Vijesti / Afera 'Psihijatar'

AFERA 'PSIHIJATAR'

ČUDNE IGRE U aferi 'Psihijatar' počeli su nestajati nalazi bivših pacijentica. Pitanja je mnogo, odgovora malo

ČUDNE IGRE U aferi 'Psihijatar' počeli su nestajati nalazi bivših pacijentica. Pitanja je mnogo, odgovora malo
Varaždinski.hr, PIXSELL

Ravnatelj Marin Bosilj, kaže, volio bi i sam znati tko je i zašto baš sada, nakon pet godina, išao otvarati medicinske kartone i slučajno uočio nepravilnosti.

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin - Psihijatrija DOSSIER SVE O AFERI PSIHIJATAR

Javnost je prije nekoliko dana doznala da su iz medicinskih kartona triju pacijentica koje su posjećivale jedan od odjela unutar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nestali originalni nalazi. Slučaj je postao tim više zanimljiv kada je neslužbeno iscurila informacija da je riječ o nalazima pacijentica povezanih s glavnim likom u aktualnoj aferi 'Psihijatar'.

Samo je sedam osoba znalo za kontrolu

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj napominje da nije samoinicijativno dao informaciju u javnost. Štoviše, kaže da mu nije bilo posebno drago kad je novinarski upit uslijedio neposredno nakon što je na sedam adresa unutar Zavoda odaslao nalog za provođenjem nadzora. 

A kronologija, kako nam je ispričao, išla je ovako. Voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu, Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., obavijestila je ravnatelja Zavoda da u dokumentaciji nedostaju određeni papiri. 

- Održan je sastanak više djelatnika. Naknadno je zatraženo imaju li kakvih saznanja, svi su se izjasnili da nemaju nikakva, tek jedna osoba izjasnila se dva dana kasnije, također je rekla da nema. Nakon toga sam podnio zahtjev komisiji za unutarnju kontrolu - kaže Bosilj.

Unutarnja kontrola utvrdila je da nekoliko nalaza zaista nedostaje, za tri pacijentice, dok su kopije na svojem mjestu. Bosilj je potom slučaj prijavio policiji. U ovome trenutku, kaže, iz policije ga još nisu kontaktirali.

Originalni nalazi u čak četiri primjerka

Bitno je naglasiti, skrenuo nam je pažnju Bosilj, da se svaki nalaz u Zavodu čuva u dva originalna primjerka - jedan u kartonu pacijenta i jedan u arhivi. Također, još jedan original je kod samog pacijenta i jedan kod njegova liječnika opće prakse. Dakle, mogućnost da sva četiri nalaza nestanu iznimno je mala.

Komisija za unutarnji nadzor, kaže Bosilj, sastoji se od šestero članova (tri člana i tri zamjene), no jednu članicu izuzeo je jer radi na Odjelu. Osim tih petero članova komisije, poruka s nalogom odaslana je još na voditeljicu Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mateju Grizelj, dr. med., te na spomenutu voditeljicu Djelatnosti Irenu Stipešević-Rakamarić, dr.med.

Radio na Odjelu od 2011. do 2015.

Stoga smo o dodatnim saznanjima u vezi toga slučaja upitali upravo nju. Nažalost, na većinu odgovora nismo dobili odgovor. 

Doznali smo tek ono što smo već znali, da je kontroverzni psihijatar zaista radio na Odjelu. 

- Kako na tržištu u to vrijeme nije bilo psihijatara koje bismo zaposlili u našoj ustanovi na neodređeno vrijeme, raspisali smo natječaj i uputili dvije liječnice na specijalizaciju, a za vrijeme njihovog specijalističkog usavršavanja, koje traje 5 godina, zdravstvenu zaštitu su pružali tzv. timovi bez nositelja, tj. ugovarali smo ugovorom o djelu, na određeno vrijeme, različite bolničke psihijatre. U razdoblju od 2011. do 2015. godine jedan od nositelja je bio i spomenuti liječnik spec. psihijatar - napisala nam je Stipešević-Rakamarić.

