava svu svježinu i okus, pa će sva jela biti još bolja, dodaje Kolenko.

OGULJENI ČEŠNJAK

Neizostavan je u svakodnevnoj modernoj kuhinji, a oguljenog ga kao dodatak jelima možete koristiti odmah.

OGULJENA MRKVA

Mrkvu svrstavamo među najvažnije korjenasto povrće. Sadrži puno beta-karotena, koji se smatra važnim antioksidansom, a oguljena i vakumirana mrkva spremna je za korištenje.

Nova poslovna ideja

Zbog izuzetno velikih prinosa krumpira 2017. godine Kmetija Kolenko odlučila je eksperimentirati i s proizvodnjom krumpirove votke. Većina votke proizvodi se od kukuruza ili žitarica, a Matej Kolenko jedan je od rijetkih u svijetu i jedini u Sloveniji koji proizvodi krumpirovu votku, čija je proizvodnja iznimno skupa i zahtjevna, a počinje odabirom prave sorte krumpira.

- Cijeli proces se odvija izravno na gospodarstvu što omogućuje da pomno pratimo rast krumpira, njegujemo ga i s ljubavlju prerađujemo u kvalitetnu tekućinu u boci, ističe Kolenko.

Recept je izbrušen do te mjere da je na ovogodišnjem međunarodnom ocjenjivanju žestokih pića IWSC 2021 u Londonu osvojio zlatnu medalju u kategoriji votke u koju je ušlo čak više od 4000 uzoraka iz čak 86 zemalja.

Votka od krumpira je mekog svilenkastog okusa, što je posebnost vodki od krumpira, dok su ostale votke, koje se rade uglavnom od kukuruza ili žitarica, tvrđeg okusa, objašnjava Matej.

Kmetija Kolenko poziva sve zainteresirane kupce spomenutih proizvoda da se jave na broj telefona +386 31 475 206 ili na mail [email protected].

 

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video