Vijesti / Afera 'Psihijatar'

AFERA PSIHIJATAR

ODBAČENO! 'Želio bih probati koliko si vlažna' za Komoru nije sporna psihijatrova izjava

ODBAČENO! 'Želio bih probati koliko si vlažna' za Komoru nije sporna psihijatrova izjava
Varaždinski.hr

Psihoterapeut Buđanovac iznio je saznanja o četiri slučaja koji za seksualno uznemiravanje terete varaždinskog psihijatra. Ništa od toga.

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin - Psihijatrija DOSSIER SVE O AFERI PSIHIJATAR

Hrvatska liječnička komora odbacila je još jednu prijavu podnijetu protiv varaždinskog psihijatra kojeg su bivše pacijentice prozvale za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje. Ovoga puta riječ je o prijavi koju je u ožujku ove godine podnio varaždinski psihoterapeut Nebojša Buđanovac. Rješavajući po toj prijavi Hrvatska liječnička komora, odnosno njezino Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju, 2. studenoga donijela je mišljenje da je prijava neosnovana.

Podsjetimo, u aferi koja je u javnosti odjeknula početkom rujna emitiranjem priloga istraživačkog magazina Provjereno Nove TV, varaždinski psihijatar suočen je s ozbiljnim optužbama na svoj račun. On je sve negirao te kasnije tvrdio da iza svega stoji bivša partnerica koja mu se želi osvetiti. No Varaždinski.hr izbrojao je 20-ak međusobno nepovezanih slučajeva.

Još 2016. godine podnijeta je prva prijava Hrvatskoj liječničkoj komori protiv toga psihijatra. Prijavu su podnijeli dr. Zemira Medved, tadašnja voditeljica odjela psihijatrije Opće bolnice Varaždin te još tri osobe. Prijava je bila odbačena. Početkom ove godine nove prijave podnose i dr. Slavko Sakoman, ugledni zagrebački psihijatar u mirovini, te Nebojša Buđanovac, varaždinski psihoterapeut. Obojica iznose saznanja o nekoliko slučajeva s kojima su upoznati.

Sakomanova prijava odbačena je prije mjesec dana, a sada je na jednak način odlučeno i o Buđanovčevoj prijavi. Obrazloženje odluke Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju, koju potpisuje prof. prim. dr. sc. Lada Zibar, gotovo je identično u oba slučaja.

Očitovanje liječnika i ravnatelja

Povjerenstvo je zatražilo očitovanje od prijavljenog liječnika te od ravnatelja Opće bolnice Varaždin. Na temelju prijave te dva očitovanja donijelo je negativno mišljenje o pokretanju disciplinskog postupka.

- Povjerenstvo je zauzelo stav da je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore neosnovan jer nema dokaza da je prijavljeni liječnik postupio protivno odredbama Kodeksa medicinske etike i deontologije na način kako mu se to stavlja na teret - stoji u mišljenju.

Iz dostavljene dokumentacije, nastavlja se u odluci, Povjerenstvo nije našlo dokaze da bi prijavljeni liječnik postupao neprofesionalno na način da je pacijentice seksualno uznemiravao.

U mišljenju se ne navodi da bi se Povjerenstvo detaljnije bavilo navodima iz prijave koju je predao Nebojša Buđanovac. Niti je ispitan on niti su ispitane pacijentice koje ga prozivaju.

'Želio bih probati koliko si vlažna'

Buđanovac je primjerice u prijavi naveo i svjedočanstvo jedne pacijentice koja je bila spremna istupiti imenom i prezimenom. Opisala je da je tijekom pregleda psihijatar od nje tražio da svuče majicu i grudnjak 'da vidi ima li iscjedak iz prsiju'. Rekla je da joj je stiskao prsa i bradavice te ju dirao i stavljao prste po njoj.

Rekao joj je također 'da se sigurno ševi i svakome da' te 'da bi on želio probati koliko je vlažna'. Tome je dodala i to da je o tome bila obaviještena i njezina nova psihijatrica, budući da je nakon tih iskustava promijenila liječnika.

Ta druga psihijatrica rekla joj je, svjedoči pacijentica, da taj liječnik 'pipka mlade cure' jer su joj se potužile i druge djevojke.

'Bez pitanja mi je podigao majicu'

Vezana vijest:

Psihijatar, Provjereno AFERA 'PSIHIJATAR' JOŠ JEDNO SVJEDOČANSTVO 'Bila sam u šoku, svjesna da pregled kod psihijatra tako ne izgleda'

Toj istoj psihijatrici na prozivanog liječnika požalila se i jedna druga njegova pacijentica.

- Pitao me za fakultet. Rekla sam da bih htjela upisati sociologiju u Sloveniji. Njegov komentar na to bio je da on ima motor i da mu ne bi bio problem dolaziti do mene i posjećivati me. Sjećam se tog ljigavog smješka koji je imao uvijek kad je davao takve komentare. Jednom prilikom pitao me što sam po horoskopu. Odgovorila sam da sam škorpion. On na to kaže: 'Moja bivša je bila škorpion i super se ševila, ali je bila mračna'. Jednom prilikom rekao mi je samo: 'Digni se'. Ja sam ustala, on mi je primio zapešće, izmjerio puls, rekao da sam blago tahikardična, onda je uzeo stetoskop i sam, bez ikakvog pitanja, naglo mi podigao majicu i počeo šrvljati po mojim grudima. Bila sam šokirana, u potpunosti svjesna da tako pregled kod liječnika ne bi trebao izgledati - ispričala je.

'Samo zamisli da ti ljubim sise'

Vezana vijest:

Psihijatrija PSIHIJATAR PREDATOR OVAKO JE 'LIJEČIO' PACIJENTICE 'Kad si živčana, samo zamisli da ti ljubim sise'

Još jedna žena, tada djevojka, zbog neugodnih iskustava jednostavno je prestala dolaziti. Nju je psihijatru uputila školska psihologinja kad je bila u četvrtom razredu srednje škole. Od nje je liječnik tražio da ga doda na Facebooku kako bi navodno mogao pratiti njezino raspoloženje. No vrlo brzo to se pretvorilo u zavođenje.

- A u ordinaciji mi je jednom prilikom dao sljedeći savjet: 'Kad si živčana, samo zamisli da ti ljubim sise.' Nakon toga došla samo samo još jednom i nikad više - njezine su riječi.

Oko 20 slučajeva

Vezana vijest:

Psihijatrija 'INVENTURA' SLUČAJA Afera 'Psihijatar' sigurno nije 'obiteljska svađa'. Mi smo izbrojali 20 slučajeva

Takvih svjedočanstava je mnogo, Varaždinski.hr izbrojao je 20-ak slučajeva, no pitanje je koliko ih je još onih nepoznatih. Sve to dosad nije rezultiralo nikakvim konkretnim postupanjem.

Unutarnji bolnički nadzor nije pronašao nikakve nepravilnosti u radu liječnika, inspekcija Ministarstva zdravstva također nije našla nikakve zamjerke, prijave Hrvatskoj liječničoj komori su odbačene, kaznena prijava Državnom odvjetništvu odbačena je zbog zastare...

Jedino što je učinjeno je da je psihijatar premješten na odjel palijativne skrbi u novomarofsku bolnicu.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.