Zašto mu nije produžen ugovor

Zanimalo nas je koji je razlog da dotičnom psihijatru nije produžen ugovor te koje su okolnosti tome prethodile. 

- Ugovore o radu, kao i ugovore o djelu, sklapa i potpisuje ravnatelj ustanove. Tako ja, iz pozicije voditelja djelatnosti, samo mogu potvrditi da je istekom ugovora o djelu za 2015. godinu navedeni liječnik prestao raditi u tom Odjelu, a o eventualnim razlozima daljnjeg neugovaranja bi svakako trebalo upitati ugovaratelja - odgovorila nam je Stipešević-Rakamarić.

Pritužbi nije bilo?

Ravnatelj Bosilj na to se samo nasmijao. 

- Pa ja sam na čelo Zavoda došao 2018. godine, ovo je bilo tri godine prije. U arhivu, istina, nisam gledao, znam samo da mi je dr. Stipešević-Rakamarić rekla da nije bilo pritužbi na račun toga liječnika - njegove su riječi.

U pitanjima koje smo adresirali na dr. Stipešević-Rakamarić bilo je riječi upravo o tome - je li ona, kao voditeljica Djelatnosti, bila upoznata s bilo kakvim pritužbama ili ukazivanjem na problematičnost prozvanog psihijatra. I to ne samo da bi pritužbe davali pacijenti, nego možda i pojedini stručnjaci.

Sakoman kaže da je pritužbi bilo

Precizniji službeni odgovor tako zasad nije poznat. No da dr. Stipešević-Rakamarić ima saznanja o toj temi jasno je dao do znanja poznati hrvatski psihijatar dr. Slavko Sakoman u prijavi prozvanog kolege Hrvatskoj liječničkoj komori iz ožujka ove godine.

- Za vrijeme provođenja supervizije u Ambulanti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u okviru Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije (voditeljica gđa. Irena Stipešević Rakamarić) dobio sam saznanja da se kolega (ime i prezime psihijatra, op.a.) u svojem radu s nekim maloljetnim pacijenticama ponaša protivno liječničkoj etici. Na temelju saznanja i nalaza koje sam dobio na uvid, dao sam svoju preporuku i sugestiju o prestanku rada kolege (prezime psihijatra, op.a.) u navedenoj ambulanti - piše dr. Sakoman Hrvatskoj liječničkoj komori.

On pritom predlaže da se kao svjedokinju sasluša i dr. Stipešević-Rakamarić. Ona pak danas o tome ništa ne želi govoriti. 

Šutnja zbog kodeksa i zakona

- Na ostala Vaša pitanja ne mogu odgovoriti zbog obveza iz članka 21. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, odnosno kodeksa liječničke etike i deontologije - bio je završetak odgovora na naš upit. 

Članak 21. koji se spominje u odgovoru u svome prvome stavku glasi: 'Svatko tko na temelju ovoga Zakona postupa prema osobi s duševnim smetnjama dužan je čuvati kao tajnu sve što sazna o njoj tijekom postupanja'. Smatramo da nijedno naše pitanje nije zadiralo u tu vrstu tajnosti. 

Neodgovorena pitanja

Tako smo primjerice dr. Stipešević-Rakamarić pitali je li kao ravnateljica Centra bila zadovoljna suradnjom s prozvanim psihijatrom.

Pitali smo i kada je kao ravnateljica primijetila da određena dokumentacija nedostaje te kako se uopće dogodilo to da je uočila da nedostaje dokumentacija. Naime, kako je objavljeno u lokalnim medijima, nestala dokumentacija vezana je uz pacijentice koje su u Zavod dolazile do 2015. godine.

Sustav kontrole dokumentacije unutar Zavoda postoji, uvjerava nas ravnatelj Marin Bosilj, ali kako je točno ustrojen, nismo uspjeli doznati. 

Zašto baš sada?

Ostaje tek činjenica da je usred afere 'Psihijatar' u rujnu 2020. godine ustanovljeno da nedostaju nalazi pacijentica koje s Odjelom nemaju nikakve veze - punih pet godina.

I ravnatelj Bosilj, kaže, volio bi znati tko je i zašto baš sada išao otvarati kartone stare pet godina. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.