Tak blizu, a tak lepo

PROVEDITE VIKEND U LUDBREGU I OKOLICI

PODRUČJE 'CENTAR SVIJETA' Upoznajte prostor prepun mistike i priča, bogate povijesti i prekrasne prirode

PODRUČJE 'CENTAR SVIJETA' Upoznajte prostor prepun mistike i priča, bogate povijesti i prekrasne prirode

Ta povijesna nit se provlači kroz svako mjesto Turističke zajednice područja Centar svijeta i baš zbog te zajedničke niti bogate poviješću i tradicije, je svako od navedenih mjesta lokacija vrijedna za istraživati, posjetiti i otkrivati. Doživljaja, mjesta, predivnih sakrivenih lokacija ne oskudijeva, a koje ćete vi otkriti je samo na vama.

Turističko područje Centar svijeta obuhvaća grad Ludbreg, općine Jalžabet, Martijanec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ. I kad razmišljate o tim mjestima, zamislite kraj koji je prepun mistike, čudesa, priča i legenda koje su u stanju zaintrigirati čak i najkruću maštu.

Kraj koji je toliko specifičan da se kroz njega provlači nit koja seže do samih početaka civilizacijskog života, nit koja se nadograđivala svakom novom građevinom, rimskom cestom, nomadskom gomilom, novim događajem, vojnim uspjehom ili političkim porazom i koja je danas spoj tradicijskog i modernog.

Ta povijesna nit se provlači kroz svako mjesto Turističke zajednice područja Centar svijeta i baš zbog te zajedničke niti bogate poviješću i tradicije, je svako od navedenih mjesta lokacija vrijedna za istraživati, posjetiti i otkrivati. Doživljaja, mjesta, predivnih sakrivenih lokacija ne oskudijeva, a koje ćete vi otkriti je samo na vama. Nakon istraživanja po podravskom kraju, svakako posjetite lokalne restorane i vinarije, Pivnicu Mejaši u Ludbregu , Restoran Arabela u Bolfanu, Restoran Črn Bel u Ludbregu, Pizzeriju Shark u Ludbregu, Restoran Lav u Svetom Petru Ludbreškom, Agroturizam Požgaj u Velikom Bukovcu. Seoski turizam Crnko  i Grofovsku klet u Jalžabetu.

Mjesta za posjetiti

1. Otok mladosti u Ludbregu

Otok mladosti je nezaobilazno mjesto za uživanje u miru, obiteljskoj igri u maloj zelenoj oazi smještenoj u neposrednoj blizini centra grada te mjesto za šetanje i bicikliranje. Ovdje vlada zelenilo popraćeno žuborenjem vode, kreketanjem žaba i ptičjim pjevom. Otok mladosti je popularno ludbreško šetalište, okružen ribnjacima, nasipima, šumarcima koje je okruženo rijekom Bednjom. U blizini otoka nalazi se simpatična mala gradska brana koja upravlja vodnim režimom rijeke Bednje, štiti grad i predstavlja foto atrakciju. Otok mladosti su zelena pluća Ludbrega, mjesto za rekreaciju, opuštanje, ali i ishodište mnogih manifestacija, sportskih i rekreativnih događanja, festivala i koncerata. Svakako mjesto za posjetiti, prošetati i odmoriti se.

2. Arheološki park Iovia Botivo u Ludbregu

Odmah uz trg Svetog Trojstva, nalazi se novouređeni kompleks arheološkog nalazišta Iovija iz rimskih vremena. U suvremeno opremljenoj Ioviji možete naučiti o tome kako se na ovom području živjelo u rimsko vrijeme, zašto je baš trgovačko naselje Iovija osnovano na ovom mjestu uz obale Bednje i koliki je bio njegov značaj. U dugoj povijesti Ludbrega, kao posebno zanimljivo razdoblje može se istaknuti rimsko doba. Rimljani su uz lijevu obalu rijeke Bednje izgradili naselje Ioviju čiji su ostaci vidljivi u samom središtu grada.

