Promo

UPISI U SREDNJE ŠKOLE

PRVA GIMNAZIJA Prva je pr(a)va! Dobro došli u našu intelektualnu košnicu!

PRVA GIMNAZIJA Prva je pr(a)va! Dobro došli u našu intelektualnu košnicu!

U školsku godinu 2023./2024. Prva gimnazija Varaždin upisuje 8 razrednih odjela, od čega tri odjela opće gimnazije, tri odjela prirodoslovno-matematičke gimnazije, jedan odjel jezične gimnazije te jedan odjel opće gimnazije uz skupinu predmeta na stranom (engleskom) jeziku.

U školsku godinu 2023./2024. Prva gimnazija Varaždin upisuje 8 razrednih odjela, od čega tri odjela opće gimnazije, tri odjela prirodoslovno-matematičke gimnazije, jedan odjel jezične gimnazije te jedan odjel opće gimnazije uz skupinu predmeta na stranom (engleskom) jeziku.

Osim upisa u 1. razred, Prva gimnazija Varaždin upisuje i jedan razred programa međunarodne mature (International Baccalaureate Diploma Program) za učenike nakon završenog 2. razreda srednje škole.

UPIS – LETAK

Bogata povijest Gimnazije

Prva gimnazija Varaždin sljedbenica je Gimnazije koju su u Varaždinu 1636. godine osnovali isusovci. Gimnazija je od svojih početaka nekoliko puta mijenjala ime i programe, no uvijek je bila žarište kulturnog i obrazovnog djelovanja.

Tu su se školovale mnoge znamenite ličnosti, čija su djela ostavila trajan trag tijekom povijesnih razdoblja. Prva gimnazija Varaždin ponosna je na svoju tradiciju te čuva bogatu kulturu i baštinu škole, a istodobno uvodi inovacije, nove programe, suvremenu tehnologiju, potiče stvaralaštvo, otvorenost, uključenost i suradnju.

 

Međunarodni programi i certifikati

Škola je članica nekoliko međunarodnih mreža i partnerstva. Udružena smo škola UNESCO-a. U školi se izvodi program međunarodne mature (International Baccalaureate Diploma Programme), koji osobitu pozornost posvećuje međunarodnom razumijevanju i holističkom pristupu u nastavi, pružajući učenicima priliku da steknu vrhunska znanja i kompetencije iz šest znanstvenih područja te da nakon dvogodišnjeg školovanja steknu svjetski priznatu diplomu.

Značajno je spomenuti da je škola i ECDL testni centar, kao i županijski centar izvrsnosti iz informatike, biologije i šaha, stekla je certifikat European Talent Point (Europska točka darovitosti) i tako poslala članicom Europske mreže za podršku darovitim učenicima (ETSN). Škola je odabrana da bude među prvih 20 škola pilot projekta e-Škole, te jedan od pet Regionalnih obrazovnih centara u sklopu projekta e-Škole.

Dodatne aktivnosti u svim društvenim područjima

Od dodatnih aktivnosti, tu su još i njemačka jezična diploma (DSD); francuska jezična diploma (DELF); literarno-scenska grupa, dramska družina „Theatron“, glazbena i likovna radionica; medijska grupa; grupe za očuvanje kulturne i prirodne baštine; debatni klub; Book Club; English news agency; grupa naprednih programera; sudjelovanje u Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI); sudjelovanje u Američkom otvorenom natjecanju iz informatike (ASCL); grupa za primijenjenu geografiju; grupa za biosigurnost i biozaštitu (KemLab); filmska i foto-grupa; mogućnost osnivanja tematskih učeničkih klubova; Školsko sportsko društvo „Srednjoškolac te mnoge druge, prema prijedlozima učenika.

Fakultativno učenici mogu odabrati također cijeli niz programa, od jezičnih do prirodoslovnih i tehničkih. Razvijeno je sedam fakultativnih kurikuluma: Financijska matematika, Statistika, Praktikum mikrobiologije, Praktikum kemije, Fizika i IT, Uvod u digitalnu logiku i Osnove teorije računarstva koje učenici mogu birati u 3. i 4. razredu i što je specifičnost škole.

 

Mogućnost stjecanja međunarodnog iskustva!

Otvorenost i partnerstvo s užom i širom zajednicom škola pokazuje suradnjom i realizacijom zajedničkih projekata s udrugama i institucijama, od gradskog muzeja, arhiva i knjižnice do fakulteta i škola u zemlji i inozemstvu.

 

Organiziraju se različite vrste tečajeva zavisno od interesa učenika; razni projekti s udrugama i institucijama, stručne ekskurzije učenika; međunarodne razmjene sa školama u Sloveniji, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Portugalu, Finskoj pa i SAD-u; Interact klub – mogućnosti kratkoročne i dugoročne razmjene učenika; međunarodni projekti mobilnosti učenika i profesora (Erasmus+, u tijeku trenutno dva takva projekta); različiti i mnogobrojni nacionalni, lokalni ili školski projekti (svake školske godine planirano više od 40-ak lokalnih, nacionalnih projekata, ali i projekata tematskih razmjena sa prijateljskim školama u inozemstvu).

Škola je 2023. dobila Erasmus akreditaciju što nam omogućuje provedbu mnogih Erasmus+ projekata tijekom sljedeće četiri godine, osigurava financijska sredstva za njihovu provedbu bez potrebe ponovnog prijavljivanja i evaluacije. 2022. škola je dobila status i Škola ambasador EU parlamenta i status SHE (Schools for Health in Europe Network Foundation) škole. Na županijskim natjecanjima obično sudjeluje trećina naših učenika, te osvajaju uvjerljivo najveći broj prvih mjesta u Županiji, po čemu učenici naše škole prednjače u zajednici i šire.

97% učenika Gimnazije upisuje fakultet po izboru

Učenici sudjeluju i osvajaju prva mjesta i medalje na državnim i međunarodnim natjecanjima. Prolaznost na državnoj maturi je potpuna, dok 97% učenika upisuje fakultet svog prvog izbora. Prema podacima iz Školskog e-Rudnika i podacima portala srednja.hr naša je škola daleko iznad nacionalnog prosjeka, osobito županijskih prosjeka gimnazijskih programa. Nastava se izvodi u praktikumima te specijaliziranim učionicama koje su potpuno opremljene suvremenom tehnologijom.

Moderna tehnologija u svakodnevnom radu u školi

Novo su uređeni praktikumi za nastavu kemije i biologije, kabinet za molekularnu biologiju s najsuvremenijom opremom, Hololab - laboratorij za izradu holograma. Škola raspolaže s preko 300 prijenosnih računala i 85 tableta, 12 pametnih ekrana, devet pametnih ploča, u svakoj učionici projektor.

Rad se odvija u jednoj smjeni s dugim odmorom, a poslije redovne nastave su organizirane fakultativna, dodatna i dopunska nastava te slobodne aktivnosti i rad na projektima. Škola sada raspolaže s 9.000 m2 prostora u kojem se, osim učionica, nalaze i zajednički prostori stalno dostupni učenicima, kantina, garderoba s ormarićima za svakog učenika, čitaonica i knjižnica s 27.000 naslova. Bežičan pristup Internetu dostupan je u cijeloj školi.

-  Ono što nismo dobro napravili, popravit ćemo. Iskreno vjerujem kako je u nama zdrava doza samokritičnosti koja nam omogućuje napredak i da nismo uljuljkani u svoju rutinu ili svakodnevicu. To trebamo učiti i naše učenike. Uvijek i samo naprijed, samo se radom postižu rezultati, samo se radom dolazi do uspjeha, bez obzira što nas iskrivljene društvene vrijednosti pokušavaju uvjeriti u suprotno. Želimo našim učenicima pokazati da svijet ne treba biti takav, da ima bolje, uvijek bolje, da im je svijet na dlanu ako će ga hraniti svojim znanjem i vještinama, zalijevati empatijom i solidarnošću, obogaćivati umjetnošću – istaknula je ravnateljica Janja Banić, koja je za kraj istaknula dva citata.

 „Ja nikad ne podučavam svoje učenike; ja im samo pokušavam pružiti uvjete u kojima oni mogu učiti.“ Albert Einstein

„Esencijalno je razumjeti da se bitke primarno dobivaju u srcu… Ljudi reagiraju na vodstvo na izvanredne načine i jednom kad osvojite njihova srca, oni će vas slijediti bilo kuda.“ Vince Lombardi.

Ako se još nište odlučili, proučite dobro Internet stranicu škole - http://www.gimnazija-varazdin.skole.hr/, a sve detaljne informacije sa uputama u kategoriji "Upisi".  

Za sve ostale informacije možete se raspitati direktno u školi, pročitati ostale vijesti na našoj web stranici, a za sve osmoškolce su posebno otvorili i e-mail na koji se mogu postaviti sva pitanja: [email protected]. 

Prva je pr(a)va! Dobro došli u našu intelektualnu košnicu!

 

 

 

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video