Nove trošarine: I luksuzne ipak ‘opalili’

Pod pritiskom javnosti i upozorenja da se novim trošarinama na automobile koje će stupiti na snagu od 1. siječnja 2017. godine pogoduje bogatima, Vlada je u konačnom prijedlogu Zakona o posebnom porezu na motorna vozila odlučila dodatno oporezovati luksuzna vozila, čija je prodajna cijena s PDV-om viša od 300 tisuća kuna.

U obrazloženju kažu da navedena vozila ulaze u kategoriju luksuznih i da je primjereno da se i više oporezuju, čime će se otkloniti prigovor da bi skupa vozila izmjenama zakona bila u konačnici nešto niže oporezovana u odnosu na postojeće stanje.

Najviše će tako poskupjeti auti skuplji od 600.000 kuna koji će se prema cijeni sada oporezovati po stopi od 30%, a ne po 14% kao do sada. Primjerice, Jeep Grand Cherokee 3,0 V6 CRD Overland, koji je sada stajao 665.122 kune, poskupjet će na 735.285 kn.

Ali, izmjene se ne odnose na dio trošarina koji se obračunava prema ispuhu CO2 pa će velika većina jeftinijih auta, čak i onih koji vrlo malo zagađuju, poskupjeti. Primjerice, najjeftiniji auto na našem tržištu Dacia Sandero umjesto 59.200 stajat će 67.550,27 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije