GOTOVO JE SA ZIMSKIM POSIPANJEM PROMETNICA SOLJU?

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE Ovo puno bolje odleđuje asfalt od agresivne soli

Ukusni voćni zalogaji ili gutljaji vina više neće biti tek eno i gastro svrha bobica grožđa jer su najnovija istraživanja pokazala da bi se plodovi vinove loze mogli iskoristiti i za jednu potpuno neočekivanu namjenu - zimsko odleđivanje ledom okovanih prometnica

Kad stigne zima, vremenski uvjeti se jako pogoršaju, a odvijanje
prometa mora se nesmetano nastaviti pa se uklanjanje snijega i
uklanjanje poledice ako treba odvijaju svakodnevno. No,
tradicionalne metode čišćenja snijega i leda koštaju, i te kako.
Primjerice Sjedinjene Države godišnje potroše oko 5 milijardi
dolara, a sve zbog štete na cestama i okolišu.

Ipak, agresivna sol, prema najnovijem istraživanju američkog
sveučilištu Washington, nije jedino rješenje, već se za istu
namjenu može koristiti i grožđe!

Ovojnica bobica grožđa, naime, ima ekstrakt koji za potrebe
odleđivanja nadilazi mogućnosti soli za posipanje cesta, posebice
u kombinaciji s drugim poljoprivrednim otpadom kada je
učinkovitija čak i od navodno ekološki prihvatljivije kombinacije
otopine soli i repe.

Svoje istraživanje su početkom prosinca objavili student
Mehdi Honarvar Nazari i profesor inženjerstva
okoliša Xianming Shi u stručnom časopisu
‘Journal of Materials in Civil Engineering’ gdje navode kako se u
Sjedinjenim Državama svake godine za zimsko održavanje potroši 27
milijuna tona soli za posipanje (natrijevog klorida).

Pritom kloridi ne propadaju u okolišu i mogu predstavljati
dugoročni ekološki rizik Najčešće korištena sredstva za
odleđivanje cesta sadrže kemikalije koje korodiraju metal, asfalt
i beton, a predstavljaju i rizik kada završe u vodi. Sok od repe
dodaje se radi smanjenja korozivnog djelovanja i poboljšanja
odmrzavanja, ali može iscrpiti kisik prilikom ulaska u vodu što
nije povoljna karakteristika.

Kako prenosi portal jutarnji.hr/autoklub, sveučilišni tim je
objavio kako njihova otopina na bazi ekstrakta grožđa koja je
dobivena iz kože grožđa kemijskom razgradnjom i prirodnom
fermentacijom brzo otapa led i uzrokuje znatno manje štete betonu
i asfaltu, a pritom predstavlja manji rizik za kontaminaciju vode
s cesta koje nađe put do glavnih tokova voda u okolišu poput
rijeka ili jezera…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije