Ukinuto ograničenje za mlade vozače!

Nakon što smo u ožujku upozorili da kažnjavajući mlade iz drugih zemalja MUP krši EU Direktivu o vozačkim dozvolama Vlada je preko noći odredila da se ograničenje od 80 kW, ali i pripadajuća kazna od 1000 kn, moraju izbrisati iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U petak, 29.05.2015. godine, je ta odredba i službeno ukinuta!

MUP je, čini se, ničim izazvan konačno odlučio izbrisati dio odredbi članka 221. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su godinama zagorčavale život mlađima od 24, onemogućavajući im vožnju u svemu snažnijem od 110 KS i pritom predviđale kaznu od 1000 kuna.

Mladi i dalje za kap alkohola plaćaju 700 kn
Članak 221. o mladim vozačima ne briše se u potpunosti nego u povijest odlazi samo ograničenje od 80 kW i prateće kazna od 1000 kn.

A to znači da će mladi i dalje biti podložni potpuno neprovedivom ograničenju brzine – mladi i na autocesti ne smiju voziti brže od 120 km/h, na brzoj cesti više od 100, a na svim ostalim cestama više od 80 km/h – za čije nepoštivanje čak nije predviđena niti kazna, a neće smijeti niti piti dok voze.

Znači, na snazi ostaje odredba o 0,0 promila, koja osim za mlade vrijedi i za profesionalne vozače. Predviđena kazna za alkohol do 0,5 promila za mlade iznosi 700 kn.

Više o ovoj temi možete pročitati na portalu Autoklub.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije