Tak blizu, a tak lepo

IDEJA ZA VIKEND

TAK BLIZU, A TAK LEPO Ovog ljeta posjetite i otkrijte čari Svetog Ivana Zeline

TAK BLIZU, A TAK LEPO Ovog ljeta posjetite i otkrijte čari Svetog Ivana Zeline

Ako više volite mir i tišinu vinorodnog kraja, biciklističke staze ili pak lijepe šetnice malog grada čija pročelja tiho pričaju brojne pripovijesti iz davnih vremena posjetite Sveti Ivan Zelinu. Grad Sveti Ivan Zelina smjestio se na mjestu gdje obronci Zagrebačke gore blago se spuštajući prelaze u prostor Prigorja obilježenom visoravnima od oko 500 m. n. v., a među kojima se posebno ističe Kladešćica, koje postupno i blago, prelaze u nizinski dio rijeke Lonje.

Tamo gdje svaka magla nestaje – Zelinska Gora

Vrh Zelinske gore, Kladeščicu, možete osvojiti pješice, biciklom, jahanjem na konjima zelinskog konjičkog kluba Zelingrad ili quadovima. Za one željne adrenalina, biciklistički klub „Bregdown“ uređuje biciklističke downhill staze na Kladešćici, a  Airsoft klub Zelina raspolaže s vrhunskom opremom za igru Airsoft.  Okušati se možete i u svijetu gljiva s gljivarskom udrugom Amanita koja organizira branje gljiva, stručna predavanja i uživanje u raznim gljivarskim delicijama.

Još zanimljivih aktivnosti na otvorenom čeka vas na Jezeru Mokrica, gdje se redovno  organiziraju ribički susreti, a odmoriti možete i na  izvorištu čiste i vrele termalne vode Jokobanja. 

Zelinska vinska cesta – 1000 kapljica užitka i 1000 okusa za tisuću priča

Ovaj kraj poznat po proizvodnji kvalitetnih vina koja su davno ucrtala svoje mjesto na vinskoj mapi Hrvatske, a posebno mjesto na vinskom tronu drži kraljica Prigorja – kraljevina koja je autohtona i najviše rasprostranjena u prigorskom kraju.

Poseban gastro suvenir ovog kraja je prigorska perica ili "tenka gibanica"  - u Sv. Ivanu Zelini poznatija pod imenom "Loparka", s karakterističnim načinom pripreme u krušnoj peći.

1000 ruralnih snova – odmor u vinogradu, uz kupanje u bregima

Kupanje u bregima, u vinogradu nije nešto što je jednostavno zamisliti ili predočiti odmah na prvu. No kupanje u bregima dok sunce mazi jutarnje krošnje itekako je moguće u zelinskim objektima za odmor jer mnogi od njih imaju i bazene i jacuzzije. 

Atraktivna pozicija objekata koji se nalaze blizu Zagreba, a opet dovoljno daleko, te odmor na zelinskih 1000 bregova, pri svakoj posjeti isporučiti će vam jednako toliko doživljaja.

Zelinski čuvari prošlosti i tradicije

Jedan od najvažnijih zaštićenih spomenika na području Zeline je arheološko povijesni lokalitet Zelingrad, a Vuglenice zelinskog prigorja predstavljaju dio tradicije - selo Zrinščina još čuva dvadesetak takvih tradicionalnih peći za dobivanje drvenog ugljena.

Web stranica: https://visitzelina.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/VisitSvetiIvanZelina

Instagram: https://www.instagram.com/visitsvetiivanzelina/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCbp6peWkY3unbfQtgbuP0Zg/videos

 

 

Najnovije

Reci što misliš!