Vijesti / Afera 'Psihijatar'

'institucionalno nasilje'

SDP O AFERI PSIHIJATAR 'Izostanak reakcije nadležnih institucija je nedopustiv'

SDP O AFERI PSIHIJATAR 'Izostanak reakcije nadležnih institucija je nedopustiv'
Varaždinski.hr

Varaždinski SDP snažno osuđuje svaki čin nasilja i zlostavljanja...

Varaždinski SDP priopćenjem je reagirao na aferu psihijatar koja je posljednji tjedan u fokusu javnosti.

Vezana vijest:

pacijentice progovorile PSIHIJATAR SEKSUALNI PREDATOR? On sve negira: 'Koje žrtve? Nije istina, to je nemoguće'

Varaždinski SDP u svom je priopćenju istaknuo da 'snažno osuđuje svaki čin nasilja i zlostavljanja te želi izraziti punu potporu žrtvama i njihovoj hrabrosti da javno istupe s iskazima o doživljenom seksualnom zlostavljanju i nasilju od strane varaždinskog psihijatra'.

Dodali su da 'seksualno nasilje predstavlja jedan od najtežih oblika nasilja, uglavnom ostavlja teške i trajne posljedice po žrtvu upravo zbog čestog izostanka institucionalne potpore, osude okoline, nerazumijevanja, te vrlo česte i po žrtve osobito traumatične pojave okrivljavanja žrtve čemu često svjedočimo u svojoj okolini, u medijima i na društvenim mrežama'.

- Posebno zabrinjavaju snažne indicije o potpunom izostanku nužnog postupanja gotovo svih relevantnih institucija i odgovornih osoba kojima je dužnost zaštita žrtava bilo kojeg kažnjivog djela, pa tako i seksualnog nasilja - stoji u priopćenju.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Miroslav Marković istaknuo je da upravo zbog ovakvih slučajeva u kojima postoji osnovana sumnja ne samo počinjenja kaznenog dijela seksualnog nasilja već i prikrivanja, žrtve seksualnog nasilja rijetko istupaju, šute i nerijetko cijeli život žive sa svojim traumama.

- Zbog toga je izostanak reakcije nadležnih institucija nedopustiv i u interesu je široke javnosti i za javno dobro da se svaki takav slučaj, pa i ovaj, temeljito istraži i ukoliko se dokaže njihova krivnja, kazni sve odgovorne.

Saborska zastupnica SDP-a, Barbara Antolić-Vupora, istaknula je da su o slučaju doznali iz medija.

- Šokirani smo što postoji ozbiljna sumnja da je osoba kod koje su žrtve potražile pomoć to iskoristila na najgori mogući način. Također, ukoliko je doista istina da nadležne institucije nisu postupile po, kako je izneseno u medijima, nizu podnesenih prijava kako žrtvi, tako i prominentnih stručnjaka s područja zaštite mentalnog zdravlja, smatramo da se može govoriti o teškom činu institucionalnog nasilja kojem žrtve nipošto nisu i ne bi smjele biti izložene.

Istovremeno poštujući pravnu presumpciju nevinosti dok se ne dokaže krivnja, moramo paziti da žrtve ne postanu progonitelji - istaknula je, dodavši da na svaku prijavu seksualnog nasilja mora se hitno i neodgodivo reagirati.

- Zaštita žrtve, njezinog dostojanstva i zdravlja mora svima uključenima biti prioritet, te stoga još jednom pozivamo sve nadležne da brzo i temeljito reagiraju sukladno svojim ovlastima, te podrobno ispitaju sve okolnosti slučaja, a žrtvama pruže odgovarajuću zaštitu - kazala je zaključno Antolić-Vupora.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video