Vijesti / Afera 'Psihijatar'

KONAČNO SE OGLASIO RAVNATELJ

PSIHIJATAR PREMJEŠTEN! Odlučeno je - radit će u Novom Marofu na odjelu palijativne skrbi

PSIHIJATAR PREMJEŠTEN! Odlučeno je - radit će u Novom Marofu na odjelu palijativne skrbi

Nakon gotovo dva tjedna varaždinska bolnica poslala je očitovanje vezano uz situaciju s optuženim psihijatrom.

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin - Psihijatrija DOSSIER SVE O AFERI PSIHIJATAR

Više od deset dana prošlo je od izbijanja afere 'Psihijatar' i danas je napokon Opća bolnica Varaždin reagirala službenim priopćenjem u vezi toga slučaja. Očitovanje o slučaju koji potresa varaždinsku javnost potpisuje njezin ravnatelj dr. Nenad Kudelić.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Opća bolnica Varaždin strogo se ograđuje od bilo kakvih postupaka te najoštrije osuđuje bilo kakav oblik nasilničkog ponašanja, spolnog zlostavljanja, pedofilije ili tome slično. Ističemo kako se u ovom trenutku u Općoj bolnici Varaždin, nakon informacija koje su pristigle putem medija, budući dosada zaprimljenih pritužbi na rad prozvanog doktora nije bilo, provode određene radnje.

Naime, ravnatelj OBV, Nenad Kudelić, dr.med. je 7. rujna nazočio sastanku Stručnog kolegija Odjela za psihijatriju, kao što povremeno sudjeluje u radu stručnih kolegija pojedinih odjela, a pogotovo kada postoji potreba reorganizacije službe ili se radi o nekim drugim medicinskim pitanjima ili pritužbama.

Nakon tog sastanka na kojem se prvenstveno razgovaralo o reorganizaciji rada Odjela za psihijatriju a s obzirom na novonastale okolnosti, ravnatelj je 08. rujna voditeljici Odjela za psihijatriju, dr. Maji Vincek, izdao naputak naziva „Raspored rada Odjela za psihijatriju za mjesec rujan i listopad 2020.” U naputku se ističe da, s obzirom na javne izjave osoba koje su podnijele zahtjeve za pokretanje disciplinskog postupka, radi pružanja zdravstvene zaštite pacijentima sukladno ugovornim obvezama, da se privremeno odredi promjena rasporeda rada, kako bi se svim zaposlenicima omogućili uvjeti rada sukladno medicinskoj etici i deontologiji”.

„Ovim zahtjevom za promjenu rasporeda rada OBV se ne određuje prema postupcima niti jedne strane u naprijed spomenutom disciplinskom postupku pri Komori, već u okvirima postojećih zahtjeva podnositelja zahtjeva i osobe protiv kojih je podnesen zahtjev, što bi omogućilo da Odjel za psihijatriju neometano radi.“ Konkretno, u ovom slučaju je riječ o načinu rada gdje prozvani doktor ne radi ambulantne preglede i ne radi samostalno sa pacijentima.

Također je prozvani doktor podnio podnošenjem Zahtjeva za promjenom mjesta rada (u četvrtak, 10. rujna). Od petka 11. rujna spomenuti doktor premješten na rad u Službu za kronično liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu, gdje radi u sklopu Odjela za palijativnu skrb u timskom radu.

Ističemo i da je odmah imenovano Povjerenstvo te je pokrenut izvanredni unutarnji nadzor u bolnici. U četvrtak i petak u OBV je obavljen Zdravstveno inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva kojem je predočena sva dostupna dokumentacija unutar bolnice. Nadzor je u tijeku, kao i unutarnji nadzor OBV, a po dobivanju konačnog mišljena od strane imenovanog povjerenstva, bit će poduzete i odgovarajuće radnje i javnost će biti pravovremeno obaviještena o svemu.

Protiv prozvanog psihijatra u službenoj evidenciji OB Varaždin nema nikakvih pritužbi osim iz 2012. godine. Ta pritužba nije vezana uz ovu temu, već s obradom pacijenta putem hitne službe. Naime, zbog odbijanja pregleda pacijenta, izdano je upozorenje iz radnog odnosa od tadašnjeg ravnatelja.

Nadalje, s obzirom da se u medijima spominje određeno pokretanje postupka od strane bivše voditeljice Odjela za psihijatriju dr. Zemire Medved, a da o tome u bolničkoj arhivi čak niti nakon provjere dokumentacije nije pronađena službeno zaprimljena dokumentacija, ravnatelj je imenovao Povjerenstvo za ponovnu provjeru službene dokumentacije. Namjera je da se utvrdi postoji li u dokumentaciji Odjela za psihijatriju ili Uprave OBV bilo kakav dokument, budući se radi o navodnim događanjima otprije više godina i prije imenovanja dr. Kudelića za ravnatelja ustanove.

U ovom trenutku, a prema dokumentaciji iz 2015. i 2016. godine, ne postoji nikakav službeni podnesak prema upravi OB Varaždin od strane doktorice i tadašnje voditeljice Odjela, Zemire Medved.

No, iz dostupne dokumentacije je vidljivo da je dr. Zemira Medved podnijela zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pri Hrvatskoj liječničkoj komori, a da o tome OB Varaždin nije obaviještena.

Naime, u OB Varaždin nema nikakvih podataka, posebice o pokretanju disciplinskog postupka, niti o rezultatima tog postupka. Kako bi u potpunosti bilo jasno je li dr. Medved pokrenula disciplinski postupak bez da je obavijestila OB Varaždin i koji su rezultati tog eventualnog disciplinskog postupka upućen je službeni upit Hrvatskoj liječničkoj komori.

Nakon toga, 2019. OB Varaždin je od Hrvatske liječničke komore zaprimila zahtjev za očitovanjem u vezi disciplinskog postupka koji je prozvani psihijatar pri Komori pokrenuo protiv dr. Zemire Medved. U konačnici Komora je dr. Medved proglasila odgovornom što je izradila i potpisala dokument pod nazivom „Uvid u osobnost .........”, u kojem je zajedno s Nebojšom Buđanovcem i Draženkom Topol Vukmirović iznijela svoja zapažanja, tzv. promišljanje „Uvid u osobnost ................”, Komora je donijela zaključak da su se u dokumentu spomenute osobe držale činjenične tvrdnje kojom se šteti ugledu i časti podnositelja zahtjeva i članova njegove obitelji.

Dakle, dr. Medved je povrijedila odredbe kodeksa medicinske etike i deontologije Hrvatske liječničke komore i svojim ponašanjem prema drugom liječniku povrijedila ugled liječničke profesije čime je počinila lake disciplinske povrede te joj se, na temelju članka 73, stavka 3 Pravilnika od strane Hrvatske liječničke komore izrekla opomena.

Naposljetku 2020. godine, Hrvatska liječnička komora zaprimila je u ožujku zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv prozvanog psihijatra od strane Petre Milković, Nebojše Buđanovca i Slavka Skomana, a taj zahtjev OB Varaždin zaprimila je 18. lipnja 2020.

Na sva ta tri podneska se OBV očitovala. U očitovanju stoji da protiv prozvanog psihijatra OB Varaždin nema službeno podnesenih prijava ni od radnika ni od pacijenata.

Što se tiče informacija koje su se pojavile u javnosti, a vezano uz narkotike, nema nikakvog govora o nestajanju narkotika iz OB Varaždin.

Podsjećamo. Riječ je o redovitoj kontroli poslovanja HZZO-a iz 2018. gdje su utvrđene nesukladnosti jednoobraznog vođenja knjiga. Bolnica je poduzela po tom inspekcijskom nalazu određene radnje nakon čega je HZZO proveo ponovnu kontrolu u kojoj se navodi da su te nepravilnosti djelomično ispravljene. U toj drugoj kontroli se nigdje ne navodi Odjel za psihijatriju, čime se medijske spekulacije o nestajanju narkotika i povezanosti prozvanog psihijatra, pokazuju netočnim.

OBV je trenutno u fazi uvođenja elektronskog načina vođenja knjige narkotika, kako bi se ubuduće izbjegle bilo kakve neusklađenosti vođenja te knjige na razini ustanove. Ono što je važno spomenuti da OB Varaždin za sve narkotike ima slijedivost njihove primjene. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video