Promo

CEREBELLUM POLIKLINIKA - brend koji pomaže

CEREBELLUM POLIKLINIKA Što se više krećete, biti ćete zdraviji

CEREBELLUM POLIKLINIKA Što se više krećete, biti ćete zdraviji

Terapeutske vježbe jedan su od alata koji u Cerebellum poliklinici koristimo tijekom rehabilitacije bolesnika. Vježbe pomažu obnoviti mišićnu i skeletnu funkciju te ispravljaju oštećenja kako bi se smanjila bol i povećala fleksibilnost. Terapiju pokretom koristimo za različite probleme, uključujući postoperativnu njegu, uobičajene ortopedske ozljede i stanja određenog dijela tijela ili zgloba, kronične bolne sindrome, neurološka stanja, kao dio oporavka od sportske ozljede ili kao prevenciju.

Što se više krećete, bolje je vaše zdravlje. Primarni cilj terapijske tjelovježbe je smanjiti bol i upalu te povećati raspon pokreta i pokretljivost ako imate ozljedu, postoperativno ili kronično stanje. Svaka vrsta vježbi unutar programa radi zajedno na poboljšanju funkcije mišića i zglobova i promicanju cjelokupnog ozdravljenja. Terapeutske vježbe tijekom oporavka mogu smanjiti mogućnost ponovne ozljede. 

Osim toga, terapeutske vježbe uz poboljšanje stanja ortopedskog problema imaju benefit u drugim područjima zdravlja, uključujući: poboljšanje posture, poboljšanje kondicije, smanjenje rizika od padova, bolje spavanje, smanjenje anksioznosti, opći osjećaj dobrobiti i dr.

Cerebellum poliklinika ima vrhunsko opremljenu dvoranu za vježbanje gdje pacijenti sa educiranim fizioterapeutima prolaze kroz različite koncepte rehabilitacije. Kako bi rehabilitacija bila kvalitetnija u mnogim slučajevima individualni program vježbanja upotpunjujemo modernom medicinskom tehnologijom kao što je Indiba Activ terapija, stimulacijom mišića putem elektrostimulacije ili visokointenzivne elektromagnetne indukcije i dr.

U fizioterapijskim programima vježbanja koristimo mnoge svjetski priznate koncepte liječenja kao što su DNS, PNF, Bobath, Schroth i dr.

DNS - Dinamička neuromuskularna stabilizacija

DNS je jedinstvena strategija rehabilitacije temeljena na principima razvojne kineziologije te neurofiziološkim i biomehaničkim aspektima sazrijevanja posturalno-lokomotornog sustava.​

DNS djeluje tako da stimulira središnji živčani sustav da ponovno obučava neurofiziološki aspekt sustava za kretanje. To omogućuje idealnu stabilizaciju kralježnice i zglobova ekstremiteta i dovodi do poboljšanih obrazaca pokreta i obnavljanja disfunkcionalnih dijelova tijela. Zbog ciljeva i specifičnog pristupa DNS se ne preporuča samo bolesnim osobama s određenim deficitima i oštećenjima već i zdravoj populaciji, sportašima i rekreativcima, djeci, odraslima, tjelesno neaktivnima.

DNS koristimo kod:

  • Bolova u leđima
  • Skolioze
  • Kifoze
  • Pojačane lumbalne lordoze
  • Protruzije i ekstruzije diskova
  • Kao prevencija od nastanka gore navedenih problema
  • Za održavanje higijene kralježnice u svakodnevnom funkcioniranju
  • Kod sportaša kao priprema kralježnice za veće fizičke napore

PNF - Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija

PNF je filozofija liječenja koji se temelji na pretpostavci da svaki čovjek, i onaj sa poteškoćama, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti. 

Koncept rada po PNF-u prepoznatljiv je u tome što fizioterapeut svojim pozitivnim pristupom te vlastitom kreativnošću omogućuje pacijentu osvijestiti svoje potencijale gibanja. Pacijent u tretmanu ne osjeća bol, a naglasak je na korištenju pokreta koje pacijent savladava i potiče na rad dijelove ili mišićne skupine koji su u deficitu. Dobivanjem efikasne motoričke funkcije i povećane motorne kontrole omogućuje se pacijentu da ostane stabilan ili da se pokrene. ​

PNF omogućava povećanu fleksibilnost mišića kojim se povećava opseg pokreta. Istezanjem uključujemo mišiće u vidu dinamičke stabilizacije preko kontrakcije i relaksacije. Indiciranje snage u smislu manualnog otpora ovisi o stanju mišića, bolova, prvobitnog stanja pokretljivosti pacijenta. Progresija u ovakvom pristupu pri korištenju kontrakcije i relaksacije omogućava mišićnu prilagodbu na novu poziciju te se tako povećava pokretljivost što rezultira boljim rezultatom iz tretmana u tretman.