Rimska prisutnost trajala je sve do uništenja naselja u 5. stoljeću nove ere no ostaci rimskih građevina vidljivi su i danas. Dva objekta koja su smještena u samom središtu grada pretvorena su u zanimljivi arheološki park koji posjetiteljima dočarava način života u antici te važnost samog naselja za povijest ovog dijela Hrvatske. Arheološki park na suvremeni i multimedijalni način predstavlja rimsku kulturu kroz AR i 3D interaktivne modele koji posjetitelja barem za vrijeme posjeta premještaju u neko drugo doba. Više informacija na http://iovia.hr/

3. Vidikovac Sveti Vinko u Ludbregu

Uz magistralnu cestu od Ludbrega prema Koprivnici iznad naselja Globočec nalazi se kip Svetog Vinka, zaštitnika Ludbreškog vinogorja, s vidikovcem gdje možete uživati u panoramskom pogledu na Ludbreg. Kad vam pogled zapne na prekrasnim vinogradima, možete se obratiti Udruzi vinogradara „Trsek“ koja je zaslužna za postavljanje 7,40 metara visokog kipa Svetog Vinka na 8 metara visokom postolju s vidikovcem sa svojim pitanjima ali i za čašicu kvalitetnog vina domaće proizvodnje.

Sam kip izradio je Petar Kolarić, kipar iz Ždale i ovo je najviši kip Svetog Vinka na svijetu, gdje pogled s vidikovca dopire do Mađarske.

4. Manifestacija Sveta Nedjelja

Ludbreško je svetište odredište jednog od najstarijih kontinuiranih hodočašća u Hrvatskoj, utemeljenog ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Papinskom je bulom, naime, službeno priznata i potvrđena čudesna pojava krvi Kristove zabilježena stoljeće ranije u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište. Svetište je ishodišna i nezaobilazna točka međunarodne vjerske manifestacije naziva Ludbreška Sveta Nedjelja koja se održava svake godine krajem kolovoza. Ova manifestacija je danas jedno od najvećih, najveselijih i najživahnijih proštenja u Hrvatskoj I obuhvaća brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe rasprostranjene po cijelom gradu koji se tih dana pretvori u veliki prostor zabave, druženja, mirisa i okusa za stotinjak tisuća posjetitelja koji pristižu iz cijele Europe. Više informacija na http://www.svetiste-ludbreg.hr/

5. Arheološka nalazišta u Jalžabetu

Gomila u Jalžabetu je ogroman grobni humak iz 6. stoljeća prije Krista, i ina je jedan od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi kojeg su sagradili Skiti prije 2600 godina. Sam lokalitet još uvijek nema uspostavljenu posjetiteljsku infrastrukturu, ali je svakako mjesto za posjetiti, ako ste zaljubljenik u arheologiju i prapovijesna nalazišta. Lokalitet se nalazi između naselja Jalžabeta i Novakovca, dostupan je putem lokalne ceste i predstavlja jedan od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske te jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe. Lokalitet ima ogroman potencijal ne samo za regiju, već i za cijelu RH. Više informacija možete naći na https://www.jalzabet.hr/.

Uz gomilu u Jalžabetu postoje i druga arheološka nalazišta, kopneno arheološko nalazište Blizna kod Jakopovca i nalazište Villa Rustica na području naselja Kelemen. Uz antička nalazišta, kad budete u Jalžabetu svakako pogledajte Crkvu svete Elizabete Ugarske iz 1334. godine, barokni dvorac Somogy - Bedeković s perivojem i platanu (Platanus acerifolia – javorolisna) koja se ubraja među najstarija, još postojeća sađena stabla, odnosno stabla najjačeg debla na području Hrvatske. Nakon razgledavanja, da se malo odmorite svakako posjetite Jalžabetsku vinsku cestu na kojoj je moguće degustirati sve delicije lokalnog kraja, od kvalitetnih vina do tradicionalnih jela uz prekrasan pogled i netaknutu prirodu i lokalne restorane Seoski turizam Crnko http://seoski-turizam-crnko1.hr/ i Grofovsku klet http://grofovska-klet.eu/.

6. Dvorac Drašković i okolni perivoj u Velikom Bukovcu

Općina Veliki Bukovec nalazi se u ravnici istočnog dijela Varaždinske županije, desetak kilometara sjeveroistočno od Ludbrega, između rijeka Bednje i Plitvice nedaleko od njihova ušća u Dravu i predstavlja malo mjesto bogato prekrasnim prirodnim lokalitetima, šumskim putevima i sakrivenim zelenim mjestima koja samo čekaju da ih se otkrije. Dio općine ulazi u regionalni park Mura – Drava i svakako je mjesto vrijedno istraživanja ili jednostavnog boravka u prirodi kao odmora od svakodnevne buke, stresa i obaveza.

Nakon šetnje i boravka u prirodi svakako vrijedi posjetiti Dvorac Drašković i okolni perivoj koji je u 16. stoljeću sagrađen kao utvrda koja je služila kao utočište okolnom stanovništvu od turskih pustošenja. Perivoj se počeo uređivati sredinom 18. stoljeća, odmah nakon izgradnje dvorca. Nastao je dijelom od postojeće šume hrasta lužnjaka s grabom, jasenom, klenom, bijelom topolom i brijestom, dijelom od livadnih površina, uz sadnju brojnih egzotičnih vrsta. Ima obilježja engleskih perivoja, a samo je manji dio ispred dvorca bio oblikovan kao ornamentalni barokni vrt.

7. Podravsko selo Martijanec

Martijanec je mjesto koje pripada naseljima koja imaju dugu i bogatu prošlost. Na području ovog naselja živjeli su rodovi ilirsko-keltskog plemena Jasa koji su iza sebe ostavili impozantne grobove iz starijeg željeznog doba, tzv. tumuluse, koji su danas poznatiji pod imenom gomile. Nakon toga, područje su naselili Rimljani. Kao dokaz boravka Rimljana na ovom prostoru, pronađeni su različiti artefakti poput kovanica i urni, ali i grobovi. Područje Martijanca, uz povijesnu baštinu, isto nudi svašta za modernog posjetitelja, blizinu rijeka Plitvice, Bednje i Drave i za zaljubljenike u vodene sportove, ali i netaknutu šumsku prirodu i zaštićena područja koja spadaju u mrežu Natura 2000. Malo podravsko selo za svačiji ukus koje se svakako isplati posjetiti.

8. Šumska bajka u Malom Bukovcu

Ova mjesto svakako ima puno za ponuditi, ali ako želite uroniti u neki novi svijet, svakako posjetite Križančiju, bukovečku šumsku bajku. Šuma ima površinu oko 650 hektara i praktički je najveća šuma u gornjoj Podravini, tako da prostora za istraživanje i otkrivanje svakako ima. Uz lijepa prirodna bogatstva, Mali Bukovec je isto mjesto koje može zaintrigirati zaljubljenike u arhitekturu. U svim naseljima starije stambene kuće su zidane i skromne, jer su izgrađene pretežno u prvoj polovici 20. stoljeća. Neke kuće imaju obilježja gradske arhitekture s bogatom neostilskom dekoracijom pročelja dok ih većina ima plitku, rustikalnu dekoraciju, ali posjetitelju omogućuju direktan pogled u neko drugo vrijeme.

9. Sveti Đurđ za ljubitelje prirode

Ono što Sveti Đurđ čini posebno posebnim je to da se na području Općine nalazi dio Regionalnog parka Mura-Drava i blizina rijeke Plitvice. Područja uz Plitvicu u zapadnom i istočnom dijelu Općine su osobito vrijedni predjeli prirodnog krajobraza i odlikuju se velikom biološkom i krajobraznom raznolikošću. Ovdje obitavaju zaštićene biljne i životinjske vrste, sisavci, ptice, vodozemci i gmazovi, ribe, leptiri, i na području Općine se nalaze ugrožena i rijetka staništa koje svakako valja posjetiti, posebno ako se želite maknuti od užurbane vreve.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video