Vijesti / Afera 'Psihijatar'

AFERA 'PSIHIJATAR'

PROŠLO JE SEDAM MJESECI 'Komora me uopće nije kontaktirala nakon što sam podnio prijavu'

PROŠLO JE SEDAM MJESECI 'Komora me uopće nije kontaktirala nakon što sam podnio prijavu'
Varaždinski.hr

Prije četiri godine Hrvatska liječnička komora odbacila je prijavu bez da je ispitala ijednog prijavitelja. Po svemu sudeći, ponavlja se sličan scenarij.

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin - Psihijatrija DOSSIER SVE O AFERI PSIHIJATAR

Prije mjesec dana Udruga za promicanje prava pacijenata (HUPPP) od Hrvatske liječničke komore (HLK) zatražila je hitno očitovanje o slučaju varaždinskog psihijatra kojeg brojne bivše pacijentice prozivaju za seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje. Iako su iz Komore putem medija poručili da će ubrzo odgovoriti na taj dopis, to se još uvijek nije dogodilo.

- Još uvijek nismo zaprimili odgovor HLK, no nadamo se brzom odgovoru jer ova saznanja zahtijevaju hitnu reakciju i istragu bez odgode jer se i potencijalno nove pacijentice mogu dovoditi u opasnost. Trenutno radimo analizu pritužbi koje su nam pristigle u tom vremensku razdoblju pa ćemo vas obavijestiti o saznanjima - odgovorili su iz udruge na naš upit.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata gotovo trenutno reagirala je nakon što je u medijima odjeknula afera 'Psihijatar'. Tako 5. rujna odašilju priopćenje za javnost na tu temu, a dan kasnije Komori šalju zahtjev za očitovanjem.

Sumnja u postupanje Komore

U tome zahtjevu HUPPP izražava sumnje u postupanje Komore prilikom prijava koja su podnijeli razni liječnici i zdravstveni djelatnici, i to godinama unatrag.

- S obzirom na navode kako do sada niste reagirali, a bili ste obavezni poduzeti radnje koje bi bezuvjetno zaštitile pacijente od zlostavljanja vašeg člana, pozivamo vas da se hitno očitujete zašto ništa nije poduzeto u vezi s tim, a ukoliko ne dostavite dogovor, smatrat ćemo da ste odgovorno sudjelovali u zataškavanju ove situacije - poručili su iz udruge Komori.

Prijave iz 2016.

Podsjetimo, prve prijave Komori protiv varaždinskog psihijatra podnijeli su dr. Zemira Medved, Draženka Topol-Vukmirović, Nebojša Buđanovac i Marija Milković još 2016. godine. Bilo je to u kolovozu, a u siječnju 2017. godine Komora donosi mišljenje da prijava 'nije utemeljena' te da 'sadrži neutemeljene tvrdnje' i zaključuju kako prijavljeni liječnik 'nije povrijedio odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije'.

Takvu je odluku Komora donijela temeljem dokumentacije, a ona se, osim samih prijava, sastojala od očitovanja prozvanog liječnika te službenim podacima Županijske bolnice Čakovec, budući da se dio prijave odnosio i na određena događanja u toj zdravstvenoj ustanovi.

Na što se točno mogao očitovati prozvani liječnik, ostaje nejasno, budući da Komora iz podnijetih pisanih prijava nije mogla znati pojedinosti o načinu na koji je liječnik 'povrijedio podrazumijevane granice privilegiranog odnosa liječnik-pacijent'. Komora tada nije iskazala potrebu ispitati podnositelje prijava i saznati detalje onoga što se liječniku stavlja na teret, a ti detalji u pravilu su bili intimne prirode.

Opet ista priča

Nešto slično, čini se, događa se i sada. Naime, u ožujku ove godine prijave Komori protiv varaždinskog psihijatra podnijeli su zagrebački psihijatar dr. Slavko Sakoman i ponovno varaždinski psihoterapeut Nebojša Buđanovac.

- Ne, iz Komore me dosad još nitko nije kontaktirao - odgovorio nam je Buđanovac. Kaže da također još nije dobio nikakav odgovor kako je riješena njegova prijava.

Vezana vijest:

Droga, Irena Stipesevic Rakamaric, Marin Bosilj AFERA 'PSIHIJATAR' ČUDNE IGRE U aferi 'Psihijatar' počeli su nestajati nalazi bivših pacijentica. Pitanja je mnogo, odgovora malo

U svojoj prijavi dr. Slavko Sakoman predložio je ispitivanje još dvoje svjedoka, njega osobno te dr. Irenu Stipešević Rakamarić, voditeljicu Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu unutar Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Naime, upravo je Sakoman, kako je naveo u prijavi, od nje tražio da se prekine suradnja s kontroverznim psihijatrom koji je, osim na varaždinskoj psihijatriji, radio i u Ambulanti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Očitovala se Bolnica

Ono što je poznato da je Hrvatska liječnička komora dosad napravila je da je u lipnju zatražila očitovanje od Opće bolnice Varaždin. Ravnatelj dr. Nenad Kudelić odgovorio je da bolnica protiv prijavljenog liječnika nije zaprimila takve prijave.

Vezana vijest:

Psihijatrija 'INVENTURA' SLUČAJA Afera 'Psihijatar' sigurno nije 'obiteljska svađa'. Mi smo izbrojali 20 slučajeva

Nebojša Buđanovac u svojoj je prijavi naveo slučajeve četiriju pacijentica. Dr. Slavko Sakoman naveo je jedan slučaj. Portal Varaždinski.hr, na temelju razgovora s pacijenticama i neizravnih saznanja, izbrojao je 20-ak slučajeva.

Unutarnji nadzor u varaždinskoj bolnici, kako je jučer izvijestila Opća bolnica Varaždin, nije utvrdio nikakve nepravilnosti. Inspekcija Ministarstva zdravstva u bolnici je bila 10. i 11. rujna, no što je pritom utvrđeno još uvijek nije poznato.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video