PNF se koristi kod: ​

  • Bolni sindromi kralježnice
  • Bolovi u zglobovima
  • Postoperativni protokoli
  • Stanje nakon moždanog udara
  • Multipla skleroza
  • Parkinsonova bolest
  • Sportske ozljede
  • Sportska priprema
  • Deformacije kralježnice
  • Loše posture
  • Stanja nakon ozljeda centralnog živčanog sustava

BOBATH koncept

Bobath koncept je pristup neurološkoj rehabilitaciji koji se primjenjuje u procjeni i liječenju pacijenata (kao što su odrasli nakon moždanog udara ili djeca s cerebralnom paralizom). Cilj primjene Bobath koncepta je promicanje motoričkog učenja za učinkovitu motoričku kontrolu u različitim okruženjima, čime se poboljšava sudjelovanje i funkcija.

Bobath koncept se bavi senzorikom, percepcijom i adaptivnim ponašanjem zajedno s motoričkim problemom koji uključuje cijelog pacijenta. To je pristup orijentiran na cilj i specifičan zadatak, s ciljem organiziranja unutarnjeg (proprioceptivnog) i vanjskog (eksteroceptivnog) okruženja živčanog sustava za učinkovito funkcioniranje pojedinca.

SCHROTH metoda

Trodimenzionalna metoda konzervativne fizioterapije za osobe svih dobnih skupina, najviše za djecu sa skoliozom, kifozom i lordozom. Schroth metoda, koja se konstantno dalje razvija i unaprjeđuje, je najuspješnija i najcjelovitija metoda u fizioterapiji skolioza i ostalih deformacija kralježnice. Metoda je koja uči pacijenta da poboljša svoju 3D posturu i oblikuje trup, uz pretpostavku da skoliotično držanje promovira progresiju krivine prema modelu začaranog kruga.

Respiratorni trening POWERbreathe

Powerbreathe je uređaj za treniranje inspiracijskih mišića bez korištenja lijekova koji je dizajniran za jačanje dišnih mišića, smanjenje umora pri disanju i poboljšanje kvalitete života.

Najčešći uzrok nedostatka zraka je slabost mišića za disanje, ali pomoću treninga inspiratornih mišića možemo ih ponovno ojačati. Slabost respiratornih mišića pridonosi poteškoćama s disanjem u ovim skupinama pacijenata. Kada se Powerbreathe trenažer za disanje koristi kao intervencija, ti mišići jačaju, a pacijenti su otporniji na zamor disanja što dovodi do poboljšanja kvalitete života, smanjenje simptoma i povećanje produktivnosti. 

Powerbreathe se koristi u medicini i sportu. Powerbreathe trening inspiratornih mišića (IMT) je bučica za dijafragmu. Znanstveno je dokazano da jača mišiće za disanje kako bi im pomogao da se nose sa zahtjevima disanja pri visokom intenzitetu. Također je dokazano da smanjuje napor cijelog tijela, čineći vježbanje lakšim. Kao rezultat toga, može se povećati intenzitet treninga kako bi se u konačnici poboljšala izvedba.

ŽIVI SVOJ NAJBOLJI ŽIVOT

Brojne su prednosti terapijskog vježbanja. Kako starimo, našim tijelima treba više vježbe kako bi se i dalje mogla kretati na način na koji bi trebala. Terapija vježbanjem je korisna jer može pomoći mnogim različitim stanjima s kojima se možda suočavate. 

U Cerebellum poliklinici nastojimo smanjiti vašu bol i pomoći vam da se oporavite prirodnim putem. Nudimo individualizirani pristup dijagnostici i liječenju bolesti mišićno-koštanog sustava. Predani smo pružanju sigurnog i učinkovitog liječenja našim pacijentima, kao i edukaciji i prevenciji kako bi se smanjila ponavljajuća bol i disfunkcija. 
 

CEREBELLUM POLIKLINIKA VARAŽDIN

Varaždin, Ulica braće Radić 63

T: 042 302 071

M: 099 3329 131

E: [email protected]

www.cerebellumpoliklinika.hr


 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video