KADA STAVITI ljetne gume?

Vozači često dolaze u nedoumicu koje gume koristiti kada krene toplije vrijeme, odnosno kada zimske gume zakonski više ne moraju biti u upotrebi. Mnogi razmišljaju kako je najbolje ostaviti zimske gume jer su definitivno ‘bolje’ od ljetnih, no to je zabluda. Međutim, činjenica je kako zimske gume jesu bolje od ljetnih, ali samo u zimskim uvjetima na cesti, i pritom ne mislimo samo na snijeg i led, već i niske temperature.

U nekoliko navrata pisali smo o kvaliteti zimskih guma i sigurnosnih razloga zbog kojih su nužne u zimskim mjesecima, ali to pravilo nikako ne vrijedi u ljetnim mjesecima, odnosno prilikom toplijeg vremena. Razlika je velika, a materijal je samo jedan čimbenik koji utječe na sigurnost u vožnji. Zimske gume mnogo su mekše i elastičnije, odnosno smjesa je konfigurirana tako da se u zimskim mjesecima neće stvrdnuti. Stoga prilikom vožnje za vrijeme niskih temperatura one bolje prianjaju za podlogu, a vožnja je neupitno sigurnija.

No, kada krenu ljetni mjeseci, karakteristike zimskih guma više ne mogu pratiti temperaturnu razliku, stoga upravo ljetne gume, koje su tvrđe i čvršće pružaju mnogo bolje uvjete i sigurniju vožnju. Za usporedbu, u ljetnim mjesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu, put kočenja mogao bi se drastično produžiti.

Dakle, što se sigurnosti tiče, vožnju u ljetnim mjesecima prilagodite uvjetima na cesti, stoga zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive. Ako pogledamo ekonomsku optimizaciju, onda logično možemo zaključiti kako zimske gume u ljetnim mjesecima čine veći trošak. Kako smo naveli, zbog svojeg sastava materijala i prilikom zagrijavanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promjene strukture one u zimi više neće reagirati kao kvalitetno skladištene i čuvane zimske gume.

Gume koje na sebi nose oznaku M+S (Mud + Snow), mogu označavati cjelogodišnju gumu, ali i zimsku gumu. Razlika je u tome što će zimska guma pored te oznake imati označenu pahuljicu snijega. Cjelogodišnje gume ipak mogu poslužiti kao kratkoročno rješenje, ali u zimskim mjesecima, odnosno ispod 7 stupnjeva Celzija one ne reagiraju dobro kao zimske, a u ljetnim (iznad 7 stupnjeva), one reagiraju lošije no ljetne gume.

Zakonska odredba definira kako je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Dakle, iako zakon nije svemogući, budite odgovorni i prilagodite vaše vozilo uvjetima na cesti, odnosno kada ste sigurni da temperature ukazuju na potrebu za ljetnim gumama, no nikako prije 15. travnja, piše portal Automobili.dnevnik.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije