Vijesti / Afera 'Psihijatar'

'INVENTURA' SLUČAJA

Afera 'Psihijatar' sigurno nije 'obiteljska svađa'. Mi smo izbrojali 20 slučajeva

Afera 'Psihijatar' sigurno nije 'obiteljska svađa'. Mi smo izbrojali 20 slučajeva
Varaždinski.hr / Ilustracija

Činjenice govore suprotno narativu koji pokušavaju nametnuti neki lokalni mediji. Evo koje su to...

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin - Psihijatrija DOSSIER SVE O AFERI PSIHIJATAR

Svođenje afere 'Psihijatar' na 'obiteljsku svađu' ili na 'aferu koja to možda i nije', kao što se to pokušava predstaviti putem nekih lokalnih medija, jednostavno nije u suglasju sa činjenicama.

Redakcija portala Varaždinski.hr u ovome trenutku ima saznanja o 20-ak slučajeva povezanih s optužbama protiv jednog varaždinskog psihijatra za seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje.

S nekima od tih slučajeva javnost je već upoznata, neki slučajevi stoje 'zarobljeni' na Novoj TV iz razloga što je odlukom Općinskog suda u Varaždinu ekipi emisije Provjereno zabranjeno emitiranje priloga s tom temom, a ostalim slučajevima vjerojatno će se baviti samo nadležne institucije.

Neke osobe koje su se javile medijima kasnije su odustale od iznošenja svojeg iskustva. Propitivanje žrtvinih motiva i pravovremenosti, što je učinio lokalni tjednik Varaždinske vijesti, zasigurno neće ohrabriti nikoga. A još manje objavljivanje imena osoba koje su željele ostati zaštićene anonimnošću, što je u komentarima na društvenim mrežama učinio urednik tog tjednika Ivica Kruhoberec.

Koliko je zapravo potrebno žrtava da bi ovaj slučaj prestao biti tretiran kao 'obiteljska svađa' ili kao 'afera koja to možda i nije', pitanje je na koje se ne nudi odgovor. Logično bi bilo da je dovoljna i jedna.

No idemo ipak podsjetiti na to je slučajeva bitno više od jednog.

Broj 1

Vezana vijest:

pacijentice progovorile PSIHIJATAR SEKSUALNI PREDATOR? On sve negira: 'Koje žrtve? Nije istina, to je nemoguće'

U emisiji Provjereno emitiranoj 3. rujna javnost je upoznata s tri slučaja. Prva osoba je bivša psihijatrova partnerica, koja je govorila o tome kako je njihova veza započela u vrijeme dok je bila njegova pacijentica, što već spada u grubo kršenje kodeksa struke. No opisala je i što je sve bilo problematično u njegovom nekonvencionalnom 'terapeutskom' postupku.

Upravo činjenicu da je riječ o bivšoj partnerici s kojom ima dijete ranije spomenuti medij pokušava nametnuti kao dominantni narativ, u potpunosti zanemarujući ostala svjedočanstva.

Broj 2

Podsjetimo stoga na slučaj broj dva, iz istog televizijskog priloga.

- Rekao mi je da skinem majicu i grudnjak. Primio mi je bradavice sve dok nije vidio rezultat. Nakon koje godine počeo mi je govoriti svakakve stvari. Jedne se dobro sjećam, jer je rekao da se sigurno ševim na svakom uglu. Da bi to eskaliralo koja dva dolaska kasnije, kad me pitao može li probati koliko sam vlažna. Ja sam rekla da ne bih i bilo mi je užasno neugodno - iznijela je za Provjereno jedna mlada djevojka što je doživjela kod prozvanog psihijatra.

Broj 3

Slučaj broj tri iznio je dr. Slavko Sakoman. Riječ je o djevojci koja je u to vrijeme imala 16 godina.

- On je fizički došao do nje. Ona je osjetila da je želi grliti, dodirivati tijelo, i pacijentica je pružila otpor tome kontaktu. Rekla je neka se miče od nje. Budući da se on nije u tom momentu odmaknuo i sjeo na svoje mjesto i razgovarao, ona se naprosto digla i pobjegla je iz ordinacije - prenio je za Provjereno njezino iskustvo poznati liječnik.

Broj 4

Vezana vijest:

Psihijatrija PSIHIJATAR PREDATOR OVAKO JE 'LIJEČIO' PACIJENTICE 'Kad si živčana, samo zamisli da ti ljubim sise'

Slučaj broj četiri neka bude onaj koji je za Varaždinski.hr ispričala 28-godišnjakinja iz okolice Varaždina. Nju je psihijatru uputila školska psihologinja kad je bila u četvrtom razredu srednje škole. Od nje je liječnik tražio da ga doda na Facebooku kako bi navodno mogao pratiti njezino raspoloženje. No vrlo brzo to se pretvorilo u zavođenje.

U ordinaciji joj je također, ispričala nam je, dao sljedeći savjet: 'Kad si živčana, samo zamisli da ti ljubim sise.' Nakon toga došla je samo još jednom i nikad više.

Broj 5

Vezana vijest:

Psihijatar, Provjereno AFERA 'PSIHIJATAR' JOŠ JEDNO SVJEDOČANSTVO 'Bila sam u šoku, svjesna da pregled kod psihijatra tako ne izgleda'

Još jedna osoba koja nije podlegla 'šarmu' kontroverznog psihijatrija je 32-godišnjakinja koja danas živi daleko od Varaždina. K njemu u ordinaciju došla je prije 11 godina. I ona je svoju priču ispričala za Varaždinski.hr.

Osim neprimjerenih komentara, poput onoga da ima daddy issues, što joj je rekao kad se dotaknula teme gubitka oca, koji je poginuo u ratu, također je ispričala neke detalje zavođenja.

- Pitao me za fakultet. Rekla sam da bih htjela upisati sociologiju u Sloveniji. Njegov komentar na to bio je da on ima motor i da mu ne bi bio problem dolaziti do mene i posjećivati me. Sjećam se tog ljigavog smješka koji je imao uvijek kad je davao takve komentare.

Ili:

- Jednom prilikom pitao me što sam po horoskopu. Odgovorila sam da sam škorpion. On na to kaže: 'Moja bivša je bila škorpion i super se ševila, ali je bila mračna'.

I onda događaj nakon kojeg je do kraja nestalo njezino povjerenje prema psihijatru:

- Rekao mi je samo: 'Digni se'. Ja sam ustala, on mi je primio zapešće, izmjerio puls, rekao da sam blago tahikardična, onda je uzeo stetoskop i sam, bez ikakvog pitanja, naglo mi podigao majicu i počeo šrvljati po mojim grudima. Bila sam šokirana, u potpunosti svjesna da tako pregled kod liječnika ne bi trebao izgledati.

Promijenila je liječnika, a nova psihijatrica rekla joj je da 'on tako radi, spava s pacijenticama jer tako pokušava doprijeti do njih'.

Broj 6, 7 i 8

Vezana vijest:

Nebojša Buđanovac SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE OSOBNI OBRAČUN S PSIHIJATROM? 'Gnušam se takvih tumačenja, iz više razloga!'

Tri dodatna slučaja spominje psihoterapeut Nebojša Buđanovac, zviždač u ovoj aferi, u svojoj prijavi Hrvatskoj liječničkoj komori. Sva tri sežu u 2010. godinu. Tada je, kaže, dobio prva saznanja o čudnim praksama kontroverznog psihijatra.

- Ona je bila njegov pacijent otprilike godinu dana, od svoje 19. do 20. godine života. Odnos koji je imala s tim psihijatrom opisivala je kao intenzivnu ljubavnu vezu - iznosi Buđanovac jedan od slučajeva.

Nakon toga slučaja, još dvije Buđanovčeve klijentice, tvrdi on, iznijele su slična iskustva. Jedna od njih bila je maloljetna.

Broj 9 i 10

Nekoliko slučajeva spominje dr. Zemira Medved u svojoj prijavi iz 2016. godine, no ne navodi detalje. Javnost od nje ne može mnogo saznati jer se izuzela od davanja bilo kakvih izjava iz razloga što se vodi sudski spor između psihijatra i nje.

Ipak, iz nekoliko različitih izvora došli smo do informacije da bi se moglo raditi o slučaju koji se na psihijatriji dogodio 2008. godine te o još jednom kasnijem slučaju na neki način povezanim s ovim.

Te je godine dr. Branka Lesjak, koja je tada radila na odjelu psihijatrije, navodno prijavila slučaj svojim nadređenima. No nikakvih posljedica nije bilo. Kontaktirali smo dr. Lesjak kako bismo saznali više detalja o toj temi.

- Ne bih željela ništa komentirati, neka institucije odrade svoj posao - ponovila je nekoliko puta.

Broj 11, 12, 13, 14...

Ako ni 10 slučajeva nije dovoljno, pitanje je onda do kojeg broja valja brojati.

No, osim nabrojanih, postoje i drugi slučajevi. To su primjerice slučajevi žena koje još uvijek nisu spremne govoriti javno. Neke ne žele govoriti za lokalne medije. Ima i bivših pacijentica koje su se proteklih dana javile medijima pa se naglo i na neobičan način predomislile. Ima slučajeva o kojima neizravno svjedoče prijateljice žrtava, budući da žrtve više nisu žive. Postoje slučajevi koji vode prema drugim slučajevima, njih tek treba istražiti...

Naposljetku, postoji i onaj slučaj iz Čakovca iz 1999. godine, oko kojeg neki istaknuti akteri ove priče govore jedno, a službeni papiri pak nešto drugo. Još uvijek nije sasvim sigurno da je ta priča time zatvorena.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video