Promo

SVE ČARI KONTINENTALNE HRVATSKE

LAG ZAPADNA SLAVONIJA kratkim filmom podsjetio na prirodnu i povijesno-kulturnu raskoš ovog opjevanog kraja

LAG ZAPADNA SLAVONIJA kratkim filmom podsjetio na prirodnu i povijesno-kulturnu raskoš ovog opjevanog kraja

„Nema onog tko te ne zna, a ne voli“, kažu riječi jedne od najslavnijih pjesama posvećenih jednoj od najposebnijih hrvatskih regija – Slavoniji. I uistinu, tko je imao sreću doživjeti iskonske čari ovog opjevanog kraja, bez obzira na to o kojem je godišnjem dobu bila riječ, zasigurno nije ostao imun na sve ljepote koje ima za ponuditi – od toplih ljudi i predivnih običaja, do još ljepšeg krajolika i bogate kulturne baštine. Stoga ne čudi i to da Slavonci svoj zavičaj od milja znaju nazvati „Božjom baščom“ ili „komadom zemlje koji je Bog za sebe sačuvao“.

Čist zrak, obilje zelenila, plodne ravnice, bujne šume prepune života, zvjezdana noćna neba i jutra  ispunjena cvrkutom ptica tome dovoljno govore u prilog. Dodamo li k tome zvuke tamburice, malo slanine, kulena ili „seke“ uz domaći kruh i, naravno, koju kapljicu iz domaćih vinograda i šljivika, stvoreni su svi uvjeti za doživljaj punog smisla riječi hedonizam. Naposljetku, ne kažu Slavonci uzalud i „kakav na jelu, takav na djelu“ pa ne čudi ni to da uz vrhunsku gastronomiju dolazi i nadaleko znano gostoprimstvo kao utisak koji se naposljetku i najviše pamti.

Ne uzimajte za to riječ, uvjerite se sami

Da to sve nisu tek prazne riječi itekako vjerno prikazuje i kratki film Lokalne akcijske grupe (LAG) „Zapadna Slavonija“, koji objedinjuje sve najvažnije o ponudi domaćih proizvoda i ugostiteljskoj ponudi Zapadne Slavonije.

 „Namjera i želja nam je prikazati mali dio ponude, ljepote i tradicije ovog predivnog dijela Slavonije te na taj način doprinijeti razvoju ruralnog turizma, odnosno gastronomskog turizma. Želimo svim generacijama diljem Hrvatske ponovno približiti neke, danas već pomalo i zaboravljene običaje i čari ovih krajeva Lijepe naše te ih potaknuti da se upuste u jedinstvene užitke koje nudi naša priroda te naši ugostitelji i proizvođači. Ipak, sve što čovjek treba na kraju dana je mir, svjež zrak, dobar zalogaj i dobra kapljica koji su pripremljeni s ljubavlju i prema receptima koje su nam u nasljeđe ostavili naši stari, a sve u krugu svojih najmilijih“, poručuju iz LAG-a „Zapadna Slavonija“. 

Gdje „Od polja do stola“ dobiva svoj puni smisao

Lokalna proizvodnja i kulinarska baština jedna su od najvažnijih vrijednosti u sklopu cjelokupnog identiteta Slavonije, ali i cijele Hrvatske. O njihovoj prepoznatljivosti naposljetku ovisi opći razvoj ruralnog turizma i s njime povezanih djelatnosti. Stoga je podizanje razine znanja o konceptu „Od polja do stola“ s naglaskom na mlade ključno za jačanje ove odrednice našeg regionalnog, ali i nacionalnog identiteta.

Kao nositelj među-teritorijalnog projekta suradnje “Okusi tradicije”, LAG „Zapadna Slavonija“  u sklopu Sporazuma o suradnji djeluje zajedno s partnerima LAG „Posavina“, LAG „Međimurski doli i bregi“ te  LAG „Zagorje-Sutla“. Navedeni projekt prvenstveno je usmjeren na razvoj ruralnog turizma s naglaskom na razvoj gastronomskog turizma i promicanje modela „Od polja do stola“ kako bi kroz zajednički, partnerski projekt podigli nivo prepoznatljivosti domaće hrane i samoga kulinarstva u Hrvatskoj općenito. Ruralni turizam, kao specifični oblik turizma, jedan je od glavnih čimbenika razvitka i revitalizacije sela, a zahvaljujući njemu mogu se uspostaviti dugoročni ciljevi razvitka te uspostaviti temelji za uređenje ruralnih područja kroz stvaranje društveno-ekonomskih i tržišnih uvjeta za ubrzani ekonomski i socijalni razvitak.

A da za to itekako ima osnove pokazuje bogat sastav lokalnih ugostitelja i proizvođača Zapadne Slavonije, čija su znanja i umijeća predstavljena i u ovom videu. O kakvim je sve majstorima starih slavonskih zanata riječ i što s ponosom imaju za ponuditi, saznajte u nastavku.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video