Neuništivi Mićo srušio državni rekord u prometnim prekršajima

Mićo Mandić zvani Stop (70) iz mjesta Mali Poganac u općini Sokolovac kod Koprivnice prošli tjedan je podebljao svoj i državni rekord u danima odležanim u zatvoru zbog prometnih prekršaja.

Odlukom prekršajne sutkinje opet je na deset dana pospremljen u bjelovarski zatvoru, pa je njegov novi osobni i državni rekord 3076 dana u ćeliji, i to isključivo zbog prometnih nepodopština. To je otprilike osam i pol godina!

Prometni su policajci Miću Mandića, kojega od milja zovu Stop, zaustavili prošle srijede nedaleko od njegova rodnog Malog Poganca. Odmah je uhićen i priveden u postaju, a nakon zadržavanja priveden je prekršajnoj sutkinji Dubravki Miloloži, koja ga je poslala u zatvor, a zaradio je i zabranu upravljanja automobilima na dvije godine.

No, ta mu zabrana ionako ništa neće značiti jer deset godina prkosi policiji i pravosuđu te vozi unatoč činjenici da mu je vozačka dozvola oduzeta sve dok se ne podvrgne liječničkom pregledu. Mićo Mandić tijekom života prekršajno je kažnjavan čak 437 puta, zbog čega je više od osam godina proveo u zatvoru.

Unatoč tisućama kuna plaćenih kazni, ukupno točno 3066 dana provedenih iza rešetaka, zabranama, izrečenim uvjetima i sudskim mjerama opreza, Mićo je prošle srijede opet sjeo u svoj stari Golf križevačkih oznaka.

Kada izađe na slobodu, u svoj će podeblji dosje upisati novi državni rekord – točno 3076 dana u zatvoru zbog prometnih prekršaja.

– A nisam imao niti jednu prometnu nesreću – hvali se Mićo.

Policajci su ga u 17.20 sati slučajno zatekli kako “drnda” lokalnim putem kod Velikog Botinovca. Baš se vraćao kući u Mali Poganac. Zaustavili su ga i shvatili da opet imaju posla s čovjekom koji u postaji i na Prekršajnom sudu ima status legende.

Opet nije imao vozačku. Kako i bi kad mu je oduzeta prije desetak godina. No, ovaj put, za razliku od prijašnjih, malo je i popio. Izmjereno mu je nedopuštenih 0,55 promila. Nije se mnogo opirao policajcima niti bunio. Uhićen je i prebačen na koprivnički Prekršajni sud.

S Mićom smo nedavno razgovarali, baš kad se vratio s jednog od služenja zatvorske kazne.

Ne sjeća se prve kazne
Ne sjeća se kako je sve počelo i gdje je, odnosno kada zaradio prvu kaznu, no zna da je samo u posljednjih devet godina bio 51 put u bjelovarskom zatvoru.

– Čini mi se da me u bjelovarskom zatvoru bolje poznaju nego u mojem selu – našalio se na svoj račun i dodao: – Imaju me na piku.

Vozačka mu je dozvola oduzeta još 2005. godine. Otad uporno odbija obaviti obavezni zdravstveni pregled bez kojeg ne može dobiti vozačku.

– Nisam odmah odradio zdravstveni jer nisam imao novca, pa su me ulovili bez vozačke jer sam morao zbog posla voziti. I sve je nakon toga krenulo nizbrdo. Nekoliko zabrana na zabranu… Danas više ne gajim nadu da ću ikad vidjeti svoju vozačku – pomirio se Mićo sa svojom hudom sudbom.

A nekad je, kaže Mićo, bilo mnogo lakše voziti jer se zakon nije provodio kao sada. Dosad je bio u zatvoru u Gospiću, Turopolju, Vukomercu, Lepoglavi, Lipovici, Sisku, Bjelovaru i Gradiški, a zbog prometnih je prekršaja upoznao i bivšeg predsjednika Stipu Mesića. U Malom Pogancu stanuje sa suprugom.

Nezaposlen je i živi većinom od rada u šumi, piše portal Jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije