Kako pravilno uskladištiti gume?

Kao što smo već i pisali, u razdoblju od 15. studenoga 2015. do 15. travnja 2016. godine u primjeni je Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

Dakle, ako to još niste, krajnje je vrijeme za montažu zimskih guma.

A kako pravilno kroz zimu uskladištiti ljetne gume?

Evo nekoliko savjeta:

Čišćenje guma
Za uklanjanje prljavštine iz utora guma prikladne su četke, visokotlačni čistači ili rukavice za pranje. Ne koristiti maziva ili otapala! Oni nagrizaju materijal i mogu oštetiti Vašu gumu.

Provjera guma
Provjerite gaznu površinu i bočne stjenke Vaše gume. Predmeti koji su ušli u utore guma, rupe na cesti i rubovi ivičnjaka na tim mjestima mogu uzrokovati značajnu štetu.

Označavanje smjera kretanja i položaja guma
Prije demontaže gume zabilježite smjer kretanja i položaj gume. Ovisno o dubini profila možete i zamijeniti gume s prednje osovine s onima sa stražnje osovine. Gume se tako sveukupno ravnomjernije troše.

Prilagodba tlaka zraka u gumama
Prije skladištenja još jedanput povećajte tlak zraka u gumama za 0,5 bara.

Optimalno okruženje
Prostor za skladištenje mora biti hladan, suh i taman. Odaberite prikladan prostor, jer pod utjecajem svjetlosti, topline i kretanja zraka materijal gume gubi na elastičnosti i čvrstoći. Guma brže stari i postaje ispucana. K tome svakako treba izbjegavati kontakt s benzinom ili uljem!

Ako skladištite kompletne kotače (gume na “felgama”), koristite stalak za naplatke ili ih složite jedan na drugi vodoravno na drvenu paletu.

Gume bez naplataka moraju biti postavljene okomito te ih je s vremena na vrijeme potrebno okrenuti.

Izvor: Volkswagen.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije