Vijesti / Automobilizam

Oprez u prometu: Stigli su jesenski uvjeti vožnje

Oprez u prometu: Stigli su jesenski uvjeti vožnje

Stigla je jesen i naravno, drugačiji vremenski uvjeti.

Novo godišnje doba donosi i nove/stare izazove na cesti, a mi vas podsjećamo na nekoliko stvari na koje morate paziti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

1. Lišće
Na jesen pada lišće, to svi znaju. Problem je kada to lišće završi na cesti, pogotovo ako je mokro jer može stvoriti sklisku površinu, a može i prekriti važne oznake na cesti. Lišće usto ne mora  biti mokro da bi bilo opasno - pazite da ne parkirate na ili pokraj hrpe suhog lišća kako vam se auto ne bi zapalio od temperatue katalizatora ili ispušnog sustava. Požar može uzrokovati i odbačeni opušak.

2. Kiša
Kao i lišće, i kiše koje naizgled nikako da prestanu nezaobilazni su dio jeseni. Ne treba posebno naglašavati da kiša otežava upravljanje vozilom i nerijetko izaziva probleme u prometu. Provjerite rade li vam brisači dobro, a u vožnji povećajte razinu opreza. Tijekom kiše držite veći razmak između vozila, smanjite brzinu i izbjegavajte nagle pokrete.

3. Magla
Magla je također jedna od obilježja ovog godišnjeg doba. I u ovom slučaju zbog smanjene vidljivosti držite veći razmak između vozila. Česta greška vozača tijekom vožnje u magli je upotreba dugih umjesto kratkih svjetala. Duga svjetla zapravo pogoršavaju uvjete jer se svjetlost odbija od magle. Imate li maglenke, nemojte ih zaboraviti isključiti nakon što magla prođe i više vam nisu potrebne jer ta svjetla često iritiraju i ometaju druge vozače.

4. Gume
Česte promjene vremena i temperature mogu uzrokovati širenje i skupljanje guma, što pak može dovesti do pada pritiska. Redovita provjera guma, koja se i inače savjetuje, u ovim je uvjetima posebno važna.

5. Sunce
Sunce tijekom jeseni izlazi kasnije i zalazi ranije pa će vam svjetlost možda smetati više nego prije. Sunce između ostalog može otežati vidljivost svjetla na semaforu. Imajte uz sebe imate dobre sunčane naočale kaje će znatno olakšati vožnju po sunčanom vremenu